Wat kosten zonnepanelen?

Informatie & de kosten van zonnepaneleninstallaties met en zonder subsidie

Wat kosten zonnepanelen?

 

Informatie en richtprijzen via wat-kost-het.nl

Onbeperkt en gratis energie via de zon

1 dag zonnestralen = dekt volledige energiebehoefte van de gehele aarde voor de periode van 1 jaar (!)

Zonnepanelen zijn betaalbaar en rendabel

Zonnepanelen zijn met ruim 75% in prijs gedaald in de laatste 3 jaar.

Zonnepanelen in 1 dag geplaatst

Platte daken, schuine daken, vrijstaand, geïntegreerd, alle kleuren.

Flink besparen op energiekosten

Jaarlijkse € 300 tot € 500 besparen op elektriciteitskosten

100% btw teruggave in 2021

Wat kosten zonnepanelen?

Op deze pagina geven wij u uitgebreide informatie en indicatieve prijzen voor het laten leveren en plaatsen van zonnepanelensystemen. Tevens kunt u geheel gratis en vrijblijvend documentatie en prijsopgaven aanvragen via wat-kost-het.nl bij aangesloten partners in uw eigen regio.

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

Zonnepanelen systemen worden overal gezien als dé energiebron van de toekomst waardoor er op Europees en wereldwijd niveau flink gesubsidieerd wordt. Regelmatig komt in het nieuws (zoals bijvoorbeeld recent Apple) dat overheden of grote bedrijven volledig overschakelen op zonne-energie. Ook de verdere technische ontwikkeling van betere zonnepanelen wordt flink gesubsidieerd. In Nederland worden regelmatig acties op touw gezet door fabrikanten waarbij forse kortingen via de installateurs zijn te realiseren.

Voor een gemiddeld huishouden van 3 personen in een gemiddelde rijtjeswoning heeft u voor 100 % dekking van uw elektriciteitsbehoefte een installatie nodig die 4.114 kwH per jaar kan genereren.

Hiervoor betaalt u circa € 6.500,- incl. btw en installatie voor. Hierbij wordt uitgegaan van 100% dekking. Indien u bijvoorbeeld 50% wilt afdekken en de rest wil betrekken via het netwerksysteem dan bent u circa € 4.500,- euro kwijt.

Hierbij is geen rekening gehouden met de volledige teruggave van BTW (21% van het totaalbedrag). 

Er zijn momenteel 2 aantrekkelijke financiële regelingen waardoor het investeren in een zonnepanelensysteem erg gunstig is:

1. Salderingsregeling

2. BTW teruggave van 21%

Hieronder kunt u daar meer over lezen

Zonnepanelen zonder 21% BTW

95% van zonnepanelensystemen worden aangesloten op het regionale elektriciteitsnetwerk zodat er zowel extra elektriciteit afgenomen kan worden als terug geleverd kan worden aan het netwerk. Deze hoeveelheden worden met elkaar verrekend (gesaldeerd). Het Europese gerechtshof heeft in een zaak aangegeven dat het leveren van zonnestroom aan het netwerk onderhevig is aan BTW. Het gevolg daarvan is dat btw afgedragen moet worden, maar ook verrekend mag worden. Dat betekent dat het volledige btw-bedrag (doorgaans 21%) teruggevorderd mag worden.

Er dient daartoe wel een verzoek te worden ingediend bij de Belastingdienst en jaarlijks moeten er wat eenvoudige documenten worden opgemaakt. Verderop wordt deze aantrekkelijke optie uitgebreider besproken.

Salderingsregeling tm 2023, daarna afbouw tot 2031

De opgewekte elektriciteit die niet direct verbruikt wordt, wordt afgevoerd via het reguliere elektriciteitsnetwerk. Het aan tal kWh dat door de zonnepaneleneigenaar geleverd wordt aan het netwerk wordt in mindering gebracht op het aantal kWh dat de zonnepaneleneigenaar zelf gebruikt via dat netwerk (bijvoorbeeld ’s avonds of ’s nachts). De verrekening wordt saldering genoemd. In feite is de salderingsregeling een verkapte subsidieregeling.

De politiek heeft onder druk van de Energiebedrijven in 2020 besloten dat de salderingsregeling afgebouwd moet worden.

