Wat kost vloerisolatie ?

Waarom vloerisolatie zichzelf binnen enkele jaren terugverdient

 

40% van woningen heeft een vochtige kruipruimte

Hierdoor wordt de begane grond vloer koud en vochtig

Waardoor vochtige, koude woning, hoge stookkosten en onbehaaglijk leefklimaat

Vloerisolatie is een uitstekende oplossing !

Allerlei soorten methodes en isolatiewaardes zijn mogelijk

Voor elk budget een oplossing, geniet van een behaaglijke woning !

LET OP! NIEUWE SUBSIDIEREGELING PER 2 SEPTEMBER 2019

Vanaf 2 september 2019 kunnen huiseigenaren én bewoners subsidie Subsidie Energiebesparing Eigen Huis (SEEH) aanvragen. Er is in totaal 84 miljoen Euro beschikbaar. De regeling betreft:

 • Spouwmuurisolatie (isoleren bestaande spouwmuren)
 • Dakisolatie (isoleren bestaand dak of zolder of vlieringvloer)
 • Gevelisolatie (binnen en buitengevel)
 • Vloerisolatie / kruipruimte isolatie
 • Bodemisolatie / kruipruimte isolatie
 • Hoogrendementsglas (HR++ glas of Triple Glas).

DE SUBSIDIE BEDRAAGT ZO’N 20% VAN HET TOTAALBEDRAG MET EEN MAXIMUM VAN € 10.000 TOT € 15.000.

Wees er snel bij, want op=op

VRAAG NU OFFERTES AAN MET GEBRUIKMAKING VAN DE NIEUWE SUBSIDIEREGELING!

LET OP: SUBSIDIEREGELING GELDT ALLEEN INDIEN 2 ISOLATIEMAATREGELEN WORDEN GENOMEN

Wat kost vloerisolatie ?

Op deze pagina geven wij u uitgebreide informatie en indicatieve prijzen voor het laten aanbrengen van vloerisolatie.Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend documentatie en prijsopgaves aanvragen via wat-kost-het.nl bij aangesloten isolatiebedrijven in uw eigen regio.

De werking van vloerisolatie

Met vloerisolatie wordt veelal de isolatie van de begane grond vloer bedoeld. Bij woningen van voor 1995 is de onderkant van de begane grond vloer veelal niet voorzien van isolatie waardoor vocht en koude uit de kruip-ruimte grote invloed uitoefenen op het leefklimaat in de woning. Zeker bij houten vloeren is het effect enorm. Het isoleren van die vloer zorgt voor een forse energiebesparing en een drogere, warmere en behaaglijkere bovenwoning.

wat kost vloerisolatie

Wat gaat u ongeveer besparen?

Door het na-isoleren van de onderzijde van uw vloer bespaart u al gauw 325 m3 aan gas op jaarbasis, wat bij de huidige prijzen van gas neerkomt op circa € 215 per jaar. Zeker met de verwachte prijsstijgingen van gas in de komende jaren zal dat voordeel hoger gaan uitvallen. Daarnaast wordt uw woning minder aangetast door koude en vocht

LET OP! Permanente Subsidie voor Isolatie voor 2020

Vanaf 2016 wordt een VERLAAGD BTW TARIEF geheven op arbeidskosten bij renovatie en herstel van woningen ten behoeve van het energiezuiniger maken van de woning. Dit betekent voor veel consumenten een forse besparing op de arbeidskosten. In plaats van 21% worden werkzaamheden met slechts 9% btw belast. In feite een subsidiëring van 12%!

GRATIS OFFERTE VLOER ISOLEREN

Bespaar tot wel 45% op vloerisolatie via wat-kost-het.nl. Vul onderstaand formulier in en klik op verzenden: het is gratis, u loopt geen enkel risico en u weet gelijk waar u aan toe bent.

