Wat kost een verbouwing?

Informatie over het verbouwingen, de kosten daarvan en mogelijke subsidies.

Gaat u verbouwen?

Gratis offertes aanvragen en vergelijken

 • u ontvangt offertes van bedrijven uit uw regio
 • offertes aanvragen, ontvangen en vergelijken is volledig gratis:  u bent tot niets verplicht

U kunt voor alle soorten verbouwingen offertes aanvragen

 • U ontvangt een prijs op maat inclusief mogelijke subsidies
 • Binnen enkele uren tot enkele werkdagen ontvangt u de gewenste informatie

Vraag nu offertes aan en profiteer van de beschikbaarbare subsidies!

 • Tot wel 45% besparen via wat-kost-het.nl
 • Subsidies: op = op

Gaat u verbouwen? Bespaar dan tijd én geld via wat-kost-het.nl.

Indien u gaat verbouwen krijgt u als snel te maken met meerdere diensten die u in moet huren, bijvoorbeeld schilders, stukadoors en elektriciëns. Op deze pagina bieden wij u de mogelijkheid om in 1 korte stap (maximaal 2 minuten werk) offertes aan te vragen voor verschillende klussen.

In verband met de lucratieve isolatiesubsidies en het lage btw tarief op arbeid is het in 2019 en 2020 heel gunstig om verbouwingen uit te laten voeren.

Uw aanvraag wordt verspreid onder aangesloten erkende verbouwings- en klusbedrijven uit uw eigen regio. Het aanvragen en ontvangen van offertes is volkomen gratis en verplicht u tot niets.

Nieuwe 20% subsidieregeling per 1 januari 2021 voor isolatiewerken.

Sinds 1 juni 2020 kunnen huiseigenaren én bewoners extra verhoogde Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) aanvragen. Deze is per 1 januari 2021 ondergebracht in de regeling Investering Subsidie Duurzame Energie . De regeling betreft:

 • Spouwmuurisolatie (isoleren bestaande spouwmuren)
 • Dakisolatie (isoleren bestaand dak of zolder of vlieringvloer)
 • Gevelisolatie (binnen en buitengevel)
 • Vloerisolatie / kruipruimte isolatie
 • Bodemisolatie / kruipruimte isolatie
 • Hoogrendementsglas (HR++ glas of Triple Glas).

DE SUBSIDIE BEDRAAGT ZO’N 20% VAN HET TOTAALBEDRAG MET EEN MAXIMUM VAN € 10.000 TOT € 15.000. (indien 2 subsidiemaatregelen worden genomen).

Wees er snel bij, want op=op

Wat kost verbouwen? 

Op deze pagina vindt u tevens aanvullende informatie over de verschillende soorten verbouwingen inclusief indicatieve, gemiddelde bedragen van de kosten van onder meer het laten plaatsen van een aanbouw, dakkapel of kozijnen. 

Verderop op de pagina vindt u deze informatie. Wilt u echter exact weten wat een verbouwing in uw geval zou kosten? Vraag dan snel en eenvoudig prijzen aan via het aanvraagformulier op deze pagina. U ontvangt snel en volledig vrijblijvend prijsopgaves en documentatie van de door u gewenste maatregelen inclusief de subsidiemogelijkheden.

Soort verbouwingRichtprijzen incl.btw, excl. subsidies
Aanbouw plaatsenTussen de € 19.000 en € 25.000
Badkamer verbouwenEenvoudig en of klein € 7500.Luxe en/of groot € 25.000
DakkapelTussen de € 3.500 en € 6.500 (afhankelijk van afmetingen en opties)
HR-glasTussen de € 55 en € 75 per m2
Keuken verbouwenTussen de € 2.500 en € 10.000
Kozijnen plaatsenCirca € 600 per raam
Schuifpui plaatsenTussen de € 850 en € 2.250
Toilet verbouwenTussen de € 1.500 en € 3.500

 

 

GRATIS OFFERTES VERBOUWEN

Bespaar tot wel 45% op woningisolatie via wat-kost-het.nl. Vul onderstaand formulier in en klik op verzenden: het is gratis, u loopt geen enkel risico en u weet gelijk waar u aan toe bent. SLECHTS 2 MINUTEN WERK.

1 regio
2 wensen
3 offertes
Uw regio bepalen
Van welke landelijke subsidieregelingen wilt u gebruik maken:
Voor welke werkzaamheden wilt u offertes ontvangen?Meerdere keuzes mogelijk
Aanvullende informatie m.b.t. dakdekkerswerk
Aanvullende informatie m.b.t. elektriciënswerk
Aanvullende informatie m.b.t. glasisolatie & kozijnen
Welke type glas wenst u?Meerdere keuzes mogelijk
Uw huidige kozijnen zijn
Gewenste kunststof kozijnenMeerdere keuzes mogelijk
Aanvullende informatie m.b.t. loodgieterswerk
Aanvullende informatie m.b.t. metselwerk
Type metselwerkMeerdere keuzes mogelijk
Aanvullende informatie m.b.t. sloopwerk
SloopwerkzaamhedenMeerdere keuzes mogelijk
Afval laten afvoeren?
Aanvullende informatie m.b.t. schilderwerk
Soort schilderwerk
Aanvullende informatie m.b.t. stucwerk
Aanvullende informatie m.b.t. timmerwerk
TimmerwerkMeerdere keuzes mogelijk
Aanvullende informatie m.b.t. traprenovatie
Aanvullende informatie m.b.t. vloerverwarming
Type installatie
Verwarmingsbron
Aanvullende informatie m.b.t. zonnepanelen
Soort dak
Schatting jaarlijks elektriciteitsverbruik
Aanvullende informatie m.b.t. overig
Uw contactgegevens
Aanhef

Attentie:

 • alleen volledige aanvragen met correcte gegevens worden in behandeling genomen.
 • voor elke aangevinkt werk zult u aparte offertes ontvangen van daarin gespecialiseerde bedrijven.
 • Aanvragen is gratis en volledig vrijblijvend.

keyboard_arrow_leftvorige
volgendekeyboard_arrow_right

Gratis offertes ontvangen en vergelijken voor VERBOUWINGEN?

Vraag dan gratis en vrijblijvend offertes aan bij regionale aannemers.
Direct gratis offertes op maat? Klik hier
Meer informatie over een aanbouw

Overweegt u een aanbouw of uitbouw?

Zou u het ook fijn vinden om rond de open haard rustig uw wijntje te kunnen drinken terwijl de kinderen in een apart zitgedeelte TV kunnen kijken? Of heeft u gewoon behoefte aan meer leefruimte….en u wilt niet verhuizen? Dan is een aanbouw aan de woonkamer (of anders gezegd: een uitbouw van de woonkamer) wellicht een goede optie.

Een verbouwing betekent wel dat u veel aan uw hoofd heeft, maar probeer toch voordat u begint met verbouwen aan een aantal zaken te denken. Probeer, voor zover mogelijk, al van te voren de (globale) inrichting te bepalen want al vroeg wordt er aan u gevraagd waar u stopcontacten en lichtpunten en eventuele verwarming wilt plaatsen. Daarnaast is het van groot belang dat de oude gevel goed aansluit op het nieuwe dak, want anders krijgt u last van lekkages en als u iets niet wilt hebben dan is dat het wel. De lood slabben moeten derhalve correct worden aangebracht.

