Selecteer een pagina

Spouwmuurisolatie is dé oplossing

Oudere woningen hebben vaak niet-geïsoleerde spouwmuren

Binnen enkele dagen een warme en energiezuinigere woning

Via wat-kost-het.nl kunt u aanbiedingen aanvragen

Het verbouwen van uw badkamer

Wellness is een term die vroeger onbekend was, maar nu gemeengoed is geworden. Een badkamer bestaat vaak uit meer dan alleen maar een douche, een ligbad en één of meerdere wastafels. De stoomdouche is populair, maar ook de whirlpool, de sauna, de inloopdouche. Qua materiaal is de keuze enorm geworden. Van hip en trendy tot klassiek. Simpele witte of gekleurde tegeltjes zijn niet zo populair meer, men verkiest natuurstenen producten als marmer of Toscaans natuursteen. Kranen en douchekoppen moeten design zijn. Alleen functioneel is niet meer voldoende.

Dit alles heeft natuurlijk forse consequenties voor de prijs.

Waar moet u op letten bij de verbouwing ?

De installatie van drinkwater- en afvoerleidingen in de badkamer vereist een grondige planning. Voordat de leidingen geïnstalleerd kunnen worden, dient u de exacte locaties te weten waar wastafels, toilet, eventueel bidet, ligbad, douche en andere objecten zullen komen. Ook moet u nog rekening houden met het soort objecten die geplaatst zullen worden: de ene zal een grotere watertoevoer nodig hebben dan de andere en weer een ander soort afvoer. Planning is dus van het allergrootste belang. Zo is er bijvoorbeeld het verschil tussen een hangend of staand toilet, maar ook tussen een gewone douche en een stortdouche.

Waar moet u nog meer opletten?

Als u geen douchebak wilt, maar een open douche, zorg er dan wel voor dat er voldoende afschot is, anders loopt het water niet goed weg. Zet de waterleidingen goed vast om geluidshinder te voorkomen. Let ook op de beluchting en ontluchting van de riolering. Anders heeft u namelijk kans op borrelende geluiden in de afvoer en/of stinkend rioolwater dat uit het afvoerputje omhoog komt. De vloer in de badkamer moet waterdicht zijn en daarvoor zijn betegelen en kitten niet voldoende. Breng kimband aan in de hoeknaden tussen wand en vloer, bij de douchebak en bij de leidingdoorvoeren. Kimband is een pasta en weefselband om de aansluiting vloer/wand tot één waterdicht geheel te smeden. Bij de afwerking van de vloer worden de hoeknaden voorzien van sanitairkit.

Uitgangspunten kosten badkamer

Naast de kosten voor de aanschaf van nieuwe producten moet de consument ook rekening houden met de kosten voor de installatie van de badkamer. We zijn er van uitgegaan dat de ruimte waarin de badkamer komt standaard en leeg wordt opgeleverd. Sloopkosten zijn dus niet inbegrepen. Een stelregel is dat het installeren van een nieuwe badkamer ongeveer net zoveel kost als de aanschaf van producten.

 

 • Standaard badkamer: betegeling, 2 wastafels, 1 ligbad, 1 douche, 1 toilet (alles in normaal keramiek, geen natuursteen, inclusief producten, installatie en betegeling)
 • Luxueuze badkamer: betegeling, 2 wastafels, spiegel, verlichting, ligbad whirlpool, inloopdouche, 1 toilet (alles in natuursteen, betere kwaliteit producten, installatie en betegeling)

 Indicatie kosten 

 

Indicatie kosten (incl.btw)
Standaard badkamer € 10.000
Luxueuze badkamer € 15.000 – € 25.000

Eenvoudig vrijblijvende offertes op maat aanvragen

Wilt u niet alleen een indicatie weten, maar wilt u exact de kosten weten van een nieuwe badkamer bij u thuis? Dan kunt u het best een vrijblijvende offerte aanvragen bij verschillende bedrijven bij u in de regio. Het loont vaak de moeite op de prijzen van de verschillende aanbieders met elkaar te vergelijken, want de concurrentie is groot en de prijzen kunnen daarom sterk variëren.

N

Geld besparen op dakdekkerskosten?

Vul uw gegevens in en ontvang gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen van regionale leveranciers: eenvoudig vergelijken en tot wel 45% besparen op de kosten!