Verschillende manieren en isolatiematerialen

Hoewel het na-isoleren van de begane grondvloer ook aan de bovenkant kan gebeuren heeft de onderkant de voorkeur. Er zijn meerdere isolatiematerialen voorhanden zoals polystyreen (piepschuim platen), PUR of PIR (gespoten), glaswol en thermokussens vloerisolatie. Elke soort heeft zijn eigen voor- en nadelen en prijsplaatje. Voor een goede werking dient het aanbrengen wel professioneel te gebeuren.

purschuim vloerisolatie

LET OP: FORSE STIJGING ENERGIEKOSTEN IN KOMENDE JAREN

Door het afbouwen van de gasproductie in Groningen wordt gas in de komende jaren veel duurder per kubieke meter. Daarnaast verhoogt de overheid de energiebelasting om de overgang naar groene energie te bekostigen. Een gemiddeld huishouden is daarom in 2019 zo’n € 360 extra kwijt aan energiekosten (bron: Algemeen Dagblad). Slecht nieuws, maar goed nieuws indien u overweegt om vloerisolatie of kruipruimte-isolatie aan te laten brengen: dat scheelt u veel in het energieverbruik en hoe hoger de kosten van gas worden, des te meer u zult besparen!

Polystyreen vloersiolatie

Vloerisolatie aan de bovenzijde van de vloer

Met deze methode wordt op de begane grondvloer een laag isolatie aangebracht over de gehele oppervlakte. Daarbovenop komt de gewenste vloerafdekking zoals tapijt, laminaat etc. Deze methode werd veel in het verleden toegepast vanwege de slechte toegankelijkheid van de kruipruimte of het niet aanwezig zijn van de kruipruimte of kruipluik. Er kleven echter nogal wat nadelen aan het isoleren van de bovenzijde van de vloer, namelijk:

 • De vloer wordt met circa 8 tot 10 cm verhoogd waardoor binnendeuren ingekort moeten worden, keukens aangepast moeten worden, radatioren hoger gehangen/geplaatst moeten worden en de gehele staruimte verminderd wordt
 • Hoewel de bovenkant van de vloer geïsoleerd wordt, wordt de vloer zelf nog wel degelijk aangetast door vocht en koude. Hierbij kunnen schimmelvorming en rotting optreden
 • Er is relatief veel kans op koudebruggen bij de gevels en de binnenwanden (koude trekt via de binnengevels naar boven, waardoor de vloerisolatie ‘omzeild’ wordt.

Vloerisolatie aan de onderzijde van de vloer

Deze methode wordt nu standaard toegepast bij de bouw van nieuwe woningen en is veruit superieur aan de bovenzijde isolatie methode. Er worden producten met isolerende eigenschappen aan de onderzijde van de vloer geïnstalleerd waardoor er veel minder doorgifte van vocht en koude plaatsvindt, ofwel een forse besparing op energiekosten en een verbetering van wooncomfort. Hieronder leest u de voordelen:

 • de gehele vloer wordt beschermd waardoor rotting en schimmelvorming van de vloer wordt voorkomen
 • isolatie vindt plaats onder de vloer, in de kruipruimte waardoor er geen verdere aanpassingen bovengronds hoeven te komen

Wat kost vloerisolatie ongeveer?

De kosten van het isoleren van een vloer van 60 m2 bedragen tussen de € 1.350 en € 1.950 inclusief 21% btw en montage. De exacte prijs is afhankelijk van het soort en de dikte van het isolatiemateriaal, subsidiemogelijkheden, de toegankelijkheid van de kruipruimte en nog enkele andere aspecten.

Voorbeeld: Uitgaande van een standaard eensgezinswoning met betonnen niet-geïsoleerde vloer van circa 60 m2 (woonkamer, hal, toilet, keuken, totaal circa 6 meter breed, 10 meter lang). Kruipruimte circa 65 cm hoog, toegankelijk via kruipluik van 80 cm x 60 cm, binnen 10 meter van de openbare weg op een locatie in het midden van Nederland. Isolatie bestaat uit purschuim dat met lagedruk lucht wordt aangebracht inclusief afspuiten naden + extra nalopen. Indicatieve kosten inclusief de BTW : € 1350,- à € 1650,-.

