Wat kost een begrafenis ?

Informatie over de uitvaart en de indicatieve kosten van een begrafenis.

 

Een uitvaart kost veel geld

Vergelijken tussen begrafenisondernemers loont

Via wat-kost-het.nl kunt u aanbiedingen aanvragen

De kosten van een begrafenis

Het overlijden van een dierbaar persoon gaat gepaard met veel verdriet, maar ook met veel keuzes omtrent de uitvaart die in relatief korte tijd moeten worden geregeld. Niet alleen moeten er beslissingen worden genomen over de plechtigheid, maar ook over allerlei financiële en juridische onderwerpen. Op deze pagina geven wij u een beknopt overzicht van wat er bij een begrafenis allemaal komt kijken en met welke kosten u rekening moet houden. Tevens bieden wij u de mogelijkheid om gratis en geheel vrijblijvend informatie en prijzen aan te vragen bij aangesloten uitvaartondernemingen.

Wat kost een begrafenis

U kunt het zo duur maken als u zelf wilt

Voor een begrafenis(plechtigheid) zijn er enkele onderdelen die essentieel en onvermijdelijk zijn, echter heeft u wel veel keuze uit opties die de uiteindelijke kosten flink kunnen doen stijgen, zoals de kosten voor bloemen, condoleance, volgauto’s etc. In die zin heeft u zelf veel in de hand. De belangrijkste kostenpost zijn de zogenaamde grafkosten.

Grafkosten of Grafrechten

De grafkosten of Grafrechten zijn de kosten die verbonden zijn aan het ‘pachten’ of ‘huren’ van het stukje grond op een begraafplaats waarin de overledene begraven zal worden. Grond is over het algemeen duur in West-Europa en met name in Nederland kunnen de grafkosten flink oplopen, tot wel € 8.000,-.

Uit onderzoek in 2016 is gebleken dat Leiderdorp één van de duurste gemeentes is met € 7.903,- grafkosten (30 jaar grafrechten) voor een eigen graf (1 persoon) en één van de goedkoopste gemeentes is Hoogezand-Sappermeer met € 735,- (20 jaar grafrechten). Zoals gezegd pacht u de grond en wordt u geen eigenaar. Veelal gaat het om een periode van minimaal 10 jaar tot circa 50 jaar. Na die tijd krijgen de nabestaanden wederom de keuze om voor een nieuwe periode het graf te pachten. Bijkomende factor is dat deze kosten wel vooraf betaald dienen te worden.

Offertes?

Er bestaan tussen uitvaartondernemingen of begrafenisondernemers wel degelijk forse prijsverschillen voor de verschillende onderdelen. Een eenvoudige begrafenis kost u gemiddeld al zo’n € 6.500,- tot € 7.000,- maar kan gemakkelijk tot boven de € 10.000,- oplopen. Voor dit soort bedragen doet u er echt verstandig aan om meerdere offertes aan te vragen, ook al lijkt het misplaatst dat in zulke delicate kwesties offertes aangevraagd worden: u doet er toch verstandig aan en geen enkele begrafenisondernemer vindt het een probleem om u vrijblijvend voor te rekenen wat een begrafenis zou gaan kosten.

Verschil begrafenis en crematie

Een begrafenis is over het algemeen zo’n 15% tot 20% duurder dan een crematie en wel vanwege de volgende redenen:

  • bij een begrafenis betaalt u grafrechten, een soort pacht of huur van de grond voor een bepaalde tijd (meestal 10 tot 25 jaar)
  • veelal een duurdere kist vanwege de vereiste duurzaamheid

Wat kost een begrafenis? 

U kunt een begrafenis zo uitgebreid mogelijk houden als u zelf wilt, maar aan alles hangt een prijskaartje. Laat u niet het hoofd op hol brengen door alle mogelijkheden, maar denk goed en rustig na over wat u wel en niet wilt en probeer zo dicht mogelijk bij uw eigen gevoel te blijven.

Er zijn een heleboel zaken waar u over na moet denken en waarschijnlijk staat uw hoofd daar helemaal niet naar, maar het is wel zo dat een mooie en gedenkwaardige begrafenis u zal helpen bij het verwerken van uw verlies.

