Selecteer een pagina

Wat kost een begrafenis ?

Informatie over de uitvaart en de indicatieve kosten van een begrafenis.

Een uitvaart kost veel geld

Vergelijken tussen begrafenisondernemers loont

Via wat-kost-het.nl kunt u aanbiedingen aanvragen

De kosten van een begrafenis

Het overlijden van een dierbaar persoon gaat gepaard met veel verdriet, maar ook met veel keuzes omtrent de uitvaart die in relatief korte tijd moeten worden geregeld. Niet alleen moeten er beslissingen worden genomen over de plechtigheid, maar ook over allerlei financiële en juridische onderwerpen. Op deze pagina geven wij u een beknopt overzicht van wat er bij een begrafenis allemaal komt kijken en met welke kosten u rekening moet houden. Tevens bieden wij u de mogelijkheid om gratis en geheel vrijblijvend informatie en prijzen aan te vragen bij aangesloten uitvaartondernemingen.

U kunt het zo duur maken als u zelf wilt

Voor een begrafenis(plechtigheid) zijn er enkele onderdelen die essentieel en onvermijdelijk zijn, echter heeft u wel veel keuze uit opties die de uiteindelijke kosten flink kunnen doen stijgen, zoals de kosten voor bloemen, condoleance, volgauto’s etc. In die zin heeft u zelf veel in de hand. De belangrijkste kostenpost zijn de zogenaamde grafkosten.

Grafkosten of Grafrechten

De grafkosten of Grafrechten zijn de kosten die verbonden zijn aan het ‘pachten’ of ‘huren’ van het stukje grond op een begraafplaats waarin de overledene begraven zal worden. Grond is over het algemeen duur in West-Europa en met name in Nederland kunnen de grafkosten flink oplopen, tot wel € 10.000,-. Uit onderzoek in 2012 is gebleken dat Naarden de duurste gemeente is met € 449,15 grafkosten voor een eigen of familiegraf en de goedkoopste is Middelbert met € 33,20 per jaar. Zoals gezegd pacht u de grond en wordt u geen eigenaar. Veelal gaat het om een periode van minimaal 10 jaar tot circa 50 jaar. Na die tijd krijgen de nabestaanden wederom de keuze om voor een nieuwe periode het graf te pachten. Vanwege de lengte van de pachtovereenkomst kunnen de kosten dus flink oplopen. Voor een minimumperiode van 10 jaar bent u in Naarden een bedrag van € 4.491,50 kwijt en voor 20 jaar het dubbele daarvan. Bijkomende factor is dat deze kosten wel vooraf betaald dienen te worden.

Offertes?

Er bestaan tussen uitvaartondernemingen of begrafenisondernemers wel degelijk forse prijsverschillen voor de verschillende onderdelen. Een eenvoudige begrafenis kost u gemiddeld al zo’n € 6.500,- tot € 7.000,- maar kan gemakkelijk tot boven de € 10.000,- oplopen. Voor dit soort bedragen doet u er echt verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen, ook al lijkt het misplaatst dat in zulke delicate kwesties offertes aangevraagd worden: u doet er toch verstandig aan en geen enkele begrafenisondernemer vindt het een probleem om u vrijblijvend voor te rekenen wat een begrafenis zou gaan kosten.

N

Geld besparen op begrafeniskosten?

Vul uw gegevens in en ontvang gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen van regionale leveranciers: eenvoudig vergelijken en tot wel 45% besparen op de kosten!

Let op ! svp formulier compleet invullen

Het is van wezenlijk belang dat u het bovenstaande formulier compleet en zorgvuldig invult. Bij regio kunt u bijvoorbeeld niet ‘weet ik niet’ invullen. Ook indien contactgegevens niet compleet of correct worden ingevuld, zullen onze partners (uitvaartondernemingen) geen vrijblijvende prijsopgaves uit kunnen brengen. LET OP: Dit formulier is niet bedoeld om aanvragen ten behoeve van uitvaartverzekeringen te doen. Deze aanvragen zullen dan ook NIET in behandeling worden genomen.

Verschil begrafenis en crematie

Een begrafenis is over het algemeen zo’n 15% tot 20% duurder dan een crematie en wel vanwege de volgende redenen:

  • bij een begrafenis betaalt u grafrechten, een soort pacht of huur van de grond voor een bepaalde tijd (meestal 10 tot 25 jaar)
  • veelal een duurdere kist vanwege de vereiste duurzaamheid

Wat kost een begrafenis? 

U kunt een begrafenis zo uitgebreid mogelijk houden als u zelf wilt, maar aan alles hangt een prijskaartje. Laat u niet het hoofd op hol brengen door alle mogelijkheden, maar denk goed en rustig na over wat u wel en niet wilt en probeer zo dicht mogelijk bij uw eigen gevoel te blijven. Er zijn een heleboel zaken waar u over na moet denken en waarschijnlijk staat uw hoofd daar helemaal niet naar, maar het is wel zo dat een mooie en gedenkwaardige begrafenis u zal helpen bij het verwerken van uw verlies. Zo moet u beslissen of de overledene wel of niet thuis opgebaard wordt, welke doodskist u wilt, of er een condoleance avond, avondwake en/of uitvaartdienst gehouden wordt, de rouwkaart moet uitgezocht en verstuurd worden, komt er wel of geen overlijdensadvertentie in de krant, de rouwauto en eventuele volgauto’s moeten geregeld worden, muziek, bloemen, koffietafel en al niet meer….. Hieronder zie u een overzicht met de meest voorkomende kosten (bron: www.uitvaart-expert.nl).