Wat kost een aanbouw?

Bent u benieuwd wat een aanbouw kost? Dit hangt af van een aantal verschillende factoren. Het is van belang om aan te geven welke maat de aanbouw dient te krijgen, welk type gevel u wilt gebruiken en hoe de kozijnen eruit dienen te komen te zien.

Maat en de gevel

Om de kosten van een aanbouw te berekenen is het allereerst verstandig om na te gaan welke maten er zullen gelden. Hoe diep en breed dient de aanbouw te worden? Vervolgens is het verstandig om na te denken over het type gevel waar u gebruik van wenst te maken. Gaat het u om een gevel van steen, of wilt u wellicht gebruik maken van rabat? Zoekt u naar de bekende rode steen, een gele steen, witte of zwarte steen? De verschillende mogelijkheden kennen allen zo hun eigen prijskaartje, waardoor u op basis daarvan kunt berekenen wat de aanbouw kost.

Kozijn en een dak

Verder is het van belang om na te denken over het type kozijn waar u gebruik van wenst te maken. Wilt u bijvoorbeeld tuindeuren in de aanbouw laten plaatsen, gebruik maken van een vouwwand of een schuifpui in 2, 3 of 4 delen? Afhankelijk van het type kozijn dat u wenst kunnen de kosten verschillen, waardoor de aanbouw duurder of voordeliger uit kan vallen. Een vierde stap bestaat uit de keuze voor een dak. U kunt gebruik maken van een dak zonder dakraam, een zadeldak of een lessenaar, afhankelijk van de rest van de uitstraling van uw woning en het type aanbouw dat u voor ogen heeft.

Dakrand en afwerking

Tenslotte is het bijvoorbeeld van belang om aan te geven hoe de dakrand eruit dient te komen te zien. Wilt u gebruik maken van een overstek in wit of antraciet, of is dat niet nodig en mag de dakrand gewoon aansluiten bij de rest van de gevel? U kunt op basis daarvan de kosten van een aanbouw berekenen. Een aanbouw van 2000mm diep en 4500mm breed kost op basis van de standaardkeuzes bijvoorbeeld zo’n €20.000 – €25.000. Eventuele afwijkende wensen zullen de aanbouw in de meeste gevallen wat duurder maken.

Wat kost een aanbouw?

Als we per m3 gaan kijken dan kost een uitbouw gemiddeld zo’n € 600,- per m3. Dit komt bij een standaard uitbouw zonder al te veel glas voor een gemiddelde woning neer op een bedrag tussen de € 20.000,- en € 30.000,- (bron: Eigen Huis Magazine)

 

 

Meer informatie over dubbel glas

Veel warmteverlies door enkel glas

De energieprijzen stijgen jaar in, jaar uit. Wist u bijvoorbeeld dat van 1997 tot en met 2012 de gemiddelde energieprijzen met maar liefst 120% zijn gestegen? Dat terwijl alle andere goederen en diensten met 35% stegen. Ook voor 2019 geldt dat de energieprijzen ten opzichte van 2018 weer zijn gestegen.

Het is altijd moeilijk te voorspellen wat de energieprijzen in de toekomst gaan doen, want de hoogte van de energieprijzen zijn van veel verschillende factoren afhankelijk. Met name de onrust in het Midden-Oosten kan van invloed zijn op de olieprijs en het ziet er niet naar uit dat deze onrust op korte termijn zal verdwijnen. Aangezien de economie in het Westen ook weer aantrekt is ook de vraag naar energie groter. De verwachting is dan ook dat de energieprijzen in de komende jaren zullen stijgen.

Het is dan ook verstandig om ervoor te zorgen dat u niet teveel energie verbruikt, maar dat u uw woning zo energiezuinig probeert te maken. Moderne nieuwbouwwoningen (gebouwd na 1994) zijn veelal goed geïsoleerd, maar woningen van voor die periode zijn vaak deels of helemaal niet geïsoleerd.

Eén van de bekendste methodes om het verlies aan energie te voorkomen is het laten plaatsen van dubbel glas of zelfs driedubbel glas. Verbazingwekkend veel woningen zijn nog voorzien van het zeer energie-onzuinige enkelglas, zowel op de begane grond als bovenliggende verdiepingen.

Ramen beslaan standaard een groot deel van de gevel en hebben daarom een groot effect op verlies of behoud van warmte in de woning. Tevens zijn het bronnen van zogenaamde koudestraling: enkel glas ramen zijn veel kouder dan de andere onderdelen van de gevel en werken als een soort kouderadiator: net als een gewone radiator van de centrale verwarming geven ze straling af en in dit geval geen warmte, maar koude. Dat merkt u duidelijk indien u de krant zit te lezen in de nabijheid van een enkel glas – raam: u voelt de koude in uw nek.

In een slecht of matig geïsoleerd huis is het niet behaaglijk wonen. Het vervangen van enkel door dubbel of driedubbel glas heeft direct effect: u bespaart veel geld op uw energiekosten, uw woning voelt behaaglijker, in de winter is het warmer en in de zomer is het koeler, het Energielabel van uw woning wordt beter en het dubbele glas werkt ook geluidsisolerend.

Minder condens

In elke woning bevindt zich waterdamp: verdampte vochtige lucht. We ademen waterdamp uit, maar voornamelijk door koken en douchen/baden ontstaat waterdamp. Zodra waterdamp met een koud object of oppervlakte in aanraking komt, dan gaat het condenseren, ofwel de damp wordt weer omgezet naar druppeltjes vocht. Enkel glas is per definitie heel koud en vaak beslagen (=condens), met dubbel glas heeft u geen of veel minder last van condens (u moet natuurlijk altijd goed ventileren).

Dubbel glas

Dubbele beglazing bestaat uit twee ruiten die door de fabrikant op een bepaalde afstand van elkaar zijn gekit, gesoldeerd of versmolten en uiteindelijk als één geheel kant en klaar wordt afgeleverd. Tussen de twee ruiten zit een kleine spouw die hermetisch is afgesloten. Doordat het hermetisch is afgesloten, kan er geen vochtige lucht in komen en is condensatie uitgesloten. De grootte van de spouw kan verschillen, maar de meest gangbare spouw is 6 tot 12 mm. Hoe kleiner de spouw, hoe lager de warmteweerstand, hoe minder goed de isolerende werking dus is. Hoewel het verschil niet heel groot is, wordt toch aangeraden om, als het kan, een spouwwijdte van 12 mm. aan te houden.

Naast de energiebesparing die dubbel glas oplevert t.o.v. enkel glas (afhankelijk van het type woning tot ca. 30 m3/m2 per jaar besparing aan aardgas), heb je ook geen last van condensatie. Daarnaast verhoogt dubbel glas het wooncomfort en werkt het inbraakwerend. Voorwaarde voor de energiebesparing is wel dat het dubbel glas deskundig wordt geplaatst, want plaatsing luistert zeer nauw.

Hoeveel bespaar ik met dubbel glas ?

Met de huidige energiekosten moet u denken aan ongeveer € 20,- per m2 per jaar (circa 30 m3 gasbesparing per m2 per jaar) indien u enkel glas laat vervangen door dubbel glas. Een gemiddelde woning heeft tussen de 10 m2 en 20 m2 aan ramen, waardoor u als snel € 200,- tot € 400,- per jaar aan energiekosten zult besparen.