Het is in ieder geval altijd handig om meerdere offertes aan te vragen aangezien er altijd prijsverschil is tussen aanbieders.

Let op: het gaat hier om indicaties, om gemiddelden. De exacte kosten zijn onder meer afhankelijk van:

 • aantal m2 te isoleren oppervlakte
 • het soort isolatie/vulmiddel
 • locatie en bereikbaarheid van de werklocatie
 • hoogte van de woning/het bedrijfspand
 • lokale en regionale subsidiemogelijkheden
 • mate van concurrentie tussen isolatiebedrijven (deze laatste kwestie is vaak van grote invloed)
 • eventuele extra wensen

Wilt u exact weten wat uw kosten zijn en hoeveel u kunt besparen ?

Nog meer weten over vloerisolatie ?

Extra informatie over het isoleren van vloeren vindt u hieronder:

 

Vochtige kruipruimte heeft groot effect op leefklimaat

Onder de gehele oppervlakte van de begane grond vloer van een woning ligt veelal de kruipruimte die plaats biedt aan o.a. de riolering. De kruipruimte is veel kouder en vochtiger dan de bovenliggende woning en zorgt ervoor dat de niet-geïsoleerde begane grondvloer die koude en vocht direct doorgeeft aan de bovenliggende woning. De vloer voelt daardoor koud en onbehaaglijk aan.

Vochtige kruipruimtes zorgen voor vochtige en koude vloer

Vochtige kruipruimtes zorgen voor vochtige en koude vloer

Vochtige lucht tast alle materialen aan en trekt ongedierte aan.

Vochtige lucht tast alle materialen aan en trekt ongedierte aan.

Verschillende soorten vloerisolatiematerialen

Om de onderkant van uw begane grondvloer te isoleren heeft u de keuze uit verschillende manieren om het doen en uit verschillende isolatiematerialen. Elk soort materiaal heeft weer specifieke eigenschappen, levensduur en een kostenplaatje.

De keuze voor een bepaalde methode en eigenschappen van het isolatiemateriaal zijn sterk afhankelijk van de situatie,bijvoorbeeld:

– heeft u een houten vloer of een steenachtige vloer ?

– komt u regelmatig in de kruipruimte ?

– is uw kruipruimte heel vochtig ?

– wat is uw beschikbare budget

– wat is de vrije werkruimte in uw kruipruimte ?

Gangbare materialen zijn:

 • polystyreen vloerisolatie
 • PUR vloerisolatie
 • PIR vloerisolatie
 • Glaswol vloerisolatie
 • Thermokussens vloerisolatie

(bron:www.isolerenvloer.nl)

Thermokussens

Thermokussens

Terugverdientijd investering in vloerisolatie

Bij een investering van € 1.650 voor het laten isoleren van uw vloer en uitgaande van een besparing van circa € 211,25 per jaar aan energiekosten heeft u uw initiële investering terugverdiend in circa 7,8 jaar.Er is bij de berekening uitgegaan van gemiddelden en de huidige gasprijzen; in werkelijkheid is het afhankelijk van allerlei factoren, zoals het rendement van uw HR-ketel, de plaatsing van uw woning ten opzichte van weersinvloeden etc. Vast staat echter wel dat het isoleren van d vloer rendabel is, dat u flink bespaart op uw energiekosten en dat de investering relatief snel is terugverdiend !

De voordelen van vloerisolatie

U zult geen spijt krijgen van het laten isoleren van uw vloer gezien de vele voordelen:

 • Forse jaarlijkse kostenbesparing op energie
 • Droger en behaaglijker binnenklimaat
 • Geen aantasting vloer door vocht en koude uit kruipruimte
 • Binnen 7 tot 10 jaar investering terugverdiend
 • Waarde woning wordt hoger
 • Beter Energielabel
 • Geluidsisolerend
 • Permanent lage btw van 6% op de arbeidskosten in plaats van 21%.
Kan ik zelf mijn vloer isoleren ?

