Wat kost een serre ?

Informatie over serres en indicatieve kosten van serres. Tevens kunt u gratis en vrijblijvend extra informatie en prijzen opvragen.

Wat kost een serre ?

Vergroot uw leefruimte op een snelle en goedkope manier

Zowel klassieke als moderne ontwerpen

Met energiezuinige en isolerende beglazing

Ook gemetselde varianten

Via wat-kost-het.nl kunt u aanbiedingen aanvragen

Wat is een serre?

Een serre is een van de woning gescheiden ruimte, meestal vormgegeven als een glasoverkapte buitenruimte.

Verschillen serre en aanbouw

Het grote verschil tussen een aanbouw en een serre is dat een aanbouw een open verbinding is met de woning terwijl een serre afgesloten is (meestal d.m.v. deuren). Daarnaast is een serre niet geïsoleerd en een aanbouw wel (gevel en dak). Ook kun je als verschil aanmerken dat een serre geen continue verblijfsruimte is en een aanbouw door de open verbinding wel.

Plannen voor een serre… waar moet u aan denken?

Steeds meer mensen besluiten om het zonnetje in huis te halen door middel van het plaatsen van een serre. Een serre zorgt door het vele glas voor licht, warmte en ruimte en voor een verbinding van de woonruimte met de tuin.

Voordat u een glazen aanbouw laat bouwen, moet u wel eerst over een aantal zaken goed nadenken. Bedenk allereerst waarvoor u de serre wilt gaan gebruiken. Wilt u de serre het hele jaar door kunnen gebruiken of alleen in de zomer? Wilt u er een kantoor van maken of is het een zitgedeelte waar u ook mooie planten wilt houden? Het vaststellen van het doel is van belang voor welke beglazing u moet kiezen, maar ook voor de afmeting, het ontwerp en voor de plaats van de serre.

Waar wilt u de serre hebben?

De plaats is het tweede punt waar u een beslissing over moet nemen. Veelal wordt er geadviseerd om de serre op het zuidwesten te plaatsen. Waarom niet pal op het zuiden zou je zeggen? Want hier is de zon toch het meest intensief? Tuurlijk, dat is waar. Maar dat betekent wel dat je in de zomer goede zonwering en een goed degelijk systeem van beluchting niet kunt missen. Maar het is natuurlijk geheel afhankelijk van uw eigen persoonlijke voorkeuren. Plaatst u een serre op de noordkant, dan kunt u in de winter niet zonder extra verwarming. Een serre op het westen heeft laat in de middag een zonnetje (ideaal voor planten) terwijl een serre op het oosten in de ochtend het zonnetje heeft.

De fundering

Laat u ook goed informeren over welke fundering u nodig heeft. U kunt bijvoorbeeld bij uw gemeente de samenstelling van de grond navragen. Een stabiele fundering draagt de serre. Wilt u de serre op een al bestaand terras plaatsen, dan moet wel het draagvermogen van het terras worden nagegaan en ook of er geen verzakkingen zijn. Als er nog geen onderbouw voor de serre is, dan is het advies om de serre op een 20 cm dikke en 80 cm diepe betonnen funderingspaal te laten rusten. Daarna een 15 cm dikke plaat van vloeibaar beton laten storten voor de vloer.

Als algemene regel geldt dat een serre op dezelfde manier gefundeerd moet worden als uw eigen huis.

Vele soorten en maten

Qua soorten serres is er op de markt voor ieder wat wils te krijgen. Er zijn legio aan mogelijkheden qua vorm, profiel en kleur. Er zijn serres met platte daken, schuine daken zelfs serres met 2 verdiepingen. Zorg er wel voor dat u niet alleen een serre uitzoekt die bij u past, maar ook bij uw huis. Hou bijvoorbeeld bij het dak van de serre de helling aan van het dak van uw huis, want dat is visueel gezien een beter gezicht, maar zorg er wel voor dat regenwater te allen tijde goed kan worden afgevoerd (min. 10° helling). (Bron: doe-het-zelf; Serres plannen en bouwen, Hans-Werner Bastian)

Vergunning nodig?