De K-waarde, ook wel U-waarde genoemd, is de wamtedoorgangscoëfficiënt en geeft aan hoeveel warmte-energie er door 1 m2 glasoppervlak verloren gaat bij een verschil in temperatuur van 1º Kelvin tussen de binnen- en buitenzijde van de ruit. Hoe lager de K-waarde, hoe beter de isolerende werking is van het glas, hoe minder het warmteverlies.

Een ander nadeel van enkel glas is het beslaan van de ramen met condensatie als gevolg. Daarnaast geeft een koud vlak koudestraling af, wat een onbehaaglijk en oncomfortabel gevoel geeft.

HR-glas

Naast gewoon dubbel glas heb je ook nog HR glas, HR+ glas en HR ++ glas met elk hun eigen isolatiewaarden. De isolatiewaarde hangt af van de soort coating die gebruikt wordt, de spouwvulling alsmede de spouwwijdte. HR staat trouwens voor “Hoog Rendement”.

HR+ glas houdt in dat er op één van de twee ruiten aan de binnenkant van de spouw een warmtereflecterende coating (een dun metaallaagje) is aangebracht. De warmte stralen worden als het ware weerkaatst waardoor meer energie wordt bespaard.

Bij normaal dubbel glas en bij HR+ glas zit er droge lucht tussen de spouw, bij HR++ glas is dit niet het geval. Naast de warmte-reflecterende coating heeft HR++ glas namelijk i.p.v. lucht een edelgas (argon) ertussen wat een betere isolerende werking heeft dan lucht.

Tip! Zorg voor een goede ventilatie in uw woning, zeker als u HR++ glas heeft.

Resumé

Samengevat kunnen we dus zeggen:

 

Soort glas Kenmerken Spouwvulling K-waarde (of U-waarde)
Enkelglas 1 ruit n.v.t. 5,8
Dubbel glas 2 ruiten lucht 2,8
HR+ glas isolatieglas met een reflecterende coating lucht 1,6
HR++ glas isolatieglas met reflecterende coating edelgas (Argon) 1,2

Wat kost dubbel glas ?

Dubbel glas is leverbaar in elk gewenste dikte. De buitenruit is de dikste ruit. HR++ glas is het duurst, maar bespaart ook de meeste energie.

Prijzen zijn dus o.a. afhankelijk van de gewenste dikte, maar globaal kun je zeggen dat HR glas € 55,- per m2 kost, HR+ glas ca. € 65,- per m2 en HR++ glas € 75,- per m2 exclusief montage.

 

Meer informatie over schuifpuien

Wat kost een schuifpui?

Wilt u wat meer licht in uw woonkamer laten vallen, of een grotere opening naar uw tuin creëren? Een schuifpui is een uitstekende oplossing, maar houd rekening met de relatief hoge kosten waar u op dient te rekenen. Met name wanneer u een schuifpui in wilt laten bouwen in een bestaande woning kunnen de kosten voor de plaatsing flink oplopen, naast de kosten voor het materiaal zelf. Een schuifpui is gemaakt van glas, waardoor het verstandig is om niet teveel op het materiaal te besparen en daarbij voor een goede kwaliteit te gaan. U zorgt er op die manier voor dat u jarenlang plezier heeft van de schuifpui. U kunt deze immers gebruiken om uw woning en de tuin te verenigen, of de tuin gemakkelijk in te lopen zodra de zon begint te schijnen.

Voordelen van een schuifpui

Een schuifpui is een grote deur, die u kunt openen door deze over een rails te bewegen. Een schuifpui is normaal gesproken gemaakt van glas en zorgt er daarmee voor dat u een behoorlijke hoeveelheid licht in uw woonkamer, of een andere kamer, kunt laten vallen. Het grote voordeel van een schuifpui die op de juiste manier gemonteerd is, is dat u deze op een eenvoudige manier kunt openen en kunt sluiten.

U zorgt ervoor dat u de tuin bij de woning kunt betrekken, terwijl uw woonkamer er ook nog eens groter uit gaat zien. Daarnaast is het een raam dat u volledig kunt openen, waardoor u de mogelijkheid heeft om de woning lekker door te laten luchten, of wat meer ruimte te winnen. De schuifpui biedt u meer mogelijkheden dan bijvoorbeeld openslaande deuren, aangezien het gaat om een groter oppervlakte. Op het moment dat het buiten niet voldoende warm is om de schuifpui te openen kunt u toch profiteren van het licht dat er naar binnen valt. Het is dat ook niet vreemd dat u de kosten van de schuifpui eenvoudig terug kunt verdienen op het moment dat u uw woning probeert te verkopen. De woning wordt door een schuifpui direct meer waard.

Kosten van de schuifpui

Wat betreft de kosten van de schuifpui denken veel mensen vooral aan die van het materiaal, zonder dat ze stilstaan bij de plaatsing. Ook wij zullen ons eerst richten op de materialen, maar komen daarna terug op de kosten van de werkzaamheden om het geheel te plaatsen. Op het moment dat u een schuifpui aan wenst te schaffen dient u er rekening mee te houden dat de kosten zo’n € 1.000,- à € 3.000,-  bedragen, onder andere afhankelijk van het type glas dat u kiest. Ook de manier van openen (hefschuifpui, schuif- en kiepmechanisme) is sterk van invloed op de uiteindelijke kosten waar u op kunt rekenen.

Het is verstandig om niet teveel te besparen op het glas en de montage. Net als bij bijvoorbeeld een douchewand zorgen de montagematerialen voor een behoorlijke kostenpost. Indien u hier teveel op bespaart kunt u te maken krijgen met een schuifpui die niet meer soepel open of dicht gaat, of een exemplaar dat na verloop van tijd andere vormen van slijtage zal gaan vertonen. Het is verstandig om bijvoorbeeld €1.000 meer uit te geven aan een schuifpui en er op die manier voor te zorgen dat u deze waarde bij die van uw woning op kunt tellen.

Kosten van de plaatsing

De grootste kosten van de schuifpui hebben echter betrekking op de plaatsing hiervan, vooral in een bestaande woning. Om een schuifpui te plaatsen dient er een wand open te worden gebroken en is de kans groot dat er een nieuwe locatie gezocht dient te worden voor een radiator of een ander onderdeel van het huis. Houd er rekening mee dat alle werkzaamheden rondom de plaatsing gemakkelijk € 2.000,- à € 5.000,- aan kosten met zich mee kunnen brengen. Het plaatsen van een schuifpui is daarmee een flinke investering, al heeft u daar vervolgens dan ook veel plezier van.

Meer informatie over stukadoors

De kosten van een stukadoor

Op deze pagina krijgt u informatie over de kosten van een stukadoor alsmede wat een stukadoor is, wat u van hem of haar kunt verwachten en wat de uitgangspunten zijn voor de kostenberekeningen. Om een goede afweging te kunnen maken, beschrijven we ook de mogelijkheden om zelf stucwerkzaamheden te gaan verrichten.

Wat is een stukadoor of wat doet een stukadoor?

Een stukadoor is een persoon die pleisterkalk of gipspleister aanbrengt op muren of plafonds, hetzij als versiersel (ornament) hetzij als primaire bedekking van ruwbouw muren en vloeren. Zowel op ruwbouw zoals bakstenen muren als op gladde ondergronden zoals gipsplaten kan een stukadoor een mooie, egale gladde oppervlakte aanbrengen, bestaande uit belastbaar gipspleister.