De definitieve regeling bepaalt dat vanaf 2023 ieder jaar 9 procent minder gesaldeerd mag worden. 

Vanaf het moment dat de salderingsregeling wordt afgebouwd, krijgt een kleinverbruiker voor een steeds groter deel van de zonnestroom die hij aan het netwerk levert een redelijke vergoeding. De hoogte hiervan is vastgelegd op 80 procent van het met de energieleverancier overeengekomen leveringstarief.

 • Prijsdaling zonnepanelen in de afgelopen 3 jaar 75% 75%

GRATIS OFFERTE ZONNEPANELEN

Bespaar tot wel 45% op zonnepanelen via wat-kost-het.nl. Vul onderstaand formulier in en klik op verzenden: het is gratis, u loopt geen enkel risico en u weet gelijk waar u aan toe bent.

1 uw regio
2 uw wensen
3 offertes
Uw regio bepalen
Uw wensen
Wat voor soort dak(en) heeft u?
Uw contactgegevens
Aanhef

Attentie:

 • Let op: u kunt de volledige btw op zonnepanelen terugvragen via de belastingdienst. (21% van het totaalbedrag) 
 • Alleen volledige aanvragen met correcte gegevens worden in behandeling genomen.

keyboard_arrow_leftvorige
volgendekeyboard_arrow_right

Richtprijzen zonnepanelensystemen 2021

Aantal panelenOpgewekt vermogenPrijs incl.btw (2021)Besparing per jaarTerugverdientijd
71500 kwH€ 3.300 - € 3.800€ 330,0010 - 11,5 jaar
102100 kwH€ 4.100 - € 4.400€ 462,009 - 9,5 jaar
143000 kwH€ 4.700 - € 5.100€ 660,007 - 8 jaar
204300 kwH€ 6.200 - € 7.000€ 946,006,5 - 7,5 jaar
265600 kwH€ 7.900 - € 8.500€ 1.232,006,5 - 7 jaar
In het overzicht zijn richtprijzen aangegeven voor een netgekoppeld zonnepanelensysteem inclusief de gemiddelde jaarlijkse besparing op energiekosten en de daaruit volgende terugverdientijd in jaren. Er is geen rekening gehouden met BTW-subsidie of volledige btw-teruggave.Om de besparing per jaar te bepalen is uitgegaan van het elektriciteitstarief van € 0,22 per kwH in 2021. De verwachting is dat in de komende 10 jaar de gemiddelde elektriciteitsprijs zal gaan stijgen waardoor de besparing groter zal zijn dan hierboven is aangegeven. Tevens zal de terugverdientijd korter zijn. Hier is in bovenstaande tabel geen rekening mee gehouden.

Zonne-energie: gratis en oneindig

Waarom fossiele brandstoffen op hun retour zijn

Fossiele brandstoffen: duur en eindig

We lezen het dagelijks in de krant en op internet: de benzine of dieselprijs heeft weer een recordhoogte bereikt. Fossiele brandstoffen als olie en steenkool zijn duur en eindig: bij het huidige consumptieniveau zijn we binnen 100 jaar door onze olie en steenkool heen.

Zonne-energie: oneindig, uitbundig en rendabel

Alle energie op aarde, ook die afkomstig is uit fossiele brandstoffen is afkomstig van de zon. De straling van de zon die de aarde jaarlijks bereikt is ruim 2500 keer het totale totale energieverbruik van de gehele wereldbevolking! Ook in Nederland is er ruim voldoende zonnestraling; de gemiddelde jaarlijkse zonnestraling ligt rond de 1100 kWh per m2 en dat is ongeveer de helft van wat de woestijnen in het Midden-Oosten ontvangen!

Electriciteit: opgewekt met fossiele brandstoffen

De kosten van het opwekken van electriciteit zijn direct gelinkt aan de fossiele brandstoffen: bijna 90% van de opgewekte electriciteit is afkomstig van centrales die draaien op fossiele brandstoffen.

Nog meer weten over zonnepanelen?