Voor serres en aanbouwen tot 2.50 meter diep aan de achterkant van uw huis zijn meestal geen vergunningen nodig, maar laat u altijd van te voren goed informeren zodat u niet achteraf in heel vervelende situaties terecht komt. Heeft u een grotere cq. diepere serre in uw hoofd dan heeft u wel een vergunning nodig. Neem dan contact op met uw gemeente voor de precieze eisen.

Klassieke serres : half buiten en half binnen

Serre (laten) bouwen

Om kosten te besparen, kunt u natuurlijk besluiten zelf uw serre te bouwen met behulp van een doe-het-zelf-bouwpakket. Maar wanneer de serre boven een bepaald volume komt of als de serre niet een standaard model is, dan wordt het voor de meeste doe-het-zelvers toch vaak te gecompliceerd en moet er een professionele serrebouwer worden ingeschakeld.

Het loont de moeite om prijzen van verschillende aannemers en/of serrebouwers te vergelijken. Tip! Vraag altijd om referenties (bel desnoods met vorige opdrachtgevers over hun ervaringen) en ga kijken bij serres die de desbetreffende aannemer / serrebouwer heeft gebouwd.

Dragende frames

Het dragende frame is een heel belangrijk onderdeel van de serre. Het vangt namelijk het gewicht op en leidt de druk naar de funderingen. Het dragende frame moet niet alleen het gewicht van de profielen en ruiten aankunnen, maar daarnaast moet het ook bestand zijn tegen alle weersomstandigheden. Denk daarbij aan wind, regen, hagel, vorst en sneeuw, maar ook aan de verschillen in temperatuur tussen de binnenkant en buitenkant van de serre.

GELD BESPAREN OP EEN NIEUWE SERRE?

Bespaar tot wel 45% op een nieuwe serre via wat-kost-het.nl. Vul onderstaand formulier in en klik op verzenden: het is gratis, u loopt geen enkel risico en u weet gelijk waar u aan toe bent.

Genieten van uw eigen serre | Wat kost een serre

Factoren die de prijzen van serres bepalen

 • Afmetingen van de serre(breedte, diepte en hoogte), overal het algemeen geldt: hoe groter, hoe duurder
 • Vormgeving van de serre (rechthoekig, rond, halfrond, L-vormig etc.)
 • Beglazing: dubbel glas, driedubbel glas, thermoglas, vorm- en maatgeving van het glas
 • Materiaalsoort: hout, kunststof, aluminium
 • Extra opties: als zonwering
 • Hak- en breekkosten t.b.v. bouwrijp maken
 • Eventuele extra bouwwerkzaamheden zoals: metselen muurtjes, storten vloer, aanleg electriciteit etc.
 • Soort deur (vouwdeur, schuipui etc.)
 • Bereikbaarheid van de locatie (hoe beter bereikbaar, hoe meer geld dat scheelt)
 • Doe het zelf installatie scheelt geld
 • Concurrentie tussen serreleveranciers heeft een grote invloed op de prijs. Verschillen kunnen oplopen tot duizenden euro’s.

Zonwering in de serre

Er zijn meerder mogelijkheden om – met name in warme zomermaanden – de temperatuur in de serre draaglijk te houden, te weten:

 • buitenzonwering middels een handmatig of elektrische bediende zonne- en regenluifel
 • binnenzonwering middels een handmatig of elektrisch bediend screensysteem
 • natuurlijke zonwering, bijvoorbeeld door middel van bomen in de buurt
 • airconditioning

Dak open of dicht

U kunt kiezen voor een volledig dicht dak aangezien dat behoorlijk scheelt in de warmte tijdens zomerse dagen, echter wordt de naburige ruimte (veelal de woonkamer, eetkamer of keuken) wel een stuk donkerder daardoor. Een andere reden om voor een dicht dak te kiezen is dat een glazen dak behoorlijk luidruchtig is tijdens regenbuien. De ene persoon houdt daarvan, de andere weer niet.