Wat kost een stukadoor?

Het aanbrengen van stucwerk op uw plafond, binnenmuur of buitengevel heeft een aanzienlijk positief effect op de uitstraling van het gebouw. Oude of beschadigde wanden gaan er weer als nieuw uitzien. Hoewel elke situatie verschillend is, hebben wij voor u toch enkele kostenvoorbeelden opgesteld voor verschillende soorten stucwerkzaamheden, zodat u een goede indicatie hebt van bedragen waar u ongeveer rekening mee moet houden. Werkelijke kosten zullen vanzelfsprekend afwijken aangezien ondergronden, afmetingen, gewenst afwerkniveau per opdrachtgever verschillend zullen zijn. Bovendien is de concurrentie onder stukadoors groot waardoor voor dezelfde werkzaamheden flinke kostenverschillen kunnen ontstaan. De volgende kostenvoorbeelden (prijspeil 2017) volgen hieronder:

 • Stuken van gemetselde buitenmuren
 • Stuken van binnenmuren
 • Stuken van plafonds m.b.v. stucanet
 • Compleet vervangen van oud stucwerk plafonds
 • Gemiddeld uurloon van een stukadoor

5. Gemiddeld uurloon stukadoor

Noorden van Nederland € 27,50- à € 32,50
Midden Nederland € 32,- à € 40,-
Zuiden van Nederland € 31,- à € 36,-

Gemiddeld gezien bent u minder kwijt voor een nieuwbouw project dan wanneer het een renovatie/onderhoudsproject betreft.

 

 

Meer informatie over elektriciëns

Vakbekwaamheid installateur

Nederlanders steken vaak zelf de handen uit de mouwen en klussen heel wat af. Maar als het gaat om gas en/of elektriciteit wordt er toch vaak een vakman bij geroepen omdat deze werkzaamheden gevaar kunnen opleveren en dat risico wil men vaak niet nemen. Bepaal voor u zelf wat verantwoord is om zelf te doen en wat niet.

Hoe weet u of een installateur dan wel bekwaam is? Want de wet stelt geen vakbekwaamheidseisen voor installateurs. Wanneer u een klus heeft op het gebied van elektriciteit, zorg dan dat u een elektrotechnisch installateur inschakelt die lid is van Uneto-VNI. De Uneto-VNI is de branchevereniging voor de installatiebranche en de technische detailhandel. Om als installatie bedrijf lid te kunnen worden van de Uneto-VNI moet je voldoen aan een aantal kwaliteitseisen. Daarnaast is er nog de SEI, de Stichting Erkenning Installatiebedrijven.

Let op! De persoon die werkzaamheden uitvoert aan een elektrische huisinstallatie is verantwoordelijk voor het werk dat hij uitvoert, maar de eigenaar van de elektrische huisinstallatie is eindverantwoordelijk.

Enkele voorkomende werkzaamheden van elektriciens

 • Het vakgebied is zeer ruim met vele specialismes, maar kenmerkende is dat het te maken heeft met elektriciteit, dataverkeer, telefonie of domotica
 • advies, ontwerp, reparatie, inspectie, plaatsing, onderhoud in de ruimste zin des woords
 • aanleggen bedrading elektriciteit door gehele woning en daarbuiten
 • maken schema’s van elektriciteitsnetwerk
 • plaatsen en repareren van groepenkast in meterkast
 • uitbreiden van groepen
 • plaatsen en/of verleggen van stopcontacten
 • 220 V en 380 V werkzaamheden
 • aanbrengen en monteren lichtpunten
 • ICT-bekabeling aanleggen (specialisme)
 • laag-, midden-, hoogspanning
 • elektrotechniek
 • bliksembeveiliging
 • alarmsystemen (aparte certificering)

Wat kost een elektriciën

Als u zelf werkzaamheden gaat uitvoeren waar elektriciteit bij komt kijken, denk er dan te allen tijde aan dat u veilig werkt en zorg dat er NOOIT spanning staat op de elektrische installatie waar u aan wilt gaan werken. Wilt u liever toch de werkzaamheden uitbesteden, dan komt u al gauw uit tussen de € 27,50 en € 55,- per uur exclusief de btw met een gemiddeld uurtarief van € 40,- exclusief de btw. Het loont zeker om prijzen van elektriciens te vergelijken.

Om u een voorbeeld te geven van een groter project: het aanleggen van een compleet elektriciteitsnetwerk inclusief uitbreiding groepenkast in een bedrijfsruimte van 200 m2 inclusief 100 m2 kantoorruimte. Met circa 4 stopcontactenzuilen in combinatie met databekabeling en aanleg van verlichting door het gehele pand, moet u denken aan een bedrag van circa € 6.500,- inclusief btw, echter exclusief 15% korting op de btw.

Met dit soort bedragen moet u ook rekening houden met het aanleggen van elektriciteit in een casco nieuwbouw woning. Indien het gaat om het vervangen of renoveren van het aanwezige netwerk dan komt er nog een bedrag aan demontage en sloop- en hakwerk bij.

Per uur of aannemen?

Zeker indien u met een nieuw bedrijf in zee gaat is het verstandig om een totaal aanneemsom af te spreken indien het gaat om een groter karwei zoals bijvoorbeeld het compleet verzorgen van al het elektriciteitswerk in een casco bedrijfsgebouw van 200 m2. Dit zijn projecten die 5 tot 10 werkdagen kunnen duren, afhankelijk of het mee of tegenzit. Voor het vervangen van een stopcontact kunt u wel het risico nemen om een bedrag per uur af te spreken. Sowieso loont het heel erg de moeite om minimaal 3 à 4 offertes aan te vragen. Niet alleen bent u daardoor goedkoper uit, maar veelal krijgt u ook een beter beeld doordat electriciens vaak creatieve oplossingen kunnen bedenken (deels gebaseerd op hun ervaring).

Meer informatie over spouwmuurisolatie

Wat is een spouwmuur?

Om u een idee te geven van wat een spouwmuur is, zullen we eerst uitleggen hoe er al eeuwen in Nederland gebouwd wordt. Al vanaf de 12e eeuw na Christus bouwt men in Nederland met bakstenen. De term zegt het al: gebakken steen, bestaande uit voornamelijk rivierklei. Deze bakstenen worden al honderden jaren gestapeld gemetseld waardoor massieve en sterke muren ontstaan.

Deze massieve muren zijn echter wel gevoelig voor zogenaamde vochtdoorslag: een combinatie van grondwater, regen en wind zorgen ervoor dat de baksteen compleet verzadigd geraakt waardoor water door de baksteen en het mortel ‘migreert.’ Hierdoor wordt te zijner tijd ook de binnenkant van de muur ofwel de leefruimte vochtig. Dit ging ten koste van de kwaliteit.

Om de effecten van vochtdoorslag te minimaliseren werden er vaak hele dikke muren gemetseld waarbij het veel langer duurde voordat het vocht gemigreerd was. Maar – ook dat gebeurde.

De oplossing diende zich in het begin van de 20e eeuw. Nieuwe bouwtechnieken werden ontwikkeld door nieuwe inzichten. In plaats van 1 massieve muur bouwde men twee dunner muren naast elkaar, gescheiden door circa 5 tot 10 cm open ruimte die via ventilatie-openingen in contact met de buitenlucht stonden.

