Wat kost stucen per m2 ?

Prijsinformatie over stukwerk en stucadoors

 

Wat kost een stucadoor ?

Gladmaken van wanden en plafonds zowel binnen als buiten

Eenvoudig besparen door offertes te vergelijken

Gebruik van stucanet voor scherpe hoeken

Prijs totaal of per m2

Via wat-kost-het.nl kunt u aanbiedingen aanvragen

Wat is stuken / stucen?

Stuken is het vlak maken of afwerken van wanden en plafonds met speciaal stukadoorsmortel. Deze mortel is meestal een mengsel van verschillende stoffen als kalk, gips en cement en dan in verhoudingen die specifiek zijn afgestemd op de omstandigheden in de betreffende ruimte (is het een verwarmde of onverwarmde ruimte, is het een droge of vochtige ruimte etc.). Voor speciale wensen kan een vocht- of brandwerende onderdeel aan de mortel worden toegevoegd.

Stucwerk is een extreem belangrijk afwerkingsfase: het moet zorgen voor een 100% gladde en strakke ondergrond voor de uiteindelijke afwerking met schilderwerk of behangwerk. Bijna elke ondergrond kan gestuct worden; van grove bakstenen muren tot aan houten panelen. Ook voor het verlagen van plafonds wordt er een beroep gedaan op de stukadoor.

Belangrijk element is de juiste keuze voor de zogenaamde stukadoorsmortel in combinatie met de ondergrond. Een ondergrond kan bijvoorbeeld een sterk vochtaanzuigende werking hebben of veel werken. Daar moet door de vakman rekening mee worden gehouden. Eventueel zal een draagconstructie aangebracht moeten worden.

Stuken is vakwerk!

Met een stukadoortroffel maak je de specie aan en schep je het op een spaarbord. Een spaarbord is gemaakt van watervast triplex, is ca. 10 mm dik en heeft vaak een demontabele handgreep. Een pleistertroffel gebruik je voor de afwerking van de laag specie in en op de hoeken. Je hebt pleistertroffels met een ronde of met een scherpe punt. Met een pleisterspaan (ook wel plakspaan genoemd) worden de vlakgeschuurde specievlakken afgewerkt. Als de pleisterspaan te breed is, gebruik dan een bandtroffel, bijvoorbeeld bij smalle randen of stroken. Voor de afwerking van hoeken die geen hoekbeschermprofielen heeft, gebruik je een hoektroffel. Een andere naam voor een stukadoorshaak is reiklem en is bedoeld om stelwerk tegen een muur te bevestigen.

Zoals gezegd is stuken het bepleisteren van muren of plafonds. Om een wand vlak en/of glad te krijgen moet je dus een pleisterlaag aanbrengen. Voor die pleisterlaag kun je gips gebruiken, maar cement wordt ook wel gebruikt in met name vochtige ruimtes zoals de badkamer.

Wat u zich eerst moet afvragen is welke wandafwerking u wilt. Moet de wand helemaal glad worden of blijft hij ruw? Is het stucwerk bedoelt als basislaag voor een andere afwerking (bijv. behang of muurverf) of dient het stucwerk als sierpleister? Daarnaast is de soort ondergrond van groot belang voor een goed resultaat van het stucwerk. Is de ondergrond sterk absorberend, dan heb je een voorstrijkmiddel nodig en wanneer de ondergrond juist helemaal niet of slecht absorbeert (bijv. beton of gasbetonblokken), dan heb je juist weer een hechtmiddel nodig.

Zorg er vervolgens voor dat voordat u gaat stuken, de wanden stof- en vetvrij zijn. Laat geen spijkers, schroeven en behangresten zitten! Heeft u een goede vloer liggen? Zorg er dan ook voor dat deze goed wordt afgedekt.