Extra informatie over zonnepanelen-systemen vindt u hieronder:
Wat bespaar ik ongeveer per jaar

Op deze pagina zullen wij u grondig informeren over de werking van zonnepanelen, de verschillende systemen die er zijn, waar u op moet letten, wat de kosten, subsidies en terugverdientijd zijn. Maar om u reeds een grove indicatie te geven: een zonnepanelensysteem inclusief montage voor een gemiddeld huishouden heeft u voor tussen de € 5.000,- en € 6.000,- . Door deze investering bespaart u grofweg per jaar tussen de € 300,- à € 500,- directe kosten aan elektriciteit en ontvangt u een opbrengst voor elektriciteit die u levert aan de energiemaatschappij indien u de opgewekte elektriciteit zelf niet gebruikt. Ook dat brengt gemiddeld per jaar tussen de € 300,- en € 500,- op, wat betekent dat u (bij gelijkblijvende elektriciteitsprijzen) binnen ongeveer 7 tot 10 jaar uw gehele investering terugverdient. In dit rekenplaatje is overigens geen rekening gehouden met eventuele subsidies. Indien u subsidie ontvangt zal het plaatje gunstiger worden.

Is mijn dak geschikt?

De meest ideale situatie is een situering van de zonnepanelen pal op het zuiden met een hellingshoek van tussen de 30 en 40 graden zonder schaduwinvloeden. Op een plat dak kan dat eenvoudig gerealiseerd worden doordat deze in een frame worden gemonteerd en optimaal kunnen worden afgesteld. Bij een schuin dak geldt dat een situering pal op het zuiden, zuidwesten of zuidoosten goed is.

Uw dak moet vanzelfsprekend sterk genoeg zijn om de panelen te kunnen dragen en er moet voldoende ruimte zijn. Eén zonnepaneel is circa 1,6 m2 groot.

Ook voor bedrijven heel interessant

Voor veel bedrijven is de investering in een zonnepanelensysteem heel interessant aangezien er meerdere subsidieregelingen zijn waar ze gebruik van kunnen maken, met name op het gebied van fiscale afschrijving. De volgende mogelijkheden staan tot uw beschikking:

 • VAMIL (Vrije Afschrijving Milieu Investeringen)
 • MIA (Milieu Investerings Aftrek)
 • SDE+ (Stimulering Duurzame Energieproduktie)
 • EIA (Energie Investerings Aftrek)
Investeren in zonnepanelensystemen is momenteel heel gunstig:
 1. Zonnepaneleninstallaties zijn goedkoper dan ooit in de aanschaf (75% prijsdaling in afgelopen jaren)
 2. Fiscaal heel aantrekkelijk (volledige btw terugvorderen)
 3. Zeer forse besparing op jaarlijkse energiekosten (€ 1.000,- tot € 1.200,- per jaar)
 4. Tevens ontvangt u een opbrengst voor elektriciteit die u levert aan de energiemaatschappij voor zonnestroom die u niet zelf gebruikt
 5. Terugverdientijd sneller dan ooit
 6. Aantrekkelijke lease en financieringsmogelijkheden (goedkope Energiebespaarlening)
 7. Goed voor het milieu, uw woningwaarde en het Energielabel
 8. Levensduur van een systeem is circa 25 jaar dus vele jaren gratis elektriciteit
 9. U bent onafhankelijk van energiemaatschappijen en prijsschommelingen op de wereldmarkt
 10. En…eigen energie opwekken is gewoon leuk!
 11. Vraag informatie en offertes aan via wat-kost-het.nl en vergelijk en bespaar flink op de aanschaf.
Hoe werken zonnepanelen?
 • Het principe is als volgt: onze zon is een middelgrote gloeiende gasbol die al miljarden jaren lang grote hoeveelheden energie afgeeft. Een klein deel van die energie komt op de aarde terecht in de vorm van zonnestraling en zonnewarmte. Door de energie in de zonnestralen kunnen zonnecellen elektrisch geladen worden. Door het koppelen van de zonnecellen op een zonnepaneel wordt de lading vergroot.

Wat doet een omvormer

Deze zonnestroom is dan nog niet bruikbaar, maar wordt dan via een omvormer omgezet naar de juiste 230 Volt wisselstroom zodat alle apparaten in de woning er gebruik van kunnen maken.