Illustratie vullen spouw

De voordelen waren dat weliswaar de buitenmuur met vocht verzadigd raakt, maar dat de binnenmuur droog bleef. Ook werd de ruimte gedroogd door verse lucht die aangevoerd werd en vochtige lucht die afgevoerd werd.

Spouwmuurisolatie in de praktijk

Voor het isoleren van de ruimte tussen de muren wordt gebruikt gemaakt van een eenvoudige techniek: na het boren van gaten in de buitenmuur (via een bepaald patroon) wordt isolatie in de ruimte gespoten. Er wordt niet gewerkt met purschuim omdat dan de werking van de spouw teniet wordt gedaan.

 

Het is belangrijk dat de spouw kan drogen en dat er verse luchttoevoer is en vochtige lucht weer afgevoerd kan worden. Veelal spreken we over een soort korrels of parels waarmee de muur geïsoleerd wordt.

Verschillende soorten spouwvullingmaterialen

Er zijn verschillende soorten isolatiematerialen die voor de na-isolatie van spouwmuren gebruikt worden. Deze materialen hebben elk verschillende voordelen en nadelen en natuurlijk een bepaald prijsplaatje. Echter moeten ze wel over de volgende eigenschappen beschikken:

 • vochtbestendig
 • goede isolerende werking
 • krimp-, scheur- en inzakvrij
 • luchtdoorlatend
 • dampdoorlatend (ademend)
 • brandvertragend

Veel voorkomende spouwvullingmaterialen zijn: perlietkorrels, glaswol, minerale wolvlokken, polystreenkorrels, steenwol en PUR en UF schuimen, hoewel deze laatsten minder toegepast worden.

Terugverdientijd investering in spouwmuurisolatie

Zoals u in de tabel kunt zien, verdient een woningeigenaar gemiddeld binnen uiterlijk tweeëneenhalf jaar de investering in spouwmuurisolatie terug, alleen al door te besparen op de energiekosten. Er is bij de berekening uitgegaan van gemiddelden en de huidige gasprijzen; in werkelijkheid is het afhankelijk van allerlei factoren, zoals het rendement van uw HR-ketel, de plaatsing van uw woning ten opzichte van weersinvloeden etc. Vast staat echter wel dat het isoleren van spouwmuren rendabel is, dat u flink bespaart op uw energiekosten en dat de investering relatief snel is terugverdiend !

De voordelen van spouwmuurisolatie

U zult geen spijt krijgen van het laten isoleren van uw spouwmuren gezien de vele voordelen:

 • grote besparing op energiekosten
 • verbetering leefcomfort
 • bescherming van binnenmuur en inhoud pand tegen vocht en koude
 • waardestijging woning
 • geluidsisolerend (woning wordt minder gehorig)
 • lage investering
 • snelle uitvoering van werk (1-2 werkdagen) met minimale overlast
 •  

Kan ik zelf mijn spouwmuren isoleren?

Wij raden het af om zelf uw spouwmuren te isoleren: indien niet de gehele gevel gelijkmatig geïsoleerd wordt, zullen er koudebruggen ontstaan waardoor ook vochtoverlast in de woning zelf kan ontstaan. Daarnaast kan isolatiemateriaal verzakken waardoor de werking ook niet optimaal is.

Spouwmuurisolatiebedrijven beschikken naast kennis ook over de juiste apparatuur zoals endoscopen, warmtesensoren en overige apparatuur die essentieel is voor een vakkundige en betrouwbare uitvoering van het werk.

Indien u toch twijfelt is het wellicht handig om de kosten eens naast elkaar te leggen en te vergelijken: de inhuur van de noodzakelijke apparatuur in combinatie met de kosten voor isolatiemateriaal is wellicht dusdanig hoog dat het minder interessant om het werk zelf uit te voeren.

Wat kost spouwmuurisolatie ongeveer?

Zoals u in de onderstaande tabel kunt zien variëren de prijzen voor het laten isoleren van de spouwmuren behoorlijk: van € 400,- voor een flat tot € 2.175,- voor een vrijstaande woning. Let op: het gaat hier om indicaties, om gemiddelden. De exacte kosten zijn onder meer afhankelijk van:

 • aantal m2 te isoleren oppervlakte
 • het soort isolatie/vulmiddel
 • locatie en bereikbaarheid van de werklocatie
 • hoogte van de woning/het bedrijfspand
 • lokale en regionale subsidiemogelijkheden
 • mate van concurrentie tussen isolatiebedrijven (deze laatste kwestie is vaak van grote invloed)
 • eventuele extra wensen

Indicatieve kosten spouwmuurisolatie alsmede de jaarlijkse besparing op energiekosten

Bewerken
Woningsoort Aantal m2 Besparing per jaar (2019) Prijs incl. 21% btw
flat 25 m2 € 168,75 € 400
tussenwoning 60 m2 € 405,00 € 950
hoekwoning 90 m2 € 607,50 € 1.375
2 onder 1 kap 100 m2 € 675 € 1.650
vrijstaand 140 m2 € 1012,50 € 2.175

Bovenstaande kosten zijn gemiddeld en inclusief 21% btw. Er is geen rekening gehouden met subsidiemogelijkheden. Berekening besparing is op basis van gemiddelde gaskosten van € 0,75 per m3. Bij hogere of lagere gasprijzen kan het voordeel hoger of lager zijn. Gemiddelde isolatiewaarde besparing is 9m3 per m2 gevel. Aantal m2 geeft te isoleren oppervlakte per woningsoort aan (gemiddeld).

Meer informatie over dakkapellen
 

Plannen voor een dakkapel?

Door het plaatsen van een dakkapel creëert u in één klap extra lichtinval zodat u van een sombere, donkere zolder een mooie extra slaapkamer of werkkamer kunt maken. Er zijn echter wel wat regels waar u zich aan moet houden. Er is niet altijd een bouwvergunning nodig, maar daar zijn wel een aantal voorwaarden aan verbonden. Informeer in ieder geval altijd voor de zekerheid bij uw gemeente wat de eisen en regels zijn, zodat u niet achteraf in een vervelende situatie terechtkomt. Hou rekening met het feit dat ook als u een bouwvergunning heeft gekregen uw buren toch nog bezwaar kunnen aantekenen. Het is daarom aan te raden om vooraf uw buren op de hoogte te stellen van uw plannen.

Bouwvergunning nodig?

Zoals gezegd moeten de dakkapellen waar geen bouwvergunning voor nodig is wel aan bepaalde voorwaarden voldoen.

 • de afstand tot de voorgevel moet meer dan 1 meter zijn;
 • de hoogte, gemeten vanaf de voet van de dakkapel, mag niet hoger dan 1.50 meter zijn;
 • de dakkapel moet een plat dak hebben;
 • de dakkapel moet ondoorzichtige zijwanden hebben;
 • de dakkapel moet op bestaande bouw worden gebouwd dat permanent wordt bewoond (en het mag geen monument zijn);
 • de dakkapel moet op een dakvlak geplaatst worden dat niet naar de weg of naar openbaar groen gekeerd is. Dit betekent in de meeste gevallen dat de dakkapel alleen aan de achterzijde geplaatst kan worden.

Tip!