Raaplaag

Om een stenen wand of gipsplaten wand uit te vlakken heb je een raaplaag nodig van 6-12 mm. dik. Bij een gladde ondergrond zoals bijvoorbeeld beton is het raadzaam eerst een hechtpleister van ca. 1 mm. dik aan te brengen. Is de oppervlakte echter al vlak, dan is een raaplaag niet altijd nodig. Een raaplaag is nooit het eindresultaat, maar dient als ondergrond voor een verdere afwerking. Om de raaplaag glad en dicht te maken, kun je een laag wit pleisterwerk aanbrengen van ca. 2 mm. Bij wanden van kalkzandsteen, cellenbeton of gipsblokken is uitvlakken niet nodig en kan er gelijk een laag wit pleisterwerk op aangebracht worden van ca. 2 tot 3 mm. dik.

Stuken is een eeuwenoud vakmanschap

Al voor onze jaartelling werden huizen en wanden al gepleisterd c.q. gestuct om een mooiere en sterkere afwerking van woningen en gebouwen te krijgen. In tegenstelling tot onze huidige tijd werd er toenmaals veel meer decoratief stukadoorswerk aangebracht, dat wil zeggen met veel ornamenten e.d. De eerste stukadoors waren dan ook afkomstig uit het beeldhouwersgilde. Er is sinds die periode veel veranderd, maar nog steeds vereist goed stucwerk een grote mate van vakmanschap, creativiteit en kennis. Een ieder die zelf wel eens heeft gestuct of – simpeler- geprobeerd heeft oneffenheden in een wand weg te werken met plamuur weet dat een 100% glad resultaat erg moeilijk is te bereiken.

Specifieke stukadoorsgereedschappen zijn o.a.:

 • Stukadoorstroffel
 • Bandtroffel
 • Pleistertroffel
 • Hoektroffel
 • Spaarbord
 • Pleisterspaan
 • Stukadoorshaak
 • Stukadoorstrapje

Een ander woord voor stuken (of stuccen) is pleisteren. Of weer anders gezegd: het vlak maken van wanden en plafonds. Als u zelf een beetje handig bent, kunt u zelf stuken, maar het blijft een moeilijke klus om te klaren. Besluit u zelf te gaan stuken, zorg er dan voor dat u het juiste gereedschap tot uw beschikking heeft.

GELD BESPAREN OP STUCWERK?

Bespaar tot wel 45% op stucwerkkosten via wat-kost-het.nl. Vul onderstaand formulier in en klik op verzenden en ontvang en vergelijk de offertes: het is gratis, u loopt geen enkel risico en u weet gelijk waar u aan toe bent.

Niet stukadooren bij vorst

Omdat water een belangrijk onderdeel is van stukadoorsmortel en het vaak weken vochtig blijft, is het niet mogelijk om bij temperaturen onder de 0 graden Celsius, stukwerk aan te brengen. Dit zal onherroepelijk leiden tot scheuren en afbrokkeling van het werk. Dit geldt vanzelfsprekend alleen voor onverwarmde ruimtes. Kunstharsgebonden pleisterwerk moet zelfs boven de 5 graden Celsius worden aangebracht om een mooi resultaat te kunnen krijgen.

Wat kost stucen per m2

Prijs op maat? Vraag vrijblijvend offertes aan

Onderstaande bedragen zijn indicatief en kunnen niet zonder meer voor elke situatie toegepast worden. Daarnaast zijn de bedragen gemiddelden. Wilt u het zeker weten? Vraag dan vrijblijvend offertes aan om zo methodieken en tarieven te kunnen vergelijken. De concurrentie is groot in de bouwsector dus doe uw voordeel ermee!

Sierpleister

Sierpleister heeft een decoratieve functie. Daarnaast moet sierpleister ook sterk en schoon te maken zijn. Hoe dik sierpleister op de wand moet worden aangebracht hangt af van de grootte van de korrel van het toeslagmateriaal. Het zal variëren tussen de 2 en 10 mm.

Sierpleister kan op alle stenen ondergronden die met een laag wit pleisterwerk zijn afgewerkt, maar ook op gipsvezelplaten en gipskartonplaten is sierpleister geschikt. Als voorwaarde voor de ondergrond geldt wel dat de ondergrond niet alleen vlak maar ook egaal van kleur moet zijn, omdat anders de ondergrond door de sierpleister heen kan schijnen.