Veelal zit de omvormer aangesloten op het normale elektriciteitsnetwerk van het regionale energiebedrijf. Indien dan meer stroom wordt opgewekt dan benodigd is, wordt dat afgevoerd via dat netwerk. Op momenten dat er meer elektriciteit nodig is dan het zonnepanelensysteem kan leveren, wordt de extra elektriciteit weer afgenomen van het regionale energiebedrijf. Het is dus niet noodzakelijk om een zonnepanelensysteem (of photovoltaïsch systeem zoals het officieel heet) te hebben dat volledig de hele elektriciteitsbehoefte kan dekken.

Door de snelle technologische ontwikkelingen van de afgelopen jaren zijn zonnepanelen dusdanig gevoelig geworden dat zelfs flets daglicht op een sombere winterdag ruim voldoende is om elektriciteit op te wekken.

Prijzen zonnepaneleninstallaties sterk gedaald.

Uit onderzoek is gebleken dat de prijzen van zonnepaneleninstallaties in de afgelopen drie jaar met maar liefst 75% (!) zijn gedaald wat een enorme impact heeft op de benodigde investering en de terugverdientijd. Ook het sterk verbeterde rendement van zonnepanelen heeft voor een grote toename van zonnepaneleninstallaties in Nederland gezorgd. In steeds meer woonwijken is het een bekend verschijnsel: meerdere zonnepanelen sieren de schuine of platte daken van standaard eensgezinswoningen.

Een zonnepaneleninstallatie is tegenwoordig voor veel gezinnen een rendabele optie, niet alleen vanwege de gedaalde aanschafprijzen en de verstrekte subsidies, maar ook vanwege de niet aflatende stijging van energieprijzen. Van 1997 tot en met 2012 zijn de gemiddelde energieprijzen met maar liefst 120% (!) gestegen terwijl de prijzen van andere goederen en diensten met slechts 35% zijn gestegen! (bron:CBS).

Op deze pagina kunt u veel informatie lezen over de werking van zonnepanelen, de soorten zonnepaneelinstallaties, wat ze kosten, wat de mogelijke subsidies en terugverdientijden zijn. Tenslotte kunt u – indien gewenst – volkomen vrijblijvend documentatie en prijzen op maat aanvragen bij partners van wat-kost-het.nl.

Wat kosten zonnepanelen gemiddeld?

Zonnepanelen systemen worden overal gezien als dé energiebron van de toekomst waardoor er op Europees en wereldwijd niveau flink gesubsidieerd wordt. Regelmatig komt in het nieuws (zoals bijvoorbeeld recent Apple) dat overheden of grote bedrijven volledig overschakelen op zonne-energie. Ook de verdere technische ontwikkeling van betere zonnepanelen wordt flink gesubsidieerd. In Nederland worden regelmatig acties op touw gezet door fabrikanten waarbij forse kortingen via de installateurs zijn te realiseren.

Voor een gemiddeld huishouden van 3 personen in een gemiddelde rijtjeswoning heeft u voor 100% dekking van uw elektriciteitsbehoefte een installatie nodig die 4.114 kwH per jaar kan genereren.

Hiervoor betaalt u circa € 6.500,- incl. btw en installatie voor. Hierbij wordt uitgegaan van 100% dekking. Indien u bijvoorbeeld 50% wilt afdekken en de rest wil betrekken via het netwerksysteem dan bent u circa € 4.500,- euro kwijt.

LET OP! BIJ AL DEZE BEDRAGEN WORDT NIET GEREKEND MET EVENTUELE SUBSIDIES

Standalone of netwerk zonnepanelen-installatie

Er zijn twee soorten zonnepanelensystemen: een zogenaamd standalone systeem: deze werkt volstrekt onafhankelijk van het netwerk van het energiebedrijf. Het grote verschil zit hem in de opslag van de opgewekte electriciteit. Bij een gemiddelde gebruiker is sprake van zogenaamde piek- en dalmomenten. Bij piekmomenten is er behoefte aan meer electriciteit dan dat er standaard geleverd wordt door het PV systeem en bij dalmomenten wordt er meer electriciteit gegenereerd door het systeem dan dat u op dat moment nodig hebt.

Bij een standalone systeem wordt de teveel gegenereerde electriciteit opgeslagen in accu’s, terwijl bij een netwerk systeem het wordt doorgegeven aan het netwerk van de energiemaatschappij waarbij u bent aangesloten.

Op het moment dat u een piekmoment hebt bij een standalone systeem wordt de electriciteit uit de accu’s gehaald, terwijl u bij een netwerksysteem de extra benodigde electriciteit afneemt van de energiemaatschappij.

