Wat kost een CV installatie of HR installatie ?

Informatie en kosten indicaties voor nieuwe CV installaties of HR installaties

 

Wat kost een nieuwe CV installatie of HR installatie ?

Fors energie besparen met een nieuwe HR ketel

Vakkundig en goedkoop installeren van een nieuwe ketel

Via wat-kost-het.nl kunt u aanbiedingen aanvragen

Waaruit bestaat een CV-installatie?

Een CV-installatie ofwel een Centrale Verwarming installatie bestaat in de regel uit een verwarmingsketel in combinatie met zogenaamde radiatoren. Er bestaan CV-ketels die op hout gestookt worden, CV ketels die aangedreven worden door zonne-energie, maar in Nederland is het meest voorkomende systeem de zogenaamde Combi-HR ketels die verwarmd worden door aardgas.

Door het verbranden van aardgas in de ketel ontstaat warmte waarmee water verwarmd wordt. Dat warme water stroomt door leidingwerk naar radiatoren en die verwarmen de woning. De toevoeging Hoog Rendement betekent in feite dat er bovenmatig efficiënt (meer dan 100% benutting) warmte wordt gegenereerd en dat daardoor de energiekosten lager zijn.

Werkingsprincipe combiketel

Door een combinatie van gas en lucht (zuurstof) wordt een brandbaar mengsel verkregen dat aangestoken wordt. Lucht en gas worden bijgevoegd al naar gelang de vraag naar verwarming. De gas/luchtkoppeling zorgt ervoor dat de hoeveelheid gas en lucht optimaal op elkaar worden afgestemd.

Door de brander wordt het CV-water verwarmt dat door een zogenaamde warmtewisselaar stroomt. Het water gaat verder naar de radiatoren en verwarmt zo de woning. Rookgassen worden afgevoerd via de rookgasafvoerleiding.

Indien er verwarmd tapwater nodig is (bijvoorbeeld t.b.v. douchen) dan wordt de opening van een warmwaterkraan gesignaleerd door een sensor die het weer doorgeeft aan de besturingsautomaat. Die besturingsautomaat zorgt door aansturing van een zogenaamde driewegklep dat nu het warme water naar het tappunt stroomt in plaats van naar de radiatoren.

Verschil gewone ketel en combiketel

Een combiketel verzorgt de verwarming van het pand (middels centrale verwarming) en zorgt voor warm water (bijvoorbeeld om te douchen). Deze gecombineerde werking mis je bij een enkelvoudige ketel die bijvoorbeeld alleen maar het huis verwarmt, terwijl het warme water bijvoorbeeld door een elektrische boiler wordt verzorgd.

Vanzelfsprekend is een combiketel technisch complexer dan een enkelvoudige en daardoor ook duurder, zowel qua aanschaf als qua installatie.

Selectie CV-fabrikanten

Er bestaan vele fabrikanten van CV-ketels die ieder weer verschillende soorten CV-ketels in verschillende soorten klasses en categorieën leveren. Hieronder ziet u een selectie van CV-fabrikanten om u een idee te geven. Elk van deze fabrikanten levert tientallen soorten CV-ketels.

ATAG AWB Bosch
Intergas Itho Nefit
Remeha Ferroli Vaillant

 

Kosten Onderhoud / Service

Een CV-ketel is een gasgedreven apparaat. Gas is per definitie explosief en het is dan ook van groot belang dat het op een veilige manier functioneert en dat het functioneren periodiek gecontroleerd wordt.

Elke CV-installatie heeft periodiek onderhoud nodig, variërend van klein tot groter onderhoud. Het kan dan gaan om een jaarlijkse controle van werking en verbruik en visuele controle van goed functioneren van afdichtingen e.d. Bij een nieuwe CV-ketel zal daarom veelal een serviceboekje meegeleverd worden.

U dient rekening te houden met kosten tussen de € 75,- en € 125,- per jaar inclusief btw voor een jaarlijkse inspectie inclusief voorrijkosten, exclusief materiaalkosten.

Overigens heeft u aan een ketel de eerste 5 jaar meestal nagenoeg geen kosten.

Kosten CV-ketel incl. radiatoren en installatie

De kosten voor een CV-installatie kunnen sterk uiteenlopen aangezien er vele mogelijkheden zijn, niet alleen in verband met de vele verschillende merken apparatuur, maar ook in verband met de gewenste opbrengst: heeft u een grote woning en moet elke kamer goed verwarmd worden: dan moet in elke kamer een radiator komen en de gevraagde capaciteit bepaalt dan ook gelijk het soort CV-ketel.

