Wat kost een notaris ?

De werkzaamheden en gemiddelde kosten van een notaris inzichtelijk

 

Wat kost een notaris ?

Huis kopen ? Dan heeft u een notaris nodig !

Samenwonen of trouwen ? Dan heeft u een notaris nodig !

Via wat-kost-het.nl kunt u aanbiedingen aanvragen

Let op! Notaristarieven zijn vrijgesteld

Notarissen werken alleen voor vaste maximale tarieven indien de opdrachtgever een lager inkomen heeft. Bij verzamelinkomens vanaf € 33.600,- gelden geen vaste of maximale tarieven. De notaris mag dit volledig zelf bepalen. Wees daarom verstandig en geef niet argeloos zomaar opdracht voor werkzaamheden, maar vraag van tevoren de tarieven op of, nog beter, vraag vrijblijvende offertes aan bij meerdere notarissen.

Wat doet een notaris?

Een notaris heeft een vrij beroep en werkt aan zaken die het publieke belang ondersteunen. Zo is een notaris bevoegd om authentieke notariële akten op te maken, in bewaring te houden en om er eventuele afschriften van te maken. Deze akten zijn rechtsgeldig. Een notaris wordt door de kroon benoemd.

Wanneer krijgt u te maken met een notaris? De belangrijkste momenten waarop u een notaris nodig heeft zijn onder te verdelen in een drietal soorten recht, namelijk:

* Familierecht

* Onroerend goedrecht

* Vennootschapsrecht

Bij familierecht kunt u denken aan testamenten, samenlevingscontracten, huwelijkse voorwaarden etc.

De eigendomsoverdracht van onroerende zaken en het passeren van hypotheekakten vallen bijvoorbeeld onder het onroerend goedrecht. Voor deze zaken heeft u ook een notaris nodig.

Onder het vennootschapsrecht vallen bijvoorbeeld oprichtingsakten e.d.

Hieronder ziet u een uitgebreidere opsomming van de werkzaamheden van notarissen:

Vaak heeft u maar enkele aktes nodig die alleen maar door notarissen opgesteld kunnen worden, zoals:

Wat kost een notaris : Tarieven notaris

Sinds 1 oktober 1999 zijn notaristarieven vrijgelaten, waardoor de tarieven per notaris kunnen verschillen.

Er zijn voor bepaalde akten inzake familierecht en onroerend goed recht ministeriële regelingen van kracht, maar voor overige zaken kan een notaris zelf zijn honorarium bepalen. Een notaris zal dan inschatten hoeveel werk hij verwacht te hebben, maar hij zal ook kijken naar ervaring en specialisatie van de notaris die het werk gaat uitvoeren en of het bijvoorbeeld een spoedzaak betreft of niet.

Familiepraktijken

Wanneer u niet zoveel inkomen (of vermogen) heeft, kunt u wellicht in aanmerking komen voor het “maximumtarief minder draagkrachtigen”. Hierbij wordt de norm aangehouden van art.34 Wet op de Rechtsbijstand.

Voor alleenstaanden geldt per 1 januari 2017 een verzamelinkomen van maximaal € 26.400,- en het maximale verzamelinkomen voor gehuwden/samenwonenden/éénoudergezinnen is per 1 januari 2017 vastgesteld op € 37.300,- .

Wanneer u niet in aanmerking komt voor het “maximumtarief minder draagkrachtigen” en u geen (gezamenlijk) eigen vermogen heeft van € 226.890,- of meer dan geldt er een ander maximumtarief voor akten inzake testamenten, huwelijkse voorwaarden en samenlevingscontracten.

Komt uw vermogen boven de € 226.890,- dan gelden er geen maximumtarieven.

Let op! De maximumtarieven gelden alleen voor het honorarium van de notaris. Eventuele overige kosten zoals bijvoorbeeld kosten voor het kadaster, of de inschrijving van de huwelijkse voorwaarden in het register vallen hier buiten.

Bronnen: Wet op het notarisambt (Artikel 56) / Wet op de rechtsbijstand (Artikel 34 en 35)

In een gevallen waarbij geen maxima zijn gesteld, is het absoluut verstandig om meerdere tarieven bij verschillende notarissen op te vragen.