 

LET OP Subsidie 2015 voor badkamerwerkzaamheden

Het kabinet heeft besloten dat het VERLAAGD BTW TARIEF  dat wordt geheven op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen verlengd wordt tot 1 juli 2015. Dit betekent voor veel consumenten een forse besparing op de arbeidskosten. In plaats van 21 % worden werkzaamheden met slechts 6 % btw belast.  In feite een subsidiëring van 15 % !

 

Indicatieve kosten spouwmuurisolatie alsmede de jaarlijkse besparing op energiekosten

WoningsoortAantal m2Besparing per jaar (2015)Prijs incl. 21% btw
flat25 m2€ 168,75€ 400
tussenwoning60 m2€ 405,00€ 950
hoekwoning90 m2€ 607,50€ 1.375
2 onder 1 kap100 m2€ 675€ 1.650
vrijstaand140 m2€ 1012,50€ 2.175
Bovenstaande kosten zijn gemiddeld en inclusief 21% btw. Er is geen rekening gehouden met subsidiemogelijkheden. Berekening besparing is op basis van gemiddelde gaskosten van € 0,75 per m3. Bij hogere of lagere gasprijzen kan het voordeel hoger of lager zijn. Gemiddelde isolatiewaarde besparing is 9m3 per m2 gevel. Aantal m2 geeft te isoleren oppervlakte per woningsoort aan (gemiddeld).

Nog meer weten over spouwmuurisolatie ?

Extra informatie over het isoleren van spouwmuren vindt u hieronder:
Wat is een spouwmuur?

Om u een idee te geven van wat een spouwmuur is, zullen we eerst uitleggen hoe er al eeuwen in Nederland gebouwd wordt. Al vanaf de 12e eeuw na Christus bouwt men in Nederland met bakstenen. De term zegt het al: gebakken steen, bestaande uit voornamelijk rivierklei. Deze bakstenen worden al honderden jaren gestapeld gemetseld waardoor massieve en sterke muren ontstaan.

Deze massieve muren zijn echter wel gevoelig voor zogenaamde vochtdoorslag: een combinatie van grondwater, regen en wind zorgen ervoor dat de baksteen compleet verzadigd geraakt waardoor water door de baksteen en het mortel ‘migreert.’ Hierdoor wordt te zijner tijd ook de binnenkant van de muur ofwel de leefruimte vochtig. Dit ging ten koste van de kwaliteit.

Om de effecten van vochtdoorslag te minimaliseren werden er vaak hele dikke muren gemetseld waarbij het veel langer duurde voordat het vocht gemigreerd was. Maar – ook dat gebeurde.

De oplossing diende zich in het begin van de 20e eeuw. Nieuwe bouwtechnieken werden ontwikkeld door nieuwe inzichten. In plaats van 1 massieve muur bouwde men twee dunner muren naast elkaar, gescheiden door circa 5 tot 10 cm open ruimte die via ventilatie-openingen in contact met de buitenlucht stonden.

Illustratie vullen spouw

 

 

De voordelen waren dat weliswaar de buitenmuur met vocht verzadigd raakt, maar dat de binnenmuur droog bleef. Ook werd de ruimte gedroogd door verse lucht die aangevoerd werd en vochtige lucht die afgevoerd werd.

Spouwmuurisolatie in de praktijk

Voor het isoleren van de ruimte tussen de muren wordt gebruikt gemaakt van een eenvoudige techniek: na het boren van gaten in de buitenmuur (via een bepaald patroon) wordt isolatie in de ruimte gespoten. Er wordt niet gewerkt met purschuim omdat dan de werking van de spouw teniet wordt gedaan.

boren-buitenmuur-640-480

 

Het is belangrijk dat de spouw kan drogen en dat er verse luchttoevoer is en vochtige lucht weer afgevoerd kan worden. Veelal spreken we over een soort korrels of parels waarmee de muur geïsoleerd wordt.

 

Verschillende soorten spouwvullingmaterialen

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die voor de na-isolatie van spouwmuren gebruikt worden. Deze materialen hebben elk verschillende voordelen en nadelen en natuurlijk een bepaald prijsplaatje. Echter moeten ze wel over de volgende eigenschappen beschikken:

 • vochtbestendig
 • goede isolerende werking
 • krimp-,scheur- en inzakvrij
 • luchtdoorlatend
 • dampdoorlatend (ademend)
 • brandvertragend

Veel voorkomende spouwvullingmaterialen zijn: perlietkorrels, glaswol, minerale wolvlokken, polystreenkorrels, steenwol en PUR en UF schuimen, hoewel deze laatsten minder toegepast worden.