Een belangrijke eerste stap die altijd genomen moet worden is een zogenaamde capaciteitsberekening. Het gaat daarbij om verschillende factoren zoals het aantal ruimtes dat verwarmd moet worden, de afstanden die het warme water af moeten leggen richting radiatoren, de mate van isolatie van de woning, de grootte (m3) van de ruimtes, raampartijen e.d. Uit een dergelijke analyse en berekening volgt uiteindelijk het soort ketel dat u nodig hebt in combinatie met de soort en grootte van radiatoren die u nodig hebt.

U ziet dat het niet eenvoudig is om een standaard tarief af te geven aangezien elke situatie anders is.

Wel geven wij u een richtbedrag voor de complete nieuwe installatie van een HR-CV-ketel inclusief radiatoren in een eengezinswoning in het midden van het land. U moet dan denken aan een bedrag dat tussen de € 4.500,- en € 5.500,- ligt, all-in (inclusief btw).

Sterk concurrerende lokale markt

Er zijn verschillende landelijke werkende CV-installatiebedrijven, maar zo’n 80% van de markt wordt bediend door lokale en regionale bedrijven, vaak met maximaal 5 medewerkers. De concurrentie tussen deze partijen is bijzonder fors: gezien het feit dat na een eerste keer zakendoen vaak een band tussen klant en lokale CV-installateur ontwikkelt is het erg belangrijk voor deze partijen om een eigen lokale klantenkring op te bouwen. Men is dan ook vaak bereid tot het geven van forse kortingen op allerlei CV-gerelateerde werkzaamheden inclusief de aanschaf van het complete systeem.

Gaskeurlabels door Stichting Energie Prestatie

De Stichting Energie Prestatiekeur (SEP) is een onafhankelijke stichting die prestatielabels toekent aan gasverbruiksapparaten die voldoen aan specifieke eisen met betrekking tot een aantal doelmatigheidseisen, milieutechnische eisen en comfort technische eisen.

hr ketel

GELD BESPAREN OP EEN NIEUWE CV- OF HR INSTALLATIE?

Bespaar tot wel 45% op een nieuwe CV/HR-installatie via wat-kost-het.nl. Vul onderstaand formulier in en klik op verzenden: het is gratis, u loopt geen enkel risico en u weet gelijk waar u aan toe bent.

wat kost een cv installatie

Voorbeeld controlelijst inspectie en onderhoud

 • algemene visuele controle van toestel, direct leidingwerk en aansluitingen
 • controle van waterdruk
 • controle van tap capaciteit
 • controle van het veiligheidsventiel
 • controle/reiniging van de sifon
 • controle van rookgasafvoer en luchttoevoer op dichtheid
 • controle van de ionisatiestroom
 • controle/reiniging van de brander en de warmtewisselaar
 • controle/reiniging van de platenwarmtewisselaar en tapwater cardridge
 • controle van de ionisatie/ontstekingselectrode
 • controle montage van de ketel, vervangen van alle losgekomen pakkingen
 • terugplaatsen en vullen van de sifon
 • controle van de verbranding (CO2)
 • controle van de gas- en wateraansluitingen op lekkages
 • service-indicator resetten
 • overig

Gaskeur SV (Schone Verbranding)

Dit keurmerk betekent dat de ketel voldoet aan het NOx-besluit en de Schone Verbrandingseis. Het beschikt over een continu geregeld gas/luchtkoppeling in combinatie met een volledig voorgemengde brander. De NOx- en CO emissie is hierdoor zo laag mogelijk.

Gaskeur NZ (Naverwarming Zonneboiler)

De combiketel is geschikt als naverwarmer voor zonneboilers.

GASKEUR HR 105

Dit betekent dat het rendement van de ketel tijdens CV-bedrijf hoger is dan de Gaskeur HR criteria van 105% ten opzichte van Hi. Dit betekent dat de ketel zuinig is met energie, dus minder energiekosten heeft en daarbovenop ook nog beter is voor het milieu.

Gaskeur HRww (Hoog Rendement Warm Water)

Dit betekent dat de combiketel op een zuinige en efficiënte wijze warmwater produceert, met zo min mogelijk verspilling van energie en water.

