Handige beknopte informatie en indicatieve kostenoverzichten | Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor allerlei projecten | Landelijke dekking

Welkom bij wat-kost-het.nl

Een informatieve website met meer dan 350 kostenoverzichten
Tevens kunt u hier vrijblijvend offertes op maat aanvragen

Wat kost een diamant?

Informatie over diamanten en de kosten van een diamant

Herkomst diamant

Edelstenen zijn bijzondere mineralen of gesteenten en hebben als gezamenlijk kenmerk dat zeldzaam en duurzaam zijn en dat ze over een bepaalde schoonheid beschikken. Diamant behoort tot de edelstenen en het woord diamant komt van het Griekse woord “adamas” wat “onverslaanbaar” betekent en verwijst naar de hardheid van diamant. Diamant is namelijk het hardste materiaal dat er in de natuur te vinden is en diamant staat ook wel bekend als de koning van de mineralen. Heel vroeger dachten de Grieken dat diamanten splinters van sterren waren.

Diamant is koolstof dat onder zeer hoge temperaturen (1200 tot 1400 ºC) en onder zeer hoge druk is gekristalliseerd. Ze ontstaan op grote diepte, namelijk ca. 150 km. onder het aardoppervlak en komen bijvoorbeeld door vulkaanuitbarstingen aan de oppervlakte.

Wanneer de eerste diamant werd gevonden is niet bekend; wel weten we dat diamant al werd genoemd door de Romein Plinius die leefde in de eerste eeuw. Wat we ook weten is dat de eerst gevonden diamanten uit India afkomstig zijn en dat was zeker tot de 18e eeuw het geval. In 1866 werd er ook diamant in Zuid-Afrika ontdekt en ontstond er een ware “diamond rush”. De Kimberly mijn is de bekendste van Zuid-Afrika en werd ook wel “The Big Hole” genoemd en werd uiteindelijk in 1914 gesloten nadat hij zo’n 3 ton aan diamanten had opgeleverd. Tegenwoordig zijn Rusland, Congo, Botswana, Australië, Namibië, Canada en Zuid-Afrika de grootste producenten van diamanten.

Grootste diamant ter wereld

De grootste diamant ter wereld is de “Cullinan” diamant en vernoemd naar….nee niet zijn vinder, want dat was Frederick Wells, maar naar de eigenaar van de Premier mijn in Zuid-Afrika waar de diamant gevonden werd op 26 januari 1905 en dat was Thomas Cullinan. Deze ruwe, ongeslepen diamant was een diamant van wel 3.106 karaat.

Het gewicht van een diamant wordt in karaat uitgedrukt. Eén karaat staat gelijk aan 0,2 gram, dus reken maar uit wat het gewicht van de Cullinan bedroeg!

De Cullinan is in 1907 geschonken aan Koning Edward VII van Engeland en diamantslijperij Asscher uit Amsterdam heeft de Cullinan gespleten en geslepen. Van de Cullinan zijn 9 grote en 96 kleine diamanten geslepen, waarvan de Cullinan I van 530,2 karaat de bekendste is, ook wel de “Star of Africa” genoemd.

Wat kost een diamant

Prijzen diamant

Om de prijs van een diamant te bepalen, wordt er gekeken naar 4 criteria, ook wel de 4 C’s genoemd.

De 4 C’s:

 • Carat = Karaat
 • Cut = Maaksel van de steen
 • Colour = Kleur
 • Clarity = Zuiverheid / Helderheid

Carat

Het gewicht van een diamant wordt in karaat uitgedrukt, waarbij 1 karaat gelijk staat aan 0,2 gram. Een karaat is weer onderverdeeld in 100 punten. Een diamant van bijvoorbeeld 65 punten weegt dus 0,65 karaat. U moet trouwens niet karaat goud verwarren met karaat diamant; dat zijn twee totaal verschillende waardes.

Niet alleen het gewicht is van belang om tot waardebepaling van een diamant te komen, ook de andere C’s moeten in ogenschouw worden genomen.

Cut

Onder het maaksel van de steen wordt niet alleen de vorm, maar ook de slijpkwaliteit en de verhoudingen van de slijpvorm bedoeld. En dit alles heeft effect op de schittering en de lichtweerkaatsing in de diamant. Het is de enige “C” waar de mens invloed op heeft en deze “C” is voor de bepaling van de waarde van de diamant een zeer belangrijke factor. Want als de verhoudingen niet optimaal zijn en dus de hoeveelheid licht niet maximaal wordt weerkaatst, is er geen goed lichtspel mogelijk en is de diamant minder waard.

Er zijn allerlei vormen mogelijk, al naar gelang uw eigen smaak. Zo zijn er bijv. ovaalvormige, ronde, peervormige of hartvormige diamanten.

Colour

Een zuivere diamant is kleurloos en een zuivere diamant heeft de meeste waarde. Maar diamanten kunnen o.a. gele, bruine, groene, roze en blauwe verkleuringen vertonen. Geelgetinte diamanten laten de waarde dalen. Daarentegen komen roze en blauwgetinte diamanten niet veel voor en zorgen daardoor voor een stijging van de waarde.

De kleur van een diamant wordt of elektronisch of visueel bepaald aan de hand van een standaard set stenen.

