Handige beknopte informatie en indicatieve kostenoverzichten | Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor allerlei projecten | Landelijke dekking

Welkom bij wat-kost-het.nl

Een informatieve website met meer dan 350 kostenoverzichten
Tevens kunt u hier vrijblijvend offertes op maat aanvragen

Wat kost een kind?

Informatie over de kosten van kinderen

Wat kost een kind? 

Na een heerlijke studententijd en de vele tentamens eindelijk klaar met de studie……en dan? Wat staat er dan op de planning? Eerst nog die droomreis maken en de wereld verkennen? Of toch meteen voor die leuke baan gaan en aan de carrière werken?

En dan na een aantal jaren werken, geld verdienen en wellicht een koophuis komt u in een andere fase van uw leven en komen de kriebels…..het stichten van een gezin lijkt u helemaal geweldig….

Voor veel mensen geldt het bovenstaande als een ideaal plaatje.

Als u eenmaal heeft besloten dat een kindje graag gewenst is en u op die roze of blauwe wolk zit, dan begint het fantaseren…..op wie gaat uw spruit lijken, welke namen vindt u mooi en vindt uw partner dat dan ook, hoe gaat de babykamer eruit zien en welke kinderwagen gaat u uitkiezen…..

Allemaal dingen die vanuit de emotie worden beslist, maar toch is het niet onverstandig om ook praktisch te blijven denken en dus rekening te houden met het financiële aspect. Want wat kost het nu eigenlijk om een kind groot te brengen? Hierbij moet u denken aan directe kosten zoals voeding, kleding, kosten voor de opvang, studiekosten etc. maar ook aan indirecte kosten zoals minder inkomsten doordat u en/of uw partner minder gaat werken. Om deze kosten wat inzichtelijker te maken, hebben wij het één en ander kort op een rijtje gezet.

Maar laten we eerst eens globaal kijken naar de belangrijkste algemene kosten.

Woonlasten

Vaak heeft u nog wel een kamertje over en hoeft u door de gezinsuitbreiding niet te verhuizen naar een groter huis. De woonlasten zullen daardoor niet erg veranderen. De huur of hypotheek blijft hetzelfde, alleen de rekening voor gas, water en elektriciteit zal wat hoger uitvallen. Naarmate uw kind ouder wordt, dan zullen de kosten voor bijvoorbeeld telefoon/mobiel, kabel en internet toenemen.

kosten kind

Ziektekostenverzekering

Als we kijken naar de basis ziektekostenverzekering, dan zijn kinderen tot 18 jaar gratis meeverzekerd. Ook als u aanvullend bent verzekerd, zijn kinderen vaak tot 18 jaar meeverzekerd, maar informeer hiernaar bij uw zorgverzekeraar. Vanaf 18 jaar is iedereen verplicht om een eigen basisverzekering af te sluiten.

 

Kleding en schoenen

Hoogst waarschijnlijk vindt u het leuk om de winkels of internet af te struinen voor dat ene leuke jurkje of dat stoere shirt. En ja…daar passen die schoentjes dan zo leuk bij en en en….

Je kunt stellen dat hoe hoger het inkomen van de ouders is, hoe meer geld er wordt uitgegeven aan kleding en schoenen. Reken op minimaal € 35,- per maand voor kinderkleding en voor kinderen vanaf 12 jaar telt u daar minimaal een tientje bij op. U kunt op een bepaalde leeftijd ook kiezen voor kleedgeld.

Voeding

De voedingskosten van een baby (nuljarigen) bedragen gemiddeld € 1,50 per dag. Dit bedrag is een gemiddelde over het hele eerste jaar. Mag uw kind eenmaal met de pot mee eten, dan scheelt dat natuurlijk ook in de kosten dan wanneer u uw kind alleen potjes babyvoeding voorzet.

Onder voeding verstaan we niet alleen de maaltijden, maar ook tussendoortjes zoals koekjes, snoepjes, fruit, frisdrank en thee. In de onderstaande tabel staat een overzicht van de kosten van voeding voor kinderen. Dit is gebaseerd op een huishouden van 2 personen. Wanneer uw huishouden uit 3 personen bestaat, dan besteedt u waarschijnlijk per persoon ca. 17% minder aan voeding dan in de tabel staat en voor 4 personen zal dat zo’n 26% lager zijn.
(Bron: Nibud)

Kosten van voeding voor kinderen (per dag)
1 t/m 3 jaar 4 t/m 8 jaar 9 t/m 13 jaar 14 jaar t/m 65 jaar
€ 2,66 € 3,86 € 4,98 € 6,38

Bron: Referentievoedingen, Voedingscentrum 2009 / Berekingen, Nibud 2014

Sport, vrije tijd en ontspanning

Als u kind wat groter wordt, dan komen er ook kostenposten voor sport, vrije tijd en ontspanning. Denk daarbij aan bijvoorbeeld speelgoed, cadeautjes voor verjaardagspartijtjes, een muziekinstrument, sportkleding, contributies en evt. een tijdschrift abonnement .

Wat kost een kind?