Hieronder ziet u nog enkele indicatieve prijzen voor wat aanvullende werkzaamheden.

N

Geld besparen op notariskosten ?

Bespaar fors geld op een notaris via wat-kost-het.nl en vraag gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen van regionale leveranciers aan: eenvoudig vergelijken en tot wel 45% besparen op de kosten! Vul onderstaand formulier in en klik op verzenden: het is gratis, u loopt geen enkel risico en u weet gelijk waar u aan toe bent.

Voorbeelden van aktes

 • Testament
 • Twee testamenten (gelijkluidend)
 • Huwelijkse voorwaarden
 • Samenlevingsovereenkomst
 • Partnerschapsvoorwaarden
 • Voogdij
 • Verklaring van erfrecht
 • Schenking
 • Volmacht

 

Iedere notaris is mogelijk

U bent niet gebonden aan een notaris uit uw eigen woonplaats. U kunt zaken doen met elke notaris en zeker voor eenvoudige standaardaktes als hypotheekaktes en eigendomsaktes is het verstandig om vergelijkende offertes aan te vragen. Dat kan u gemakkelijk enkele honderden euro’s schelen!

Bespaar geld en vergelijk notariskosten : Wat kost een notaris

Tip!

Onderhandel over de notaris tarieven. Door de recessie zijn de omzetten van veel notariskantoren aanzienlijk achteruit gegaan. Het loont ook om bij meerdere notarissen tarieven te vragen; het kan zomaar een hoop geld schelen, want u bent voor een notaris niet woonplaatsgebonden.

Recessie

De recessie heeft ook de notarisbranche behoorlijk parten gespeeld. Een groot deel van de inkomsten van notarissen wordt gegenereerd in de onroerend goed branche (ca. 65%). Door de recessie is de huizenmarkt in elkaar gezakt en worden er veel minder huizen gekocht/verkocht. Dit heeft als gevolg dat notarissen veel minder akten hoeven op te stellen en dus minder werk hebben waardoor prijsconcurrentie op andere onderdelen veel heviger is geworden, waar de consument zijn of haar voordeel mee kan doen.

Bij kopen woning heeft u aktes nodig

Indicatieve tarieven notarissen 2017

Nr. Omschrijving Kostenindicatie Toelichting
1. Kopen van huis incl.hypotheek (=Het passeren van de koop van een woning inclusief hypotheek tussen € 150.000 en € 300.000) € 750,- à € 1.500,- Prijs is inclusief hypotheekakte, leveringsakte, algemene kosten en 21% btw
2. Hypotheekakte voor een nieuwe of extra hypotheek van € 250.000 € 375,- à € 650,- Prijs is inclusief hypotheekakte, algemene kosten en 21% btw
3. Hypotheek oversluiten c.q. overstappen naar een andere hypotheekverstrekker € 495,- à € 800,- Prijs is inclusief oversluiten hypotheek, opstellen en inschrijven royementsakte, algemene kosten en 21% btw
4. Standaard testament opstellen € 295,- à € 750,- Prijs is inclusief 2 gelijkluidende testamenten en inschrijving CTR, algemene kosten en 21% btw
5. Samenlevingscontract opstellen € 195,- à € 500,- Prijs is inclusief opstellen samenlevingscontract en inschrijving CTR, algemene kosten en 21 % btw
6. Verklaring van Erfrecht € 200,- à € 550,- Prijs is inclusief Verklaring van Erfrecht, Algemene kosten en 21% btw
7. (Flex) BV oprichten € 325,- à € 750,- Prijs is inclusief oprichting, uittreksel KvK,Algemene kosten en 21% btw
8. Stichting oprichten € 275,- à € 650,- Prijs is inclusief oprichting,uittreksel KvK, Algemene kosten en 21% btw

Wilt u EXACT weten wat notariswerkzaamheden u zou kosten?

Wat kost een notaris ?

Huis kopen ? Dan heeft u een notaris nodig !

Samenwonen of trouwen ? Dan heeft u een notaris nodig !