Het is mogelijk om uw zelf uw vloer te isoleren: er zijn in de handel kant en klaar pakketten te koop die u kunt bevestigen tegen de onderkant van uw begane grond vloer. Nauwkeurig werken is echter wel een absoluut vereiste: indien niet elke vierkante centimeter van de vloer geïsoleerd wordt zal een koudebrug ontstaan waardoor vocht en koude via dat deel alsnog de vloer en de bovengelegen woning zullen bereiken.

Daarnaast is kennis van isolatiemateriaal belangrijk is zoals over de juiste isolatiewaarde en vochtbestendigheid van het materiaal.

Wij adviseren u om sowieso documentatie en offertes aan te vragen om zo meer kennis te vergaren.

Thermokussens

Thermokussens

Complete isolatie is belangrijk

Koude en vocht zoeken altijd een weg of opening. Vocht kan bijvoorbeeld migreren via een ongeïsoleerde draagmuur of via de mortel van een gemetselde fundering. Het is daarom belangrijk om niet alleen de onderkant van de begane grond vloer te isoleren, maar ook de onderkant van het kruipluik, de aansluiting van de vloer op de binnenwanden en de aansluiting van de vloer op de buitengevel. Zeker in de buitengevel kan zich optrekkend vocht bevinden, waardoor er – ondanks een geïsoleerde vloer toch vocht en koude getransporteerd worden naar de ruimte boven de begane grond vloer.

Het bestrijden van optrekkend vocht is dan ook een belangrijke stap die genomen moet worden. Het aanbrengen van kruipruimte isolatie is daarnaast ook een uitstekende mogelijkheid om tot een totaaloplossing te komen.

Bij kruipruimte-isolatie wordt een isolerende laag van bijvoorbeeld schelpen of piepschuim chips aangebracht in een laag van zo’n 30 à 40 cm dik op de bodem van de kruipruimte. Hierdoor wordt de kruipruimte veel minder vochtig en minder koud.

Ventilatie

In het Bouwbesluit worden duidelijke minimumeisen gesteld aan het ventileren van ruimtes. Ventilatie is noodzakelijk om vochtige en vieze lucht af te voeren en te vervangen door verse, frisse lucht. Ook in geval van een geïsoleerde onderzijde van een vloer is het noodzakelijk dat er geventileerd wordt. Dit vindt plaats door ventilatie van de kruipruimte middels openingen in de buitenmuren. Door deze openingen waait verse lucht naar binnen en wordt vochtige lucht afgevoerd. Ook in geval van condensatie van de onderkant van de vloer is ventilatie de beste oplossing.

Kosten van vloerisolatie

De kosten van vloerisolatie zijn afhankelijk van de volgende factoren:

 • bereikbaarheid onderzijde vloer (hoe hoog is de kruipruimte, bestaat de kruipruimte uit meerdere ruimtes of uit 1 ruimte, is er wel of geen kruipluik, is het groot genoeg)
 • uit wat voor materiaal bestaat de vloer zelf ?
 • wat zijn de afmetingen van de vloer (belangrijk in verband met de hoeveelheid vloerisolatie + hoelang de werkzaamheden zullen duren)
 • wat is de afstand van de openbare weg tot en met het kruipluik
 • wat is de reisafstand van installateur tot en met projectlocatie
 • wat voor soort isolatiemateriaal wordt er gebruikt en wat voor dikte wordt toegepast
 • wat is de moeilijkheidsgraad van het werk

Wilt u exact weten wat uw kosten zijn en hoeveel u kunt besparen ?