 

Terugverdientijd investering in spouwmuurisolatie

Zoals u in de tabel kunt zien, verdient een woningeigenaar gemiddeld binnen uiterlijk tweeëneenhalf jaar de investering in spouwmuurisolatie terug, alleen al door te besparen op de energiekosten. Er is bij de berekening uitgegaan van gemiddelden en de huidige gasprijzen; in werkelijkheid is het afhankelijk van allerlei factoren, zoals het rendement van uw HR-ketel, de plaatsing van uw woning ten opzichte van weersinvloeden etc. Vast staat echter wel dat het isoleren van spouwmuren rendabel is, dat u flink bespaart op uw energiekosten en dat de investering relatief snel is terugverdiend !

De voordelen van spouwmuurisolatie

U zult geen spijt krijgen van het laten isoleren van uw spouwmuren gezien de vele voordelen:

 • grote besparing op energiekosten
 • verbetering leefcomfort
 • bescherming van binnenmuur en inhoud pand tegen vocht en koude
 • waardestijging woning
 • geluidsisolerend (woning wordt minder gehorig)
 • lage investering
 • snelle uitvoering van werk (1-2 werkdagen) met minimale overlast

 

Kan ik zelf mijn spouwmuren isoleren ?

Wij raden het af om zelf uw spouwmuren te isoleren: indien niet de gehele gevel gelijkmatig geïsoleerd wordt, zullen er koudebruggen ontstaan waardoor ook vochtoverlast in de woning zelf kan ontstaan. Daarnaast kan isolatiemateriaal verzakken waardoor de werking ook niet optimaal is.

Spouwmuurisolatiebedrijven beschikken naast kennis ook over de juiste apparatuur zoals endoscopen, warmtesensoren en overige apparatuur die essentieel is voor een vakkundige en betrouwbare uitvoering van het werk.

Indien u toch twijfelt is het wellicht handig om de kosten eens naast elkaar te leggen en te vergelijken: de inhuur van de noodzakelijke apparatuur in combinatie met de kosten voor isolatiemateriaal is wellicht dusdanig hoog dat het minder interessant om het werk zelf uit te voeren.

Wilt u exact weten wat uw kosten zijn en hoeveel u kunt besparen ?

Ja, informeer mij gratis en vrijblijvend wat spouwmuurisolatie mij zou gaan kosten !

Aanvullende informatie

Extra achtergrondinformatie vindt u hieronder

%

Stijging energieprijzen 1997-2012

%

Stijging energieprijzen 1997-2012

120% (!) prijsstijging energie over de laatste 15 jaar

Door de continu stijging van olieprijzen worden ook de kosten voor gas en electriciteit elk jaar hoger:

Het Centraal Bureau voor de Statistiek meldde in maart 2012 dat een Nederlands huishouden in februari 2012 gemiddeld € 156,- kwijt was aan gas en electriciteit, ruim € 13,- meer dan in februari 2011. Dat is een stijging van ruim 6,1%. In vergelijking met 15 jaar geleden zijn de energieprijzen maar liefst 120% gestegen, terwijl de inflatie maar met 35% is gestegen.

Het verlagen van de energiekosten is daarom zeer lonend. Eén van de meest rendabele methodes is het isoleren van de woning.

Doe uw voordeel met het lage btw tarief

Tot 1 juli 2015 geldt het lage btw tarief voor onder meer spouwmuurisolatie. In plaats van 21% btw betaalt u slechts 6% op de arbeidskosten, een forse besparing van maar liefst 15% ! Voorwaarde is dat uw woning minimaal 2 jaar oud is. Lees hieronder voor welke werkzaamheden het lage btw tarief wel of niet geldt.