Plaats dubbel glas of HR glas in de dakkapel, want (grote) ramen verliezen veel warmte. Op deze manier bespaart u energie.

LET OP!  Subsidiemogelijkheden 2020 voor dakkapellen

Er gelden enkele regelingen die van toepassing kunnen zijn op uw dakkapel:

1. Permanente regeling voor laten plaatsen isolatieglas Er geldt het lage btw tarief van 9% op arbeidskosten voor het laten plaatsen van alle soorten isolatieglas in woningen, dus ook voor het plaatsen van isolatieglas in uw dakkapel.

2. Permanente regeling voor energiebesparende maatregelen Er geldt het lage btw-tarief van 9% voor het aanbrengen van energiebesparend isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan 2 jaar (alleen voor arbeidsuren).

3. Permanent lage btw regeling schilder- en onderhoudswerk Er geldt voor schilderswerkzaamheden een aparte lage btw-regeling waarbij niet alleen op de arbeidskosten slechts 9% btw wordt geheven, maar ook over de materiaalkosten! Voorwaarde is wel dat uw woning minimaal 2 jaar oud moet zijn.

4. 20% subsidie op dubbel glas  (indien 2 isolatiemaatregelen binnen bepaalde tijd worden genomen)

Prijzen dakkapel

Een dakkapel kost tussen de € 3.000,- en € 9.500,- inclusief de btw en plaatsing, exclusief binnen aftimmering en afvoer van het afval. Het hangt natuurlijk ook af voor welk materiaal u kiest. Gaat u voor een houten of kunststoffen dakkapel of kiest u voor een polyester prefab dakkapel of voor een handgemaakt klassiek model? De standaard afmeting is 1.50 meter hoog en 2.50 meter breed. Tegenwoordig wordt er vaker voor een bredere dakkapel gekozen, wat extra kosten met zich meebrengt.

Bereikbaarheid van de werklocatie is belangrijk (wat voor soort telekraan en hoelang is die nodig bepalen mede de kosten), wat is de staat van het huidige dak, waaruit bestaat het materiaal van het dak, hoeveel hak- en breekwerk etc. brengt het met zich mee. Allemaal variabelen die sterk van invloed zijn op de uiteindelijke kosten van het laten plaatsen van een dakkapel. Het is daarom verstandig om voor een dergelijke investering meerdere offertes aan te vragen en goed de mogelijke subsidieregelingen te bekijken.

Hieronder ziet u een overzicht voor standaarddakkapellen met prijzen van 2016 voor zowel kapellen met schuine daken als met platte daken, zowel houten als kunststof kozijnen. Eventuele opties als afwijkend glas, vergrotingen, verbredingen, rolluiken (zonwering), horren e.d. komen bovenop die kosten.

Meer informatie over energiezuinige kozijnen

Over kunststof kozijnen

U staat doorgaans niet echt stil bij de ramen in huis. Ramen brengen licht naar binnen en u kijkt er door heen naar de natuur en naar de buitenwereld.

Maar aandacht voor de technische aspecten van ramen heeft men niet zo gauw, eigenlijk alleen als er een verbouwing aan komt. En dan blijkt er meer te komen kijken bij ramen (kozijnen inclusief beglazing). In de zomer moet het binnen koel blijven en in de winter juist behaaglijk en warm. Ramen moeten dus een goede warmte-isolatie hebben. Daarnaast is het ook wel fijn als ramen een enigszins geluidswerend effect hebben. En ook moeten we de veiligheid niet vergeten….ramen moeten ook inbraakwerend zijn.

Een kozijn is een omranding van een raam (of deur). Een standaard kozijn bestaat uit een linker- en een rechter stijl en twee dorpels (boven en onder).

Installatie kunststof kozijnen

Kozijnen worden aangebracht in de bestaande gevelopeningen. Het is van groot belang dat deze ruimtes van tevoren correct zijn opgemeten. Het beste kunt u dat door de specialist laten doen. Na het aanbrengen dienen de kozijnen vastgezet en afgekit te worden. Ook dat is een secuur werk. De totaalprijs voor nieuwe kozijnen wordt voor een behoorlijk deel bepaald door de plaatstingkosten.

6 factoren bepalen de prijzen van kozijnen

 • soort & kwaliteit van het materiaal waaruit het kozijn bestaat (kunststof, aluminium, hout, overig)
 • vorm & afmetingen van het kozijn (standaard afmetingen of afwijkende afmetingen)
 • soort glas (enkel glas, dubbel glas, HR, HR+ of HR++ beglazing)
 • installatiekosten (verwijderen & afvoeren oude kozijnen? Is er een aparte inzet hoogwerker nodig?)
 • eventuele subsidie-mogelijkheden
 • Concurrentie installateurs

Subsidiemogelijkheden voor plaatsing isolatieglas

Er geldt een permanente regeling voor het laten plaatsen van isolatieglas. Dit houdt in dat u geen 21% maar 9% btw betaalt over de arbeidskosten voor het laten plaatsen van alle soorten isolatieglas in uw woning. Daarnaast geldt in 2019 en 2020 een subsidie van maar liefst 20% over het totaalbedrag (bij minimaal 2 isolatiewerken die uitgevoerd worden)

Type glas in kozijnen

In het verleden werd er standaard dubbel glas geplaatst, wat qua isolatie al een behoorlijke verbetering betekent ten opzichte van enkel glas. Wilt u liever HR glas, bijvoorbeeld omdat u nog meer wilt besparen op de stookkosten ? Aan de andere kant, hoe hoogwaardiger het glas is, des te duurder wordt het totale plaatje. Voor de verkoopwaarde van uw woning hebben goede kozijnen met isolatieglas een positief effect.

Isolerend glas

Wilt u energie besparen en is dus de isolerende werking van glas voor u belangrijk? Dan raden wij u aan om extra isolerend dubbel glas te kopen als u uw kozijnen gaat vervangen. Het wordt niet alleen behaaglijker in uw huis, maar u bespaart ook nog eens op uw energiekosten. Als we kijken naar wat de beste isolatie oplevert, dan is dat HR++glas en een spouw van 15 mm. De extra kosten die de aanschaf met zich meebrengt kunnen door de energiebesparing in korte tijd worden terugverdiend.

Richtprijzen kunststof kozijnen

Soort kozijnAfmetingen breedte x hoogteRichtprijzen incl. 21% btw en exclusief montage
Vast kozijn inclusief glas, kleur standaard wit, incl.HR++ glas, niet gelaagd,geen ventilatierooster100cm x 100cm€ 165,00
Draai/kiepraam kozijn inclusief glas, kleur standaard wit, incl.HR++ glas, niet gelaagd,geen ventilatierooster100cm x 100cm€ 245,00
Vast raam (2/3) en 1/3 kiepraam kozijn inclusief glas, kleur standaard wit, incl.HR++ glas, niet gelaagd,geen ventilatierooster220cm x 140cm hoog€ 475,00
Richtprijzen van de kunststof kozijnen zijn gebaseerd op standaardmodellen in standaard ralkleuren t.b.v. een standaard eengezinswoning en exclusief montagekosten. Er zijn grote verschillen tussen soorten, kwaliteit, afmetingen en plaatsingskosten.
Meer informatie over schilders

Wat doet een schilder?