 

Kinderopvang

Weet u ook al hoe u de kinderopvang gaat regelen? Gaan uw (schoon)ouders oppassen, of wilt u uw kind naar een kinderdagverblijf brengen? Maar u kunt ook kiezen voor gastouderopvang of een au pair in huis. De kosten voor de kinderopvang hangen helemaal af van het type opvang dat u kiest, uw inkomen en van de belastingdienst.

De kosten voor kinderopvang zijn de laatste jaren behoorlijk gestegen. Dat is ook de reden dat de maximale vergoeding voor kinderopvangtoeslag omhoog is gegaan. In 2016 krijgt u maximaal:

 • € 6,89 per uur voor dagopvang bij een kindercentrum
 • € 6,42 per uur voor buitenschoolse opvang bij een kindercentrum
 • € 5,52 per uur voor gastouderopvang

Bron: belastingdienst.nl

Als u gebruik maakt van gastouderopvang dan blijft uw kind overdag thuis bij een gastouder. De kosten hiervan verschillen per bureau en ook per regio. U betaalt bemiddelingskosten aan het gastouderbureau. Als de gastouder is aangesloten bij een gastouderbureau kunt u de kosten van de kinderopvang gedeeltelijk vergoed krijgen via de Wet kinderopvang.

Heeft u zelf een oppas geregeld dan is voor 1 kind een uurtarief van € 4,- tot € 6,- een redelijk basisbedrag. Voor 2 kinderen kunt u ca. € 6,- tot € 8,- per uur aanhouden en bij 3 of meer kinderen € 8,- tot € 10,-. In deze bedragen zijn geen reiskosten of huishoudelijk werk opgenomen.

Bron: Nibud

Basisonderwijs

Wat betreft de schoolkosten in het basisonderwijs komt u niet voor grote verrassingen te staan. Het betreffen meestal uitgaven die eenmaal per jaar betaald moeten worden zoals de (vrijwillige) ouderbijdrage, schoolreisjes en schoolkamp. Gemiddeld bedraagt de ouderbijdrage € 100,- per schooljaar, maar dat kan per school verschillen. Het is niet verplicht deze bijdrage te betalen. Het is dus niet zo dat wanneer u niet betaalt, uw kind geen onderwijs krijgt. Wel kan het betekenen dat uw kind met bepaalde activiteiten niet mee kan doen.

Voortgezet Onderwijs

Ook in het voortgezet onderwijs is er een (vrijwillige) ouderbijdrage, waarvan de hoogte ook weer per school en per type onderwijs verschilt. Gemiddeld bedraagt het tussen de € 75,- en € 100,- per kind per jaar. De schoolboeken voor middelbare scholieren zijn gratis en ook het lesgeld in het voortgezet onderwijs is afgeschaft. Maar welke uitgaven zijn er dan nog meer? U kunt dan denken aan schoolspullen zoals schriften, agenda , pennen, passer, geodriehoek, werkweken, eten & drinken in de kantine en eventueel vervoerskosten.

 

Gemiddelde kosten 

Globaal hebben we nu de belangrijkste kosten van kinderen behandeld. In de onderstaande tabel (bron: Nibud) hebben we de gemiddelde kosten van kinderen per maand voor u op een rij gezet. Voor een eerste kind bent u meestal duurder uit dan voor een tweede of derde omdat er allemaal spullen moeten worden gekocht welke u niet hoeft te kopen voor een volgend kind. Hiermee is in de tabel geen rekening gehouden. Wel zijn de kosten meegenomen die gedeeltelijk aan het kind kunnen worden toegerekend, zoals de woonlasten.

Gemiddelde kosten van kinderen
Netto inkomen per maand (incl. vakantiegeld) 1 kind 2 kids 3 kids 4 kids
van tot van tot van tot van tot van tot
Minimum 1400 205 240 310 365 395 460 480 560
1400 1700 240 290 365 440 460 560 560 680
1700 2000 290 340 440 520 560 660 680 800
2000 2500 340 425 520 650 660 825 800 1000
2500 3000 425 510 650 780 825 990 1000 1200
3000 3500 510 595 780 910 990 1155 1200 1400
3500 4000 595 680 910 1040 1155 1320 1400 1600

Het CBS (Centraal Bureau voor de Statistiek) heeft berekend dat 1 kind gemiddeld 17% van het netto inkomen kost, 2 kinderen gemiddeld 26% en 3 kinderen 33%.

Hoeveel u daadwerkelijk uitgeeft hangt natuurlijk helemaal van uw persoonlijke situatie af en welke keuzes u, maar ook uw kind maakt.

Geld besparen via wat-kost-het.nl

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van wat-kost-het.nl en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen

 

Uw kosten uitrekenen
Wat-kost-het.nl is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets ? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.nl.

N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.nl biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.nl !

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken
• Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders
• Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht
• Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt 
• U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen !
• Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Hoe u via wat-kost-het.nl veel geld kunt besparen !

 • Via wat-kost-het.nl kunt u al uitgebreid  (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
 • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
 • Via wat-kost-het.nl kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
 • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag !
 • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 6 aangesloten spouwmuurisolatiebedrijven direct bij u in de regio
 • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaves (volledig gratis en vrijblijvend)
 • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
 • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen
Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins ?

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Op wat-kost-het.nl kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten ? Dan kan dat ook via wat-kost-het.nl en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!

Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaves welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 50% kunt besparen door offertes te vergelijken?