Zo moet u beslissen of de overledene wel of niet thuis opgebaard wordt, welke doodskist u wilt, of er een condoleance avond, avondwake en/of uitvaartdienst gehouden wordt, de rouwkaart moet uitgezocht en verstuurd worden, komt er wel of geen overlijdensadvertentie in de krant, de rouwauto en eventuele volgauto’s moeten geregeld worden, muziek, bloemen, koffietafel en al niet meer…..

GELD BESPAREN OP BEGRAFENISKOSTEN?

Vind de goedkoopste uitvaartonderneming in uw regio via wat-kost-het.nl. Vul onderstaand formulier in en klik op verzenden: het is gratis, u loopt geen enkel risico en u weet gelijk waar u aan toe bent.

Let op ! svp formulier compleet invullen

Het is van wezenlijk belang dat u het bovenstaande formulier compleet en zorgvuldig invult. Bij regio kunt u bijvoorbeeld niet ‘weet ik niet’ invullen. Ook indien contactgegevens niet compleet of correct worden ingevuld, zullen onze partners (uitvaartondernemingen) geen vrijblijvende prijsopgaves uit kunnen brengen. LET OP: Dit formulier is niet bedoeld om aanvragen ten behoeve van uitvaartverzekeringen te doen. Deze aanvragen zullen dan ook NIET in behandeling worden genomen.

Wilt u exact weten wat een begrafenis u zou kosten?

Eigen graf/familiegraf of een algemeen graf

Nog een belangrijke keuze met een groot financieel effect is de keuze voor een eigen graf, ook wel familiegraf genoemd of een algemeen graf. Bij een algemeen graf wordt de overledene bijgezet bij mensen die onbekend zijn. Maximaal 3 personen liggen daar begraven en meestal boven elkaar. Bij een eigen graf kunnen ook maximaal 3 personen begraven worden, maar dat zijn dan wel overledenen die een band hebben met elkaar, bijvoorbeeld leden uit hetzelfde gezin. Een algemeen graf is goedkoper.

Hoogte grafrechten bepaald door:

 • locatie begraafplaats (binnenstad Amsterdam is veel duurder dan buitenwijk van Delfzijl)
 • voorzieningen en faciliteiten van de begraafplaats (bezoekerscentrum etc.)
 • pachttijd van het graf
 • keuze voor een eigen graf/familiegraf of een algemeen graf
 • omvang van het graf (eenvoudig of een praalgraf met een monument of een kelderruimte)
 • eventuele aanvullende onderhoudskosten (afhankelijk van soort graf en van begraafplaats)

Wilt u exact weten wat een begrafenis u zou kosten?

Een uitvaart kost veel geld

Vergelijken tussen begrafenisondernemers loont

Via wat-kost-het.nl kunt u aanbiedingen aanvragen

Geld besparen via wat-kost-het.nl

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van wat-kost-het.nl en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen

 

Uw kosten uitrekenen
Wat-kost-het.nl is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets ? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.nl.

N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.nl biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.nl !

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken • Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders • Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht • Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt  • U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen ! • Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Hoe u via wat-kost-het.nl veel geld kunt besparen !

 • Via wat-kost-het.nl kunt u al uitgebreid  (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
 • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
 • Via wat-kost-het.nl kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
 • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag !
 • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 4 aangesloten uitvaartondernemingen direct bij u in de regio
 • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaves (volledig gratis en vrijblijvend)
 • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
 • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen

Wat is onze procedure ?

Hieronder illustreren wij de werking van wat-kost-het.nl

 

Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins ?
Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Op wat-kost-het.nl kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten ? Dan kan dat ook via wat-kost-het.nl en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!
Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken
Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.
Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaves welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 50% kunt besparen door offertes te vergelijken?

Handig

Via wat-kost-het.nl kunt u snel en op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de gemiddelde kosten die u voor een product of dienst kwijt bent.

Gratis en vrijblijvend

Gebruik van deze website en aanvragen van informatie en offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

Vergelijk en bespaar geld

Door in 1 stap offertes aan te vragen bij wel 5 partijen heeft u een goede basis om te vergelijken en eenvoudig geld te besparen.

Wie zijn wij ?

Wat-kost-het.nl is een initiatief van Cleveryards BV, specialist in online financiële informatie.

© Wat-kost-het.nl – Meer dan 350 up-to-date kostenoverzichten voor talloze producten en diensten PrivacyDisclaimer