De activiteiten van een schildersbedrijf bestaan uit schilderen, glaszetten en behangen. Het glaszetten wordt veelal uitgevoerd door gespecialiseerde bedrijven. De productie van schildersbedrijven bestaat voor het grootste deel (ca. 60%) uit onderhoudswerkzaamheden aan de bestaande woningvoorraad.

Meest voorkomende schilderskarweien

 • traditioneel verven van (onderdelen van ) een woning
 • airless spuiten van muren en plafonds met latex
 • airless spuiten van muren en plafonds met Spack (Spackspuiten)
 • oude verfresten verwijderen
 • houtrot verwijderen en herstellen
 • advisering over onderhoud, kleuren, verven etc. in de breedste zin van het woord

Wanneer zelf schilderen en wanneer niet

Door de enorme groei van de bouwmarkten in de afgelopen decennia denkt de gemiddelde Nederlander dat hij of zij alles kan: van isolatie aanbrengen tot badkamers plaatsen en van een schuur bouwen tot schilderen. Schilderen is een vorm van afwerken: indien er een ruwbouw is gemaakt is het schilderwerk datgene wat het af moet maken. Het is ook datgene wat het eerst opvalt aan een nieuw object én naast een decoratieve functie heeft verf ook een beschermende functie: het beschermt hout tegen rotting en staal tegen roestvorming. De keuze om zelf te schilderen hangt voornamelijk af van het te schilderen object, het gewenste resultaat en de bereikbaarheid van het object. Het is eenvoudiger om zelf de binnenkant van een kozijn te verven dan de buitenkant omdat daar veelal een steiger voor benodigd is.

LET OP Subsidie voor schilderswerkzaamheden

Er geldt voor schilderswerkzaamheden een aparte laag btw-regeling waarbij niet alleen op de arbeidskosten in plaats van 21% slechts 9% btw wordt geheven, maar ook over de materiaalkosten. Maak daar gebruik van!

Voorwaarde is wel dat het om een woning gaat van minimaal 2 jaar oud.

Wat kost een schilder? Tarieven per uur

Wat u totaal aan het schilderwerk kwijt zult zijn, is afhankelijk van een aantal factoren zoals het aantal vierkante meters, de gewenste kwaliteit van de verf, moet het 1 of 2 keer gelakt worden etc. Indien het een binnenruimte betreft, is het ook van belang of er in de ruimte gerookt is of niet, wat de ondergrond is (zo is bijvoorbeeld spachtelputz bewerkelijker en vereist wat extra handelingen) en of de ruimte leeg is of juist afgedekt moet worden.

Tarieven voor schilderwerk kunnen wat verschillen per regio en je kunt stellen dat de tarieven in de grotere steden hoger liggen. Daarnaast is de prijs ook afhankelijk in wat voor seizoen je het schilderwerk wilt laten uitvoeren. De tarieven liggen in de winter wat lager. Gemiddeld liggen de tarieven zo tussen de € 38,- tot zo’n € 40,- excl. btw per uur.

Is de woning ouder dan 2 jaar? Dan kun u als particulier nog profiteren van het lage btw tarief (9%)

Er zijn veel elementen die de uiteindelijke kosten van het schilderwerk bepalen, zoals de kosten van de schilder, maar ook die van het soort verf en of er wel of geen voorbereidend werk gedaan moet worden etc. Daarnaast is een uurtarief van een schilder ook niet zaligmakend aangezien de ene schilder sneller werkt dan de ander (hoewel snel werken niet perse een positieve eigenschap is voor een schilder).

Het is daarom echt verstandig om een totaalprijs te vragen waarbij kwaliteit van de verf, het voorbereidend werk en de opleveringsdatum vastliggen.

Meer informatie over dakdekkers

Plat dak

Een dak van een huis is of plat of schuin. Een plat dak is eigenlijk niet helemaal plat, want het regenwater moet niet op het dak blijven staan, maar afgevoerd kunnen worden en daarom heeft een plat dak altijd een lichte helling. Platte daken zijn vervaardigd van houten planken die op draagbalken liggen. Die planken worden bedekt met gebitumineerd afdekmateriaal. Bitumen dakbedekking heb je in verschillende kwaliteitsklasses, van gewoon teerpapier tot duurzaam polyestervilt.

Reparatie plat dak

Als uw platte dak met asfaltvilt is bedekt, dan zal dit zo’n 10 tot 15 jaar meegaan. Kleine reparaties kunt u eventueel zelf uitvoeren om zo de levensduur te verlengen en om lekkages te voorkomen. Een scheur of blaar in het asfaltvilt is te repareren met bitumineuze mastiek. Let op dat de ondergrond schoon en droog moet zijn voordat u de bitumineuze mastiek aanbrengt. Als de scheur niet helemaal gesloten kan worden, dan kunt u de scheur afdekken met reparatieband.

Indien u de steen- of de leislag wilt vervangen, dan moet u eerst het hele dak schoonvegen en het dak behandelen met een schimmelwerend middel. Breng daarna vloeibare rubber aan over de gehele oppervlakte, verwijder spatten en als het rubber goed gedroogd is kunt u er weer nieuw grind op leggen. Grind heeft als doel het dak koel te houden door het zonlicht te reflecteren.

Wat ook makkelijk beschadigt is de verbinding tussen het platte dak en de muur. Bij beschadiging kan er water door gaan lekken en dat wilt u natuurlijk te allen tijde zien te voorkomen. De beste manier om deze verbinding af te dichten is met loodslabben. Wanneer een loodslab kapot is, dan kunt u zelfklevend afdichtband gebruiken.

Mocht het zo zijn dat het asfaltvilt dusdanig beschadigd is dat het niet meer gerepareerd kan worden, dan moet het worden vervangen. Voorwaarde hiervoor is wel dat de onderliggende constructie nog in goede staat moet zijn.

Schuin dak

Een schuin dak heeft dakspanten die op de buitenmuren rusten en samenkomen bij de nokbalk. Over deze dakspanten worden dunne latjes gespijkerd zodat de dakbedekking gedragen kan worden. Vaak wordt er onder de dunne latjes een waterdichte folie gelegd en soms daaronder ook nog planken (het zogenaamde dakbeschot).

De meest gebruikte dakbedekkingsmaterialen voor schuine daken zijn dakpannen van gebakken klei of beton, natuurlijke leisteen of imitatie leisteen.

Leisteen is duur en wordt niet zo vaak meer gebruikt. Natuurlijk leisteen is zwaar en kan gauw breken en ze worden aan de dunne latjes (ook wel daktengels genoemd) vastgemaakt met behulp van twee koperen leinagels. Hiervoor moet er een gat gemaakt worden aan de bovenkant of in het midden van de lei. Elke lei moet circa tweederde van de twee leien eronder bedekken. Je hebt ook leipannen van gebakken klei of van beton. Deze leipannen worden op een andere manier gelegd, namelijk door ze met de neus cq. nok (dit is een uitsteeksel aan de achterkant van de leipan) over de panlatten te haken. Sommige pannen worden ook vastgespijkerd.

Kosten dakdekker

Dakdekkers werken vaak op aanneembasis en sommigen werken met een prijs per vierkante meter, maar als we gaan kijken naar uurtarieven dan kost een dakdekker gemiddeld € 30,- per uur exclusief de btw.

Voor het leggen van dakpannen word vrijwel altijd per vierkante meter gerekend. U moet dan denken aan een bedrag tussen de € 80,- en € 110,- per m2. In de tabel hieronder ziet u indicatieve bedragen staan voor verschillende soorten dakbedekking.