Welke werkzaamheden vallen WEL onder het verlaagde BTW Tarief ?
 •  het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van de badkamer, toilet, keuken, invalidentrap, dakterras, veranda, dakkapel en serre;
 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van de riolering binnen het  perceel van de woning;
 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van boilers, geisers, cv- installaties, gaskachels, houtkachels, warmtepompen, zonnepanelen, zonneboilers, zonwering, rolluiken, alarminstallaties, bliksemafleiders, airco-installaties en sauna’s, mits die goederen in bouwkundig opzicht  onderdeel (gaan) uitmaken van de woning;
 • het (aan)bouwen, vernieuwen (waaronder het slopen en opnieuw opbouwen) en onderhouden van garages, schuren, carports, erkers en  dergelijke wanneer deze zich bevinden op hetzelfde perceel als de woning  en de functie van het bijgebouw gelijk blijft;
 • het aanbrengen van vloerisolatie, kruipruimte-isolatie, gevelisolatie, spouwmuurisolatie en andere isolatievormen
 • het aanbrengen en vernieuwen van (dubbel) glas;
 • het onderhouden (waaronder vegen) en vernieuwen van schoorstenen;
 • het onderhouden, vernieuwen en herstellen van een gevel;
 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van wandafwerking zoals tegels die zodanig zijn aangebracht dat verwijdering daarvan schade  toebrengt aan de wand als geheel;
 • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van vloeren die in  bouwkundig opzicht onderdeel (gaan) uitmaken van de woning. Onder  vloeren die in bouwkundig opzicht onderdeel uitmaken van de woning  worden ook vloeren begrepen, die zodanig zijn aangebracht dat  verwijdering daarvan schade toebrengt aan de vloer als geheel. Bedoeld
  worden betonnen gietvloeren, plavuizen, tegels, terrazzo, kunststofvloeren en sommige parketvloeren. Ook het via volledige
  verlijming aanbrengen van (onder)tapijt rechtstreeks op de originele vloer of trap valt onder het verlaagde tarief;
 • het renoveren en herstellen van een bejaardentehuis, aanleunwoning,  appartementencomplex. Alleen die ruimten die ter beschikking staan van  de bewoners (waaronder de gemeenschappelijke ruimten zoals de hal,  trappenhuis, lift en recreatieruimten) worden als woning aangemerkt;
 • het verwijderen van asbest;
 • de werkzaamheden van de uitvoerder van de renovatie- en hersteldienst.
Welke werkzaamheden vallen NIET onder het verlaagde BTW Tarief ?
  • het aanbrengen, vernieuwen en onderhouden van gordijnen;
  • het bestrijden van ongedierte;
  • het glazenwassen van woningen;
  • het slopen van een bestaande woning en het bouwen van een nieuwe
   woning; er is sprake van een nieuw vervaardigd goed;
  • sloopwerkzaamheden die niet in het kader van renovatie- en
   herstelwerkzaamheden plaatsvinden
Heeft u een woning van voor 1980?

Heeft u een woning van voor 1980?

Dan is de kans groot dat de spouwmuren van uw woning niet geïsoleerd zijn, waardoor uw binnenmuren koud en vochtig zijn waardoor uw gehele woning onbehaaglijk aanvoelt. Om de koude en vochtige woning aangenamer te maken gaan bewoners meer stoken, waardoor energiekosten hoog zijn. Veruit de meeste warmte ontsnapt bij woningen via de grote geveloppervlaktes. Het isoleren daarvan is daarom altijd een goede stap.

Laat uw spouwmuren na-isoleren !

Laat uw spouwmuren na-isoleren !

Via een stelsel van boorgaten in uw buitenmuur wordt isolatiemiddel ingebracht waardoor  de gehele gevel wordt geïsoleerd. Het effect daarvan is enorm: uw woning wordt warmer en droger, uw stookkosten gaan drastisch omlaag en ook de geluidsisolatie verbetert. Daarnaast stijgt de waarde van uw woning en verbetert uw energielabel.

Het na-isoleren van de spouwmuren is de meest rendabele isolatievorm.


Geld besparen via wat-kost-het.nl

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van wat-kost-het.nl en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen
Uw kosten uitrekenen
Wat-kost-het.nl is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets ? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.nl.

N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.nl biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.nl !

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken
• Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders
• Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht
• Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt 
• U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen !
• Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Hoe u via wat-kost-het.nl veel geld kunt besparen !

 • Via wat-kost-het.nl kunt u al uitgebreid  (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
 • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
 • Via wat-kost-het.nl kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
 • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag !
 • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 6 aangesloten spouwmuurisolatiebedrijven direct bij u in de regio
 • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaves (volledig gratis en vrijblijvend)
 • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
 • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen
Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins ?

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Op wat-kost-het.nl kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten ? Dan kan dat ook via wat-kost-het.nl en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!

Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaves welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 50% kunt besparen door offertes te vergelijken?