Ventilatie van de serre

Luchtverversing van de serre is belangrijk: vochtige en warme lucht moet afgevoerd kunnen worden en vervangen kunnen worden door koelere en frissere lucht. Zeker indien u bijvoorbeeld een gezellig avondje hebt met uw gasten is het onwenselijk om in een vochtige en beslagen serre te zitten. Hiervoor moeten goede afvoer en toevoersystemen worden aangebracht. Voor een goede luchtkwaliteit in de woning moet de serre zesvoudig geventileerd worden, ofwel per uur moet de lucht zes maal ververst worden met de buitenlucht.

Geschikt materiaal voor dragende frames

 • hout
 • aluminium
 • kunststof
 • of combinatie ervan

Wat kost een serre

Soort Prijs inclusief installatie, btw, hak-en breekwerk, storten vloer, stopcontact en verlichtingspunt
Kunststof serre wit, volledig dubbel glas, 5 meter breed, 2,5 meter diep, circa 2,5 meter hoog met schuifpui € 13.500 – € 15.500
Hardhouten serre, volledig dubbel glas, 5 meter breed, 2,5 meter diep, circa 2,5 meter hoog met schuifpui € 15.500 – € 17.500

 

Wat kost een serre ?

Vergroot uw leefruimte op een snelle en goedkope manier

Zowel klassieke als moderne ontwerpen

Met energiezuinige en isolerende beglazing

Ook gemetselde varianten

Via wat-kost-het.nl kunt u aanbiedingen aanvragen

Aanvullende informatie

Extra achtergrondinformatie vindt u hieronder

 

Voor- en nadelen hout, aluminium en kunststof

Hout Aluminium Kunststof
warme uitstraling moderne uitstraling en er zijn veel verschillende kleuren mogelijk PVC is relatief goedkoop
zeer goede warmte-isolatie en stabiliteit Minder goede warmte-isolatie dan hout Heeft geen bescherming nodig tegen UV-straling en vochtigheid
Heeft bescherming nodig tegen UV-straling en vochtigheid zeer goed bestand tegen weersinvloeden, corrosiebestendig, duurzaam en vergt weinig onderhoud (daardoor wel duurder dan hout) Kunststofprofielen kunnen goed worden bewerkt, zijn vormvast en vergen weinig onderhoud
Hout heeft minder draagvermogen dan bijv. aluminium licht qua gewicht, maar wel stabiel (hoog draagvermogen) PVC is niet heel stabiel, daarom moeten de dragende profielen van een stalen kern worden voorzien

Beglazing serre

De ruiten van een serre moeten niet allen het zonlicht binnen laten en de warmte vasthouden, maar ook beschermen tegen een te sterke zon. Daarnaast is men tegenwoordig verplicht met betrekking tot isolatie om glas met een hoge warmte-isolatie te gebruiken.

De k-waarde van een ruit geeft aan hoe goed de isolerende werking ervan is. Warmtewerend glas (gem. k-waarde 1,4) houdt 2x zo goed de warmte vast dan conventioneel isolatieglas (gem. k-waarde 3). En enkelglas (k-waarde 5,8) isoleert zelfs 4 x slechter en daarom ongeschikt om in serres te gebruiken. Hou er wel rekening mee dat als je hoogwaardig warmtewerend glas gebruikt, je in de zomer een zeer goede ventilatie en zonwering nodig hebt!

Er zijn ook beglazingen van kunststof te krijgen.

Wat kost een serre ?

Vergroot uw leefruimte op een snelle en goedkope manier

Zowel klassieke als moderne ontwerpen

Met energiezuinige en isolerende beglazing

Ook gemetselde varianten

Via wat-kost-het.nl kunt u aanbiedingen aanvragen

Bouw- of milieuvergunning

In 90% van de gevallen heeft u geen vergunning nodig voor het laten plaatsen van een serre. U kunt eenvoudig nagaan of in uw situatie een bouwvergunning aanvraag noodzakelijk is op www.rijksoverheid.nl.