Voor een goede hechting is meestal een voorstrijkmiddel nodig en dat is dan gelijk handig om die egale kleur te bewerkstelligen.

Spackwerk

Spackwerk ofwel spackspuitpleister is een kunstharsgebonden pleisterwerk dat voornamelijk bij nieuwbouwwoningen op de ruwe betonnen muren en plafonds wordt aangebracht.

LET OP! Subsidie 2019 voor stukadoorswerkzaamheden

Er geldt voor stukadoorswerkzaamheden een aparte laag btw-regeling waarbij niet alleen op de arbeidskosten in plaats van 21% slechts 9% btw wordt geheven, maar ook over de materiaalkosten. Maak daar gebruik van!

Hieronder valt dus ook het voorbereiden van het stukadoorwerk, voorbehandelingen en de gebruikte materialen. De enige voorwaarde is wel dat het om een woning gaat van minimaal 2 jaar oud.

Wat kost stucen per m2

Prijzen voor stuken worden meestal per m2 afgegeven, maar desondanks zijn er veel prijsverschillen tussen de verschillende stukadoors. De m2 prijs wordt gebaseerd op een aantal factoren zoals de totale oppervlakte die moet worden gestuct, de gewenste afwerking (bijv. pleisterwerk inclusief latex, sierpleister, sausklaar pleisterwerk etc), de ondergrond, of het wanden of plafond betreft, of het om een nieuwbouw huis gaat of bestaande bouw.

Globaal kunnen de volgende tarieven worden aangehouden:

Glad stuken van slechte muur met standaard stukadoorsmortel, redelijke bereikbaarheid: € 14,- tot € 20,- per m2 excl. de btw 

Glad stuken van slecht plafond muur met standaard stukadoorsmortel, redelijke bereikbaarheid: € 18,- tot € 24,- per m2 excl. de btw 

Wat kost een stucadoor ?

Gladmaken van wanden en plafonds zowel binnen als buiten

Eenvoudig besparen door offertes te vergelijken

Gebruik van stucanet voor scherpe hoeken

Prijs totaal of per m2

Via wat-kost-het.nl kunt u aanbiedingen aanvragen

Geld besparen via wat-kost-het.nl

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van wat-kost-het.nl en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen

 

Uw kosten uitrekenen
Wat-kost-het.nl is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets ? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.nl.

N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.nl biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.nl !

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken

• Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders

• Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht

• Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt 

• U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen !

• Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Hoe u via wat-kost-het.nl veel geld kunt besparen !

 • Via wat-kost-het.nl kunt u al uitgebreid  (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
 • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
 • Via wat-kost-het.nl kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
 • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag !
 • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 4 aangesloten stukadoorsbedrijven direct bij u in de regio
 • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaves (volledig gratis en vrijblijvend)
 • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
 • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen

Besparen op uw verbouwing ?

Check dan de kosten via wat-kost-het.nl en vraag gelijk scherpe aanbiedingen aan

 

Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins ?
Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Op wat-kost-het.nl kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten ? Dan kan dat ook via wat-kost-het.nl en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!
Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken
Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.
Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaves welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 50% kunt besparen door offertes te vergelijken?

Handig

Via wat-kost-het.nl kunt u snel en op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de gemiddelde kosten die u voor een product of dienst kwijt bent.

Gratis en vrijblijvend

Gebruik van deze website en aanvragen van informatie en offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

Vergelijk en bespaar geld

Door in 1 stap offertes aan te vragen bij wel 5 partijen heeft u een goede basis om te vergelijken en eenvoudig geld te besparen.

Wie zijn wij ?

Wat-kost-het.nl is een initiatief van Cleveryards BV, specialist in online financiële informatie.

© Wat-kost-het.nl – Meer dan 350 up-to-date kostenoverzichten voor talloze producten en diensten PrivacyDisclaimer