Aan het einde van elke maand voert de energiemaatschappij een zogenaamde saldering uit waarbij u hetzij bij moet betalen hetzij terugontvangt.

Een standalone systeem is wat duurder in de aanschaf vanwege de accu’s en vooral geschikt op locaties waar er geen netwerk is zoals bijvoorbeeld bij recreatiewoningen. In Nederland komt een netwerk gekoppeld systeem veruit het meest voor.

Concurrentie is fors

Zonne-energie is al enkele jaren met een enorme opmars bezig en steeds meer installatiebedrijven bieden PV-installaties aan. Door het groeiende aanbod en de dalende prijzen is ook het grote publiek zeer geïnteresseerd in de aanschaf en benutting van deze zonne-energie gedreven installaties. De markt ontwikkelt zich razendsnel en de concurrentie is erg groot tussen de installateurs. Profiteer daarvan: u kunt minimaal enkele honderden tot wel duizend euro op uw investering besparen!

Onderhoud zonnepanelen

Zonnepanelen systemen zijn onderhoudsarm: eenmaal per jaar met een vochtige doek de panelen afnemen is voldoende.

Levensduur zonnepaneelsystemen

Een gemiddeld zonnepanelensysteem heeft een levensduur van 25 tot 35 jaar. Indien u uw systeem na bijvoorbeeld 15 jaar hebt terugverdiend, zult u geld gaan verdienen in plaats van betalen.

Conclusie: Wat is wijsheid?

Het is altijd moeilijk te voorspellen wat de energieprijzen in de toekomst gaan doen, want de hoogte van de energieprijzen zijn van veel verschillende factoren afhankelijk en het blijft een kwestie van vraag en aanbod. Daarnaast moet men kijken naar wat er allemaal in de wereld gebeurt (o.a. mondiale conflicten) met name in Rusland, China en het Midden-Oosten. Aangezien de economie in het Westen ook weer aantrekt is ook de vraag naar energie groter. De verwachting is dan ook dat de energieprijzen in de komende jaren zullen stijgen.

Landen als Duitsland en Spanje geven grote subsidies voor zonnepanelensystemen waardoor deze relatief goedkoop in aanschaf worden.

De ervaring leert dat het investeren in een zonnepanelen systeem op meerdere fronten verstandig is; u weet wat elektriciteit u zult kosten in de komende 20 jaar, maar tevens verhoogt u de waarde van uw woning. Kortom, kunt u het betalen, bent u van plan minstens 10 jaar in uw woning te blijven en heeft u een geschikte woning? Dan is investeren in zonne-energie een verstandige zaak! Daarnaast is zonne energie milieuvriendelijker dan het opwekken van elektriciteit met behulp van kolencentrales.

Geld besparen via wat-kost-het.nl

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van wat-kost-het.nl en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen

 

Waarom meerdere offertes aanvragen?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen; zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken

• Het scheelt u 100% gegarandeerd geld; er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders

• Het is volkomen gratis en vrijblijvend; behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht

• Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt

• U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen

• Wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel!

Hoe u via wat-kost-het.nl veel geld kunt besparen
 • Via wat-kost-het.nl kunt u al uitgebreid (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
 • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
 • Via wat-kost-het.nl kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
 • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag!
 • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 4 aangesloten gespecialiseerde bedrijven direct bij u in de regio
 • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaves (volledig gratis en vrijblijvend)
 • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
 • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.nl.

N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.nl biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.nl

Handig

Via wat-kost-het.nl kunt u snel en op eenvoudige wijze inzicht krijgen in de gemiddelde kosten die u voor een product of dienst kwijt bent.

Gratis en vrijblijvend

Gebruik van deze website en aanvragen van informatie en offertes is volledig gratis en vrijblijvend.

Vergelijk en bespaar geld

Door in 1 stap offertes aan te vragen bij wel 5 partijen heeft u een goede basis om te vergelijken en eenvoudig geld te besparen.

Wie zijn wij?

Wat-kost-het.nl is een initiatief van Cleveryards BV, specialist in online financiële informatie.

© Wat-kost-het.nl – Meer dan 350 up-to-date kostenoverzichten voor talloze producten en diensten PrivacyDisclaimer