Clarity

Om de zuiverheid of helderheid van een diamant te bepalen moet een expert de diamant onder de loep of miscroscoop bekijken. Daarbij heb je te maken met 2 soorten onzuiverheden; de interne en de externe. Externe onzuiverheden komen bijvoorbeeld door slijtage of beschadigingen. Interne onzuiverheden zitten binnenin de diamant zoals bijvoorbeeld donkere vlekken, sluier of inwendige scheuren. Om diamanten te beoordelen op hun zuiverheid is er een bepaalde tabel in het leven geroepen met een aantal verschillende categorieën: LC, VVS1 en VVS2, VS1 en VS2, SI1 en SI2, P1, P2, P3.

LC betekent Loupe Clean en is de meest zuivere vorm en deze diamanten zijn vrij zeldzaam en zeer duur. Hoe lager je komt in de catergorie, hoe meer interne en externe onzuiverheden er zijn en hoe minder de waarde wordt van de diamant. VVS en VS staat voor (Very) Very Small internal characteristics, SI staat voor Small Internal characteristics en de P staat voor Pique. P3 houdt bijvoorbeeld in dat de interne en externe onzuiverheden met het blote oog te zien zijn.

Wat u het meeste in de winkels tegenkomt is de categorie SI2 wat dus betekent dat de interne en externe onzuiverheden zeer eenvoudig waar te nemen zijn als de diamant 10x onder de miscroscoop zou worden vergroot.

Geld besparen via wat-kost-het.nl

Hieronder volgt meer informatie over de voordelen van wat-kost-het.nl en waarom u altijd meerdere offertes moet aanvragen
Uw kosten uitrekenen
Wat-kost-het.nl is wel zo gemakkelijk
N

+350 kosten overzichten

Benieuwd naar de kosten van iets ? Check dan de ruim 350 kostenbegrotingen van wat-kost-het.nl.

N

Eenvoudig oriënteren

Wat-kost-het.nl biedt relevante informatie en up-to-date gemiddelde/indicatieve tarieven.

N

Informatie en aanbiedingen aanvragen

Direct online gratis en vrijblijvend informatie en aanbiedingen aanvragen bij gespecialiseerde bedrijven in uw eigen regio. Simpel via wat-kost-het.nl !

Waarom meerdere offertes aanvragen ?

• Het is altijd verstandig om meerdere offertes aan te vragen: zo kunt u goed documentatie, voorstellen en prijzen vergelijken
• Het scheelt u 100 % gegarandeerd geld: er bestaan ALTIJD prijsverschillen tussen de verschillende aanbieders
• Het is volkomen gratis en vrijblijvend: behalve 1 minuut invulwerk kost het u niets en u bent tot niets verplicht
• Het bespaart u tijd met het zoeken naar verschillende aanbieders bij u in de buurt 
• U ontvangt daarnaast voorstellen en documentatie waardoor uw kennis over het onderwerp zal toenemen !
• Het is crisis: wees geen dief van uw portemonnee en betaal niet teveel !

Hoe u via wat-kost-het.nl veel geld kunt besparen !

 • Via wat-kost-het.nl kunt u al uitgebreid  (indicatieve) prijsinformatie bekijken en u oriënteren
 • Wilt u echter met 100% zekerheid de kosten weten in uw specifieke geval, dan bieden wij extra service
 • Via wat-kost-het.nl kunt u geheel vrijblijvend online een aanvraag doen voor verschillende offertes en documentatie
 • Na ontvangst van uw online aanvraag gaan wij direct voor u aan de slag !
 • Uw aanvraag wordt direct verzonden aan maximaal 6 aangesloten spouwmuurisolatiebedrijven direct bij u in de regio
 • U ontvangt binnen enkele dagen documentatie en prijsopgaves (volledig gratis en vrijblijvend)
 • U kunt op uw gemak documentatie bekijken en prijzen vergelijken
 • U bent tot niets verplicht, maar u zult zien dat de prijzen meestal af zullen wijken en u daardoor eenvoudig geld kunt besparen
Heeft u een klus of project?

Heeft u een klus of project?

Bent u zich  aan het oriënteren over een aankoop of een klus zoals een verbouwing, reparatie of anderszins ?

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Oriëntatie en offertes aanvragen via wat-kost-het.nl

Op wat-kost-het.nl kunt u de gemiddelde of indicatieve kosten van een product of dienst achterhalen. Echter zullen prijzen in specifieke gevallen afwijken. Wilt u gratis en geheel vrijblijvend te weten komen wat het u exact zou gaan kosten ? Dan kan dat ook via wat-kost-het.nl en u kunt daarmee bovendien fors op uw uitgaven besparen!

Simpel online een formulier invullen

Simpel online een formulier invullen

U gaat op de website naar het onderwerp van uw keuze en leest op uw gemak de algemene informatie en de prijsinformatie door. Wilt u zelf  gratis en vrijblijvend documentatie en aanbiedingen ontvangen? Dan kunt u het online aanvraagformulier invullen en op verzenden klikken

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag voor u!

Ons team gaat aan de slag met uw aanvraag en zorgt voor verspreiding van uw aanvraag onder maximaal 6 aangesloten partners in uw eigen regio.

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Na enkele dagen ontvangt u aanbiedingen en informatie

Oriënteren en vergelijken

Oriënteren en vergelijken

Binnen enkele werkdagen ontvangt u informatie en vrijblijvende prijsopgaves welke u op uw gemak kunt bekijken en natuurlijk vergelijken. Wist u dat u tot wel 50% kunt besparen door offertes te vergelijken?