Handige beknopte informatie en indicatieve kostenoverzichten | Gratis en vrijblijvend offertes aanvragen voor allerlei projecten | Landelijke dekking

Welkom bij wat-kost-het.nl

Een informatieve website met meer dan 350 kostenoverzichten
Tevens kunt u hier vrijblijvend offertes op maat aanvragen

Wat kost een hypotheek

Wat kost een hypotheek?

Bent u benieuwd naar wat een hypotheek kost? U dient in ieder geval afsluitkosten te betalen, in de vorm van een hypotheekadvies en de kosten bij de notaris. Dit zijn eenmalige kosten, die u bovendien kunt aftrekken voor de inkomstenbelasting. Daarna dient u rente en aflossing te betalen als maandlast, betaalt u eventueel premie voor een overlijdensrisicoverzekering en kunt u waarschijnlijk hypotheekrenteaftrek toepassen.

Rente en aflossing

De kosten van een hypotheek bestaan primair uit de maandlasten, een combinatie van rente en aflossing. U lost af op het bedrag dat u heeft geleend, mits u geen aflossingsvrije hypotheek heeft. Sinds 1 januari 2013 bieden dergelijke nieuwe hypotheken geen recht meer op hypotheekrenteaftrek, waardoor we steeds meer gebruik maken van de annuïtaire hypotheek en lineaire hypotheek met aflossingen. Daarnaast betaalt u rente over het openstaande bedrag aan hypotheekschuld. De combinatie van deze twee factoren vormt de bruto maandlast, zoals u die naar de bank over dient te maken.

Overlijdensrisicoverzekering

Indien u samen met uw partner een hypotheek afsluit is de kans groot dat u de kosten beiden niet alleen op zou kunnen brengen. In dat geval is het verstandig om gebruik te maken van een overlijdensrisicoverzekering. U zorgt er daarmee voor dat u bij het overlijden van uw partner een uitkering ontvangt, om zijn of haar deel van de hypotheekschuld af te lossen. U kunt dan gewoon uw eigen deel blijven betalen. Indien u de hypotheek alleen afsluit of u deze alleen op zou kunnen brengen is het niet nodig om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Hypotheekrenteaftrek berekenen

Ten derde kunt u gebruik maken van hypotheekrenteaftrek, waardoor de netto lasten van de hypotheek afnemen. U mag de hypotheekrente die u betaalt aan de bank in mindering brengen op uw belastbaar inkomen. Hierdoor valt het bedrag dat u aan belasting betaalt lager uit, wat betekent dat u voordeel heeft bij de hypotheekrente. U betaalt de bruto hypotheekrente aan de bank, maar dankzij het lagere bedrag aan inkomstenbelasting behaalt u voordeel bij de Belastingdienst. Dit drukt de kosten van de hypotheek behoorlijk, afhankelijk van de hoogte van de belastingschaal waarin u de hypotheekrente die u betaalt kunt aftrekken.