Overzicht kosten begrafenis

Omschrijving Kosten
DOCUMENTEN
Akte van Overlijden (bron:gemeente Aalsmeer) € 11,80
BEGELEIDING
Basistarief uitvaartonderneming t.b.v. begeleiding tijdens begrafenis (alles regelen,verzorgen,rouwauto,personeel,opbaarmaterialen,belastingen etc.) € 1.495,-
Thuis opbaren (extra kosten i.v.m. koelapparatuur en controles) € 350,-
Begraven op zaterdag (duurder dan doordeweeks) € 250,-
Laatste verzorging € 100,-
GEBRUIK UITVAARTCENTRUM
Gebruik condoleance ruimte (per keer) € 120,-
Gebruik aula (per keer) € 160,-
Koffie/thee met cake voor 100 personen inclusief bediening € 275,-
Opname op CD of DVD € 25,-
Opname op video inclusief montage € 350,-
Vier dragers t.b.v. kist (indien de nabestaanden niet zelf dragen) € 250,-
Spreker c.q. begeleider uitvaart € 450,-
Uitvaartmis in kerk inclusief personeelskosten € 750,-
VERVOER
Rouwauto voor tocht naar uitvaartcentrum of huisadres € 160,-
Rouwauto voor tocht naar begraafplaats € 160,-
per volgauto tot begraafplaats (4 personen) € 160,-
DRUKWERK/KENNISGEVINGEN
Rouwkaarten (bron:kaart2go.nl). 100 stuks zelfontworpen dubbele kaarten excl. porot inclusief enveloppen € 249,-
Rouwadvertentie regionale krant (bron: Het Kompas/familieberichtenonline.nl). Eenvoudige advertentie, oplage 40.000 stuks € 170,-
Rouwadvertentie landelijke krant (bron:AD/familieberichtenonline.nl, eenvoudige rouwadvertentie landelijke dekking) € 1.200,-
Dankbetuigingen (bron: kaart2go.nl). 100 stuks eenvoudige dankbetuigingen € 125,-
Liturgieën (100 stuks) € 150,-
BEGRAFENISKISTEN
Eenvoudige eiken gefineerde kist € 400,-
Luxe eiken gefineerde kist € 575,-
Luxe mahonie gefineerde kist € 625,-
Luxe massief eikenhouten kist € 1.050,-
Bloemstuk op de kist € 100,-
BEGRAVEN (Kosten zijn sterk afhankelijk van de kwaliteit van de begraafplaats) Onderstaande kosten zijn indicatief en gemiddeld
Kosten voor het begraven € 800,-
Grafrechten algemeen graf (20 jaar) incl. afkoop onderhoud € 3.000,-
Grafrechten particulier graf (20 jaar) incl. afkoop onderhoud € 4.500,-
GEDENKSTEEN
Standaard open graf met grafsteen inclusief graveren en plaatsing € 2.200,-
Standaard kindergraf met grafsteen inclusief graveren en plaatsing € 1.450,-
Gedenkplaat (gemiddeld 20 x 30 cm) graniet incl. graveren € 265,-
TOTAAL (Tel de voor u van toepassing zijnde onderdelen op om een indicatieve prijs te krijgen)

Eigen graf/familiegraf of een algemeen graf

Nog een belangrijke keuze met een groot financieel effect is de keuze voor een eigen graf, ook wel familiegraf genoemd of een algemeen graf. Bij een algemeen graf wordt de overledene bijgezet bij mensen die onbekend zijn. Maximaal 3 personen liggen daar begraven en meestal boven elkaar. Bij een eigen graf kunnen ook maximaal 3 personen begraven worden, maar dat zijn dan wel overledenen die een band hebben met elkaar, bijvoorbeeld leden uit hetzelfde gezin. Een algemeen graf is goedkoper.

Hoogte grafrechten bepaald door:

 • locatie begraafplaats (binnenstad Amsterdam is veel duurder dan buitenwijk van Delfzijl)
 • voorzieningen en faciliteiten van de begraafplaats (bezoekerscentrum etc.)
 • pachttijd van het graf
 • keuze voor een eigen graf/familiegraf of een algemeen graf
 • omvang van het graf (eenvoudig of een praalgraf met een monument of een kelderruimte)
 • eventuele aanvullende onderhoudskosten (afhankelijk van soort graf en van begraafplaats)

Een uitvaart kost veel geld

Vergelijken tussen begrafenisondernemers loont

Via wat-kost-het.nl kunt u aanbiedingen aanvragen

Geld besparen via wat-kost-het.nl

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van wat-kost-het.nl en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen

Uw kosten uitrekenen
Wat-kost-het.nl is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets ? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.nl.
N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.nl biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.
N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.nl !

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken • Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders • Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht • Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt  • U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen ! • Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Hoe u via wat-kost-het.nl veel geld kunt besparen !

 • Via wat-kost-het.nl kunt u al uitgebreid  (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
 • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
 • Via wat-kost-het.nl kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
 • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag !
 • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 6 aangesloten spouwmuurisolatiebedrijven direct bij u in de regio
 • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaves (volledig gratis en vrijblijvend)
 • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
 • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen

Wat is onze procedure ?

Hieronder illustreren wij de werking van wat-kost-het.nl

Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins ?
Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Op wat-kost-het.nl kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten ? Dan kan dat ook via wat-kost-het.nl en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!
Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken
Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.
Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaves welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 50% kunt besparen door offertes te vergelijken?