Via wat-kost-het.nl kunt u aanbiedingen aanvragen

Nog meer weten over notariswerkzaamheden ?

Extra informatie over notarissen vindt u hieronder:

 

Geschillen

Voor notarissen bestaat er niet zoiets als een geschillencommissie. Heeft u klachten dan moet u eerst het gesprek met de notaris aangaan. Mocht dit niet tot een oplossing leiden, dan kan de KNB (Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie) informeel bemiddelen. Leidt dit nog steeds niet tot een oplossing, dan kun je ook een klacht indienen bij de Kamer van Toezicht. Heeft u een klacht over facturen, dan moet u dit schriftelijk voorleggen aan de voorzitter van de ring waartoe de notaris behoort.

Voorbeelden werkzaamheden notarissen

Bedrijven/organisaties Erven en nalaten Levenstestament en volmacht Trouwen of samenwonen Woning kopen of verkopen
Advies omtrent starten eigen onderneming, bijvoorbeeld meest geschikte juridische vorm, financiële en fiscale voorzineningen, samenwerkings-overeenkomsten etc. Advies en begeleiden van (ontvangen) erfenissen, zoals afwikkeling, aanvaarding en verwerping, vereffening, erfbelasting Het regelen van een volmacht, zodat andere officieel kunnen handelen namens u Samenlevingscontract opstellen en adviseren op de onderdelen daarvan Het adviseren en begeleiden van de juridische kant van het kopen van een woning zoals het opstellen van een koopcontract, de ontbindende voorwaarden, het regelen van de overdracht van de woning (het passeren) inclusief de financiële onderdelen
Oprichten en inrichten Stichtingen en Verenigingen Opstellen van verklaring van erfrecht Het opstellen van een testament: wie krijgt wat Huwelijkse voorwaarden regelen en daarover adviseren Het adviseren en begeleiden van de juridische kant van het verkopen van een woning zoals het opstellen van een koopcontract, de ontbindende voorwaarden, het regelen van de overdracht van de woning (het passeren) inclusief de financiële onderdelen
Oprichten en inrichten Besloten en Naamloze Vennootschappen inzake statuten, aandeelhoudersregisters, etc. Internationale nalatenschappen (bijvoorbeeld inzake erven van een huis in het buitenland: welk recht geldt er?) Adviseren over geregistreerd partnerschap

Organisaties

 • Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) www.notaris.nl
 • Notaristelefoon 0900-3469393
 • Notarieel pensioenfonds 070-3307111

Geld besparen via wat-kost-het.nl

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van wat-kost-het.nl en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen

 

Uw kosten uitrekenen
Wat-kost-het.nl is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets ? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.nl.

N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.nl biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.nl !

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken

• Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders

• Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht

• Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt 

• U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen !

• Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Hoe u via wat-kost-het.nl veel geld kunt besparen !

 • Via wat-kost-het.nl kunt u al uitgebreid  (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
 • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
 • Via wat-kost-het.nl kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
 • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag !
 • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 6 aangesloten spouwmuurisolatiebedrijven direct bij u in de regio
 • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaves (volledig gratis en vrijblijvend)
 • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
 • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen

Besparen met wat-wat-kost-het.nl ?

Check hieronder hoe !

 

Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins ?

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Op wat-kost-het.nl kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten ? Dan kan dat ook via wat-kost-het.nl en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!

Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaves welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 50% kunt besparen door offertes te vergelijken?

Handig

Via wat-kost-het.nl kunt u snel en op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de gemiddelde kosten die u voor een product of dienst kwijt bent.

Gratis en vrijblijvend

Gebruik van deze website en aanvragen van informatie en offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

Vergelijk en bespaar geld

Door in 1 stap offertes aan te vragen bij wel 5 partijen heeft u een goede basis om te vergelijken en eenvoudig geld te besparen.

Wie zijn wij ?

Wat-kost-het.nl is een initiatief van Cleveryards BV, specialist in online financiële informatie.

© Wat-kost-het.nl – Meer dan 350 up-to-date kostenoverzichten voor talloze producten en diensten PrivacyDisclaimer