Aanvullende informatie

Extra achtergrondinformatie vindt u hieronder

 

%

Stijging energieprijzen 1997-2012

%

Stijging energieprijzen 1997-2012

120% (!) prijsstijging energie tussen 1997 – 2012

De energieprijzen stegen jaar in, jaar uit. Wist u bijvoorbeeld dat van 1997 tot en met 2012 de gemiddelde energieprijzen met maar liefst 120% zijn gestegen? Dat terwijl alle andere goederen en diensten met 35% stegen.

Het is altijd moeilijk te voorspellen wat de energieprijzen in de toekomst gaan doen, want de hoogte van de energieprijzen zijn van veel verschillende factoren afhankelijk. Alhoewel de prijzen voor energie in 2016 zijn gedaald (met name voor elektriciteit), moeten we ook kijken naar wat er allemaal in de wereld gebeurt. Met name de onrust in het Midden-Oosten kan van invloed zijn op de olieprijs en het ziet er niet naar uit dat deze onrust op korte termijn zal verdwijnen. Aangezien de economie in het Westen ook weer aantrekt is ook de vraag naar energie groter. De verwachting is dan ook dat de energieprijzen in de komende jaren zullen stijgen.

Het verlagen van de energiekosten is daarom zeer lonend. Eén van de meest rendabele methodes is het isoleren van de woning.

Heeft u een woning van voor 1995?

Heeft u een woning van voor 1995?

Dan is de kans groot dat de begane grondvloer van uw woning niet geïsoleerd is, waardoor uw vloer koud en vochtig zijn waardoor uw gehele woning onbehaaglijk aanvoelt. Om de koude en vochtige woning aangenamer te maken gaan bewoners meer stoken, waardoor energiekosten hoog zijn. De vloer loopt onder de gehele woning en werkt als een kouderadiator en heeft een grote invloed op de gehele woning. Het isoleren daarvan is daarom altijd een goede stap.
Laat uw vloer na-isoleren !

Laat uw vloer na-isoleren !

Via het kruipluik wordt uw kruipruimte betreden en wordt de onderzijde van de begane grond vloer voorzien van isolatiemateriaal. Dat kunnen – afhankelijk van het soort materiaal en het beschikbare budget – verschillende soorten materiaal, diktes en methodes zijn. Het effect van goede vloerisolatie is echter groot: uw woning wordt warmer en droger, uw stookkosten gaan drastisch omlaag en ook de geluidsisolatie verbetert. Daarnaast stijgt de waarde van uw woning en verbetert uw energielabel. Ook uw leidingwerk en fundering worden minder aangetast vanwege de drogere lucht.

Geld besparen via wat-kost-het.nl

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van wat-kost-het.nl en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen

 

Uw kosten uitrekenen
Wat-kost-het.nl is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets ? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.nl.

N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.nl biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.nl !

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken

• Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders

• Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht

• Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt 

• U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen !

• Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Hoe u via wat-kost-het.nl veel geld kunt besparen !

 • Via wat-kost-het.nl kunt u al uitgebreid  (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
 • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
 • Via wat-kost-het.nl kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
 • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag !
 • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 6 aangesloten vloerisolatie bedrijven direct bij u in de regio
 • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaves (volledig gratis en vrijblijvend)
 • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
 • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen
Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins ?
Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Op wat-kost-het.nl kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten ? Dan kan dat ook via wat-kost-het.nl en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!
Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken
Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.
Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaves welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 50% kunt besparen door offertes te vergelijken?

Handig

Via wat-kost-het.nl kunt u snel en op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de gemiddelde kosten die u voor een product of dienst kwijt bent.

Gratis en vrijblijvend

Gebruik van deze website en aanvragen van informatie en offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

Vergelijk en bespaar geld

Door in 1 stap offertes aan te vragen bij wel 5 partijen heeft u een goede basis om te vergelijken en eenvoudig geld te besparen.

Wie zijn wij ?

Wat-kost-het.nl is een initiatief van Cleveryards BV, specialist in online financiële informatie.

© Wat-kost-het.nl – Meer dan 350 up-to-date kostenoverzichten voor talloze producten en diensten PrivacyDisclaimer