Gaskeur CW4 (Comfort Warm water)

Met CW4 wordt aangegeven dat de ketel voldoet aan toepassing klasse 4 ten behoeve van de bereiding van warm water. Dat betekent het volgende:

 • tap debiet van minimaal 7,5 l/minuut van 60 graden Celsius
 • een douchefunctie vanaf minimaal 6/minuut tot tenminste 12,5 liter per minuut tot 40 graden Celsius
 • binnen 11 minuten vullen van een bad met 120 liter water van gemiddeld 40 graden Celsius
 • gelijktijdigheid van deze functies is niet vereist (wel dus gelijktijdig verwarmen van de woning middels cv-radiatoren)

Gaskeur CW5

In geval van een CW5 installatie voldoet men bij de bereiding van warm water aan toepassingsklasse 5, wat wil zeggen:

 • Comfort Warm water
 • Een douchefunctie vanaf 6 liter/minuut tot tenminste 12,5 liter per minuut van 40 graden Celsius
 • Binnen 10 minuten vullen van een bad met 150 liter water van gemiddeld 40 graden Celsius
 • Gelijktijdigheid van deze functies is niet vereist

Wat kost een CV installatie ?

Hierbij wordt een oudere CV-ketel vervangen door een nieuwe HR-ketel inclusief demontage en afvoer van de oude ketel en inclusief levering, montage en inwerkingstelling van de nieuwe ketel. Hierbij worden geen aanpassingen aan de radiatoren verricht. U moet dan denken aan bedragen (exclusief thermostaat) die liggen tussen de € 1.500,- en € 2.500,- inclusief de BTW voor een eengezinswoning (prijs is sterk afhankelijk van merk ketel).

Aanvullende informatie

Extra achtergrondinformatie vindt u hieronder

 

%

Stijging energieprijzen 1997-2012

%

Stijging energieprijzen 1997-2012

120% (!) prijsstijging energie tussen 1997 – 2012

De energieprijzen stegen jaar in, jaar uit. Wist u bijvoorbeeld dat van 1997 tot en met 2012 de gemiddelde energieprijzen met maar liefst 120% zijn gestegen? Dat terwijl alle andere goederen en diensten met 35% stegen.

Het is altijd moeilijk te voorspellen wat de energieprijzen in de toekomst gaan doen, want de hoogte van de energieprijzen zijn van veel verschillende factoren afhankelijk. Alhoewel de prijzen voor energie in 2016 zijn gedaald (met name voor elektriciteit), moeten we ook kijken naar wat er allemaal in de wereld gebeurt. Met name de onrust in het Midden-Oosten kan van invloed zijn op de olieprijs en het ziet er niet naar uit dat deze onrust op korte termijn zal verdwijnen. Aangezien de economie in het Westen ook weer aantrekt is ook de vraag naar energie groter. De verwachting is dan ook dat de energieprijzen in de komende jaren zullen stijgen.

Het verlagen van de energiekosten is daarom zeer lonend. Eén van de meest rendabele methodes is het isoleren van de woning.

Geld besparen via wat-kost-het.nl

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van wat-kost-het.nl en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen

 

Uw kosten uitrekenen
Wat-kost-het.nl is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets ? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.nl.

N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.nl biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.nl !

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken

• Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders

• Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht

• Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt 

• U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen !

• Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Hoe u via wat-kost-het.nl veel geld kunt besparen !

 • Via wat-kost-het.nl kunt u al uitgebreid  (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
 • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
 • Via wat-kost-het.nl kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
 • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag !
 • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 4 aangesloten installateurs direct bij u in de regio
 • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaves (volledig gratis en vrijblijvend)
 • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
 • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen

Waarom wat-kost-het.nl raadplegen ?

Omdat het u veel geld kan besparen.

 

Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins ?

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Op wat-kost-het.nl kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten ? Dan kan dat ook via wat-kost-het.nl en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!

Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaves welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 50% kunt besparen door offertes te vergelijken?

Handig

Via wat-kost-het.nl kunt u snel en op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de gemiddelde kosten die u voor een product of dienst kwijt bent.

Gratis en vrijblijvend

Gebruik van deze website en aanvragen van informatie en offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

Vergelijk en bespaar geld

Door in 1 stap offertes aan te vragen bij wel 5 partijen heeft u een goede basis om te vergelijken en eenvoudig geld te besparen.

Wie zijn wij ?

Wat-kost-het.nl is een initiatief van Cleveryards BV, specialist in online financiële informatie.

© Wat-kost-het.nl – Meer dan 350 up-to-date kostenoverzichten voor talloze producten en diensten PrivacyDisclaimer