Wat kost een studerend kind?

Informatie over de kosten van een studerend kind

Wat kost studeren?

Kinderen worden ouder en verbreden hun horizon. Het voortgezet onderwijs is afgerond en wie nog verder wil leren zoekt een leuke studie uit die bij hun interesse en vaardigheden past.

Maar wat kost studeren eigenlijk?

Het antwoord hangt van een aantal factoren af, want het verschilt per studie en daarbij is het ook van belang of je voor die studie op kamers gaat of dat je nog bij je ouders kunt blijven wonen. Daarnaast is het ook van belang hoe je verzekerd bent.

Wat kost een studerend kind

Nieuw stelsel studiefinanciering

De regering heeft een nieuwe wet aangenomen, waardoor de studiefinanciering voor HBO’ers en WO’ers gaat veranderen en de basisbeurs geheel verdwijnt en studenten per maand maximaal ca. € 1.016,- kunnen lenen. Deze veranderingen gaan in per 1 september 2015 (studiejaar 2015-2016). Het bedrag van € 1.016,- is inclusief een eventuele aanvullende beurs. Kinderen van minder draagkrachtige ouders krijgen een aanvullende beurs van maximaal € 378,-. Als je je diploma binnen 10 jaar haalt, wordt de aanvullende beurs omgezet naar een gift. Wel gaat de verplichte aflosfase van 15 naar 35 jaar.

Tot en met augustus 2015 blijft de basisbeurs voor HBO’ers en WO’ers bestaan. Ben je uitwonend dan bedraagt de basisbeurs € 286,15 per maand en voor thuiswonenden is dat € 102,77 per maand.

De studiefinanciering voor MBO’ers blijft hetzelfde, daar blijft de basisbeurs gewoon bestaan.

DUO staat voor Dienst Uitvoering Onderwijs en is de uitvoeringsorganisatie van de Rijksoverheid voor het onderwijs. Voor meer informatie verwijzen we u graag door naar de site van DUO

Bron: duo.nl

Uitwonend of thuiswonend

Het is logisch dat het veel uitmaakt of je thuis blijft wonen of dat je op kamers gaat, want op kamers moet je ook huur, gas, licht en water betalen plus je eigen boodschappen doen. Kosten die je (meestal) niet hebt als je bij je ouders blijft wonen.

Toch zijn er ook kosten die je zowel thuiswonend als uitwonend hebt, zoals bijvoorbeeld studiekosten, vervoer, zorgverzekering, kleding en mobiele telefoon.

Studiekosten

Het wettelijk collegegeld voor HBO/WO (voltijds) bedraagt voor het studiejaar 2015-2016 € 1.951,-

Voor een voltijds MBO opleiding moet ook lesgeld betaald worden als je op 1 augustus van dat studiejaar 18 jaar of ouder bent. Voor 2014-2015 bedroeg het lesgeld € 1.118,-.

Daarnaast heb je ook nog te maken met uitgaven aan studieboeken, schoolspullen (pennen, agenda, schriften etc.) en een computer of laptop is ook wel handig om te hebben.

Vervoer

Het studentenreisproduct is onderdeel van je studiefinanciering. Hiermee kun je gratis of met korting reizen met het openbaar vervoer.

Als je recht hebt op studiefinanciering dan heb je recht op reisvoorziening voor de duur van de studie + 1 jaar extra. Je hebt daarvoor wel een persoonlijke ov-chipkaart nodig. Je krijgt automatisch een weekabonnement, maar het is mogelijk om te wisselen naar een weekendabonnement. In de periode van mei t/m augustus kun je echter niet wisselen. Per jaar mag je twee keer gratis van abonnement wisselen.

Voor HBO’ers en WO’ers geldt dat het reisproduct een voorlopige lening is. Die lening wordt alleen een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt.

Voor MBO’ers geldt dat als je een opleiding op niveau 1 of 2 doet, het reizen altijd gratis is. Doe je een opleiding op niveau 3 of 4, dan wordt je studentenreisproduct alleen een gift als je je diploma binnen 10 jaar haalt.

Bron: duo.nl

Zorgverzekering

Vanaf 18 jaar is iedereen verplicht om een basisverzekering af te sluiten wat ongeveer € 90,- tot € 106,- aan premie per maand kost. Je hebt verplicht een eigen risico van € 375,-.

Mensen met een laag inkomen kunnen in aanmerking komen voor een zorgtoeslag. Dit kan oplopen tot maximaal € 78,- per maand voor alleenstaanden en voor paren maximaal € 149,- per maand. De inkomensgrens voor 2015 is echter wel t.o.v. 2014 naar beneden bijgesteld; voor alleenstaanden is dat € 26.316,- en met partner is dat ca. € 32.655,-

Studenten kunnen, ongeacht of ze thuis- of uitwonend zijn en ook als hun ouders geen recht op zorgtoeslag hebben, de zorgtoeslag aanvragen bij de Dienst Toeslagen van de belastingdienst. De hoogte is afhankelijk van het inkomen. Opmerking: studiefinanciering telt niet mee als inkomen.

Uitgaven aan kleding, persoonlijke verzorging, uitgaan, abonnementen etc. kun je zo gek maken als je zelf wilt. Voor kleding moet je toch wel minimaal denken aan € 48,- per maand en voor persoonlijke verzorging minimaal € 14,- per maand (excl. kapper).

Geld besparen via wat-kost-het.nl

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van wat-kost-het.nl en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen

 

Uw kosten uitrekenen
Wat-kost-het.nl is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets ? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.nl.

N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.nl biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.nl !

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken
• Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders
• Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht
• Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt 
• U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen !
• Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Hoe u via wat-kost-het.nl veel geld kunt besparen !

  • Via wat-kost-het.nl kunt u al uitgebreid  (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
  • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
  • Via wat-kost-het.nl kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
  • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag !
  • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 6 aangesloten spouwmuurisolatiebedrijven direct bij u in de regio
  • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaves (volledig gratis en vrijblijvend)
  • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
  • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen
Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins ?

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Op wat-kost-het.nl kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten ? Dan kan dat ook via wat-kost-het.nl en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!

Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaves welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 50% kunt besparen door offertes te vergelijken?

Handig

Via wat-kost-het.nl kunt u snel en op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de gemiddelde kosten die u voor een product of dienst kwijt bent.

Gratis en vrijblijvend

Gebruik van deze website en aanvragen van informatie en offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

Vergelijk en bespaar geld

Door in 1 stap offertes aan te vragen bij wel 5 partijen heeft u een goede basis om te vergelijken en eenvoudig geld te besparen.

Wie zijn wij ?

Wat-kost-het.nl is een initiatief van Cleveryards BV, specialist in online financiële informatie.

© Wat-kost-het.nl – Meer dan 350 up-to-date kostenoverzichten voor talloze producten en diensten PrivacyDisclaimer