Tip!

Houd per 4 zitplaatsen een grootte aan van minimaal 2 x 2.50 meter in uw serre.

Planten in de serre

Planten kunnen zonder bij-verwarming goed overleven in een serre tijdens strenge vorst, met name indien de serre richting het zuiden, zuid-oosten of zuid-westen is aangelegd. Indien u wilt ontbijten in de serre is het zuidoosten de mooiste oriëntering omdat dan de ochtendzon in de serre schijnt.

Serre zelf plaatsen?

Wij adviseren om uw serre te laten plaatsen en het niet zelf te doen, behalve indien u erg handig bent. Ervaring en vakmanschap garanderen een goede en veilige werking ( u wilt tenslotte niet dat de serre instort). Nadelen indien u zelf de uitvoering doet is dat er geen enkele garantie op de installatie zit, dus bij verzakken, tochten, lekken, ongelukken etc. staat u machteloos. Ook vereist het een behoorlijke mankracht om een serre te plaatsen.

Energiebesparing in een serre

Een glazen serre is enorm populair geworden omdat het niet alleen de goedkoopst mogelijk uitbreiding is van de woning, maar ook vanwege de lichte en prettige omstandigheden. Sowieso is semi-buiten wonen in de vorm van serre’s, veranda’s en overkappingen heel populair. Aangezien de serre primair een met glas overkapte onverwarmde buitenruimte is, is het verstandig om met deze situatie al rekening te houden met de keuze van de serre.

Echter ook zonder verwarming is het prettig toeven in een serre : door het invallende zonlicht wordt de serre doorgaans op een natuurlijke manier in alle seizoenen verwarmd tot zo’n 10 graden boven de buitentemperatuur.

De natuurlijke warmte in de serre zorgt ook voor luchtisolatie tussen de woning en de buitenlucht waardoor energie bespaart wordt, maar liefst 100 – 175 m3 aan gas per jaar! U verdient uw serre dus uiteindelijk ook terug niet alleen via een waardevermeerdering van uw woning, maar ook door het besparen op uw energiekosten!

Geld besparen via wat-kost-het.nl

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van wat-kost-het.nl en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen

 

Uw kosten uitrekenen
Wat-kost-het.nl is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets ? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.nl.

N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.nl biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.nl !

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken
• Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders
• Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht
• Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt 
• U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen !
• Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Hoe u via wat-kost-het.nl veel geld kunt besparen !

 • Via wat-kost-het.nl kunt u al uitgebreid  (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
 • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
 • Via wat-kost-het.nl kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
 • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag !
 • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 4 aangesloten serrespecialisten direct bij u in de regio
 • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaves (volledig gratis en vrijblijvend)
 • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
 • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen

Hoe werken wij ?

Hieronder ziet u de werking van wat-kost-het.nl

 

Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins ?
Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Op wat-kost-het.nl kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten ? Dan kan dat ook via wat-kost-het.nl en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!
Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken
Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.
Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaves welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 50% kunt besparen door offertes te vergelijken?

Handig

Via wat-kost-het.nl kunt u snel en op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de gemiddelde kosten die u voor een product of dienst kwijt bent.

Gratis en vrijblijvend

Gebruik van deze website en aanvragen van informatie en offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

Vergelijk en bespaar geld

Door in 1 stap offertes aan te vragen bij wel 5 partijen heeft u een goede basis om te vergelijken en eenvoudig geld te besparen.

Wie zijn wij ?

Wat-kost-het.nl is een initiatief van Cleveryards BV, specialist in online financiële informatie.

© Wat-kost-het.nl – Meer dan 350 up-to-date kostenoverzichten voor talloze producten en diensten PrivacyDisclaimer