OmschrijvingPrijs inclusief 21% btw (incl.loonkosten & materialen)Prijs per m2 inclusief 21% btw
Aanbrengen 2 laags bitumen op een plat dak van circa 30m2 inclusief verwijderen en afvoeren oude dakbedekking€ 2.650,00€ 88,34
Aanbrengen 2 laags kunststof op een plat dak van circa 30m2 inclusief verwijderen en afvoeren oude dakbedekking€ 2.550,00€ 85,00
Aanbrengen keramische dakpannen (verwijderen oude pannen + latten, nieuwe latten aanbrengen). Hellend dak oppervlakte 30 m2.€ 2.800,00€ 93,34
Aanleg rieten dak excl. sloopwerk oude dak. Oppervlakte van 30 m2.€ 3.150,00€ 105,00
Meer informatie over badkamers

Het verbouwen van uw badkamer

Wellness is een term die vroeger onbekend was, maar nu gemeengoed is geworden. Een badkamer bestaat vaak uit meer dan alleen maar een douche, een ligbad en één of meerdere wastafels. De stoomdouche is populair, maar ook de whirlpool, de sauna, de inloopdouche. Qua materiaal is de keuze enorm geworden. Van hip en trendy tot klassiek. Simpele witte of gekleurde tegeltjes zijn niet zo populair meer, men verkiest natuurstenen producten als marmer of Toscaans natuursteen. Kranen en douchekoppen moeten design zijn. Alleen functioneel is niet meer voldoende.

Dit alles heeft natuurlijk forse consequenties voor de prijs.

Waar moet u op letten bij de verbouwing ?

De installatie van drinkwater- en afvoerleidingen in de badkamer vereist een grondige planning. Voordat de leidingen geïnstalleerd kunnen worden, dient u de exacte locaties te weten waar wastafels, toilet, eventueel bidet, ligbad, douche en andere objecten zullen komen. Ook moet u nog rekening houden met het soort objecten die geplaatst zullen worden: de ene zal een grotere watertoevoer nodig hebben dan de andere en weer een ander soort afvoer. Planning is dus van het allergrootste belang. Zo is er bijvoorbeeld het verschil tussen een hangend of staand toilet, maar ook tussen een gewone douche en een stortdouche.

Waar moet u nog meer opletten?

Als u geen douchebak wilt, maar een open douche, zorg er dan wel voor dat er voldoende afschot is, anders loopt het water niet goed weg. Zet de waterleidingen goed vast om geluidshinder te voorkomen. Let ook op de beluchting en ontluchting van de riolering. Anders heeft u namelijk kans op borrelende geluiden in de afvoer en/of stinkend rioolwater dat uit het afvoerputje omhoog komt. De vloer in de badkamer moet waterdicht zijn en daarvoor zijn betegelen en kitten niet voldoende. Breng kimband aan in de hoeknaden tussen wand en vloer, bij de douchebak en bij de leidingdoorvoeren. Kimband is een pasta en weefselband om de aansluiting vloer/wand tot één waterdicht geheel te smeden. Bij de afwerking van de vloer worden de hoeknaden voorzien van sanitairkit.

 Indicatie kosten 

 

  Indicatie kosten (incl.btw)
Standaard badkamer € 10.000
Luxueuze badkamer € 15.000 – € 25.000
Meer informatie over vloerisolatie

De werking van vloerisolatie

Met vloerisolatie wordt veelal de isolatie van de begane grond vloer bedoeld. Bij woningen van voor 1995 is de onderkant van de begane grond vloer veelal niet voorzien van isolatie waardoor vocht en koude uit de kruip-ruimte grote invloed uitoefenen op het leefklimaat in de woning. Zeker bij houten vloeren is het effect enorm. Het isoleren van die vloer zorgt voor een forse energiebesparing en een drogere, warmere en behaaglijkere bovenwoning.

 

Wat gaat u ongeveer besparen?

Door het na-isoleren van de onderzijde van uw vloer bespaart u al gauw 325 m3 aan gas op jaarbasis, wat bij de huidige prijzen van gas neerkomt op circa € 215 per jaar. Zeker met de verwachte prijsstijgingen van gas in de komende jaren zal dat voordeel hoger gaan uitvallen. Daarnaast wordt uw woning minder aangetast door koude en vocht

LET OP! Permanente Subsidie voor Isolatie voor 2019

Vanaf 2016 wordt een VERLAAGD BTW TARIEF geheven op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen ten behoeve van het energiezuiniger maken van de woning. Dit betekent voor veel consumenten een forse besparing op de arbeidskosten. In plaats van 21% worden werkzaamheden met slechts 9% btw belast. In feite een subsidiëring van 12%!

wat kost vloerisolatie

Verschillende manieren en isolatiematerialen

Hoewel het na-isoleren van de begane grondvloer ook aan de bovenkant kan gebeuren heeft de onderkant de voorkeur. Er zijn meerdere isolatiematerialen voorhanden zoals polystyreen (piepschuim platen), PUR of PIR (gespoten), glaswol en thermokussens vloerisolatie. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen en prijsplaatje. Voor een goede werking dient het aanbrengen wel professioneel te gebeuren.

 

 

LET OP: FORSE STIJGING ENERGIEKOSTEN IN KOMENDE JAREN

 

Door het afbouwen van de gasproductie in Groningen wordt gas in de komende jaren veel duurder per kubieke meter. Daarnaast verhoogt de overheid de energiebelasting om de overgang naar groene energie te bekostigen. Een gemiddeld huishouden is daarom in 2019 zo’n € 360 extra kwijt aan energiekosten (bron: Algemeen Dagblad). Slecht nieuws, maar goed nieuws indien u overweegt om vloerisolatie of kruipruimte-isolatie aan te laten brengen: dat scheelt u veel in het energieverbruik en hoe hoger de kosten van gas worden, des te meer u zult besparen!

Geld besparen via wat-kost-het.nl

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van wat-kost-het.nl en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen

 

Waarom meerdere offertes aanvragen?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen; zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken

• Het scheelt u 100% gegarandeerd geld; er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders

• Het is volkomen gratis en vrijblijvend; behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht

• Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt 

• U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen

• Wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel!

Hoe u via wat-kost-het.nl veel geld kunt besparen

 • Via wat-kost-het.nl kunt u al uitgebreid (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
 • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
 • Via wat-kost-het.nl kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
 • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag !
 • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 4 aangesloten gespecialiseerde bedrijven direct bij u in de regio
 • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaves (volledig gratis en vrijblijvend)
 • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
 • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.nl.

N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.nl biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.nl

Handig

Via wat-kost-het.nl kunt u snel en op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de gemiddelde kosten die u voor een product of dienst kwijt bent.

Gratis en vrijblijvend

Gebruik van deze website en aanvragen van informatie en offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

Vergelijk en bespaar geld

Door in 1 stap offertes aan te vragen bij wel 5 partijen heeft u een goede basis om te vergelijken en eenvoudig geld te besparen.

Wie zijn wij?

Wat-kost-het.nl is een initiatief van Cleveryards BV, specialist in online financiële informatie.

© Wat-kost-het.nl – Meer dan 350 up-to-date kostenoverzichten voor talloze producten en diensten